Ο Αυγενάκης… δεν έχει μαγικά κουμπιά και θέλει χρόνο για τις επιδοτήσεις! – Ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλεί στην Επιτροπή της Βουλής

Σύσκεψη Αυγενάκη με αγρότες της Κρήτης για τις κομμένες επιδοτήσεις

Με την ευθύνη των νέων προβληματικών πληρωμών στις προκαταβολές των αγροτικών επιδοτήσεων να μετατίθεται και πάλι αποκλειστικά στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και ζητώντας «χρόνο και εμπιστοσύνη», μετά από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια αλλεπάλληλων κακών πληρωμών, η κυβέρνηση επιχειρεί να κατευνάσει την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου που βγήκε στους δρόμους μετά και το νέο αλαλούμ του Οκτωβρίου.

Μετά τις απειλές για την απομάκρυνση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ και την παραπομπή «ύποπτου» φακέλου στην Εισαγγελία, κι ενώ αποκαλύπτονται οι «τρύπες» στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, στη σύνταξή του αλλά και αναφορικά με την απουσία ενημέρωσης των αγροτών, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε στους εκπροσώπους των φορέων της Κρήτης, σε σύσκεψη στο υπουργείο, ότι θέλει χρόνο και κυρίως εμπιστοσύνη, «γιατί αυτή την ώρα δεν γίνεται τίποτα με ένα μαγικό κουμπάκι, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε εύκολες λύσεις». Για ακόμη μια φορά επέρριψε πλήρως την ευθύνη στον Οργανισμό, επισημαίνοντας ότι «το αποτέλεσμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν καλό. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν κρύφτηκα. Δεν είναι ικανοποιητικό».

Αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση των χρημάτων που έπρεπε να διανεμηθούν και στα πολλά λάθη, ενώ σημείωσε ότι με ευθύνη της διοίκησης δεν ενεργοποιήθηκαν 88 εκατ. ευρώ. Δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να υπάρξουν διορθώσεις στον βαθμό που θα το επιτρέψει η Ε.Ε., ενώ ανέφερε γενικώς ότι οι ενισχύσεις ήταν μειωμένες κατά 236 εκατομμύρια «λόγω της συμφωνίας που είχε γίνει το 2021 για τη μεταφορά των συγκεκριμένων πόρων από την ενιαία ενίσχυση στην αναδιανεμητική», χωρίς να σταθεί συνολικά στο Στρατηγικό Σχέδιο που εκπονήθηκε και πλέον υλοποιείται από την κυβέρνησή του.

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για τις κομένες επιδοτήσεις

Τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με αφορμή τις «τεράστιες οριζόντιες περικοπές στην προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης», σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Με επικεφαλής τον Βασίλη Κόκκαλη και 8 ακόμα βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει επίσης στη συγκεκριμένη συνεδρίαση να συζητηθεί και η «αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου, στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

Με το αίτημά του ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης πρέπει να ενημερώσει την επιτροπή για το τεράστιο θέμα της μείωσης των αγροτικών ενισχύσεων. Όπως σημειώνουν οι βουλευτές που υπογράφουν το αίτημα «μετά τη δημόσια παραδοχή από τον ΥπΑΑΤ ότι η βασική αιτία μείωσης των αγροτικών ενισχύσεων ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης της προηγούμενης ηγεσίας του ΥπΑΑΤ και συνεπώς του προταθέντος από τη χώρα μας Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, ο κ. Αυγενάκης καλείται να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής και τον πρωτογενή τομέα της χώρας επί των κάτωθι ερωτημάτων:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα η Κυβέρνηση προκειμένου να αποκατασταθούν οι συνέπειες, που αναίτια και χωρίς καμία ενημέρωση, υπέστησαν οι Έλληνες αγρότες από την εφαρμογή του συγκεκριμένου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027;

2. Προτίθεται η Κυβέρνηση, στη βάση αυτή, να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2023-2027 στα σημεία εκείνα που δημιούργησαν τα εν λόγω προβλήματα (π.χ. η μείωση του προϋπολογισμού της Αγρονομικής Περιφέρειας των “Βοσκοτόπων” κατά 27%, έναντι 19% και 17% των αντίστοιχων των “Μόνιμων” και των “Αρόσιμων”) ή σε επιλογές που αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα στο εγγύς μέλλον (π.χ. υλοποίηση των “Οικολογικών Σχημάτων”);

Και αν ναι, το προς υποβολή τροποποιημένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, θα είναι αυτή τη φορά, αποτέλεσμα μιας δημόσιας διαβούλευσης, ουσιαστικής και πολυσυμμετοχικής που θα αναδείξει, τις νέες προκλήσεις, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, στη βάση βιώσιμων παραγωγικών προσεγγίσεων και αυστηρότερων όρων για την διασφάλιση της ασφάλειας, της υγιεινής και της ποιότητας των τροφίμων;

Επίσης, στην τροποποίηση αυτή, θα περιλαμβάνονται μέτρα και παρεμβάσεις, για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας, του Έβρου και της Εύβοιας και αν ναι, ποια ακριβώς θα είναι αυτά;

3. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του υπόλοιπου 30% της βασικής ενίσχυσης, των οικολογικών σχημάτων, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης και των συνδεδεμένων ενισχύσεων, με έγκυρες και διαφανείς διαδικασίες;

4. Προτίθεται η Κυβέρνηση και με ποιες πρωτοβουλίες και μέτρα, να διασφαλίσει την εύρυθμη, αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε ο Οργανισμός να καταβάλει έγκυρα, έγκαιρα και με απόλυτη διαφάνεια τις ενωσιακές επιδοτήσεις, με επαρκή τεχνική υποστήριξη, στελεχιακή επάρκεια και καλή διοικητική λειτουργία, αποτρέποντας παράλληλα το ενδεχόμενο της επιβολής δυσθεώρητων δημοσιονομικών διορθώσεων-προστίμων από την ΕΕ;»

Σε δήλωσή τους οι εννέα βουλευτές-μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εμπορίου τονίζουν πως «ο ΥΠΑΑΤ κ. Αυγενάκης οφείλει άμεσα να ενημερώσει την Βουλή των Ελλήνων και τον πρωτογενή τομέα για την Αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου, η διαπραγμάτευση του οποίου απ’ την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ-πάντα σύμφωνα και με την δημόσια παραδοχή του τωρινού ΥΠΑΑΤ- κόστισε δεκάδες εκατομμύρια σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένουμε τη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, προκειμένου να καταθέσουμε βιώσιμες και δίκαιες προτάσεις Αναθεώρησης του Στρατηγικού Σχεδίου της Νέας ΚΑΠ.»

Το αίτημα συνυπογράφουν οι κ.κ. Αυλωνίτης Αλέκος, Βέττα Καλλιόπη, Γιαννούλης Χρήστος, Ζαμπάρας Μιλτιάδης, Κεδίκογλου Συμεών, Μαμουλάκης Χάρης, Παππάς Νίκος και Τζάκρη Θεοδώρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί