Διαμαρτυρία αγροτοκτηνοτρόφων για τις μειωμένες επιδοτήσεις -Απέκλεισαν τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (Φωτο)

Παγκρήτια διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιούν αυτήν την ώρα κτηνοτρόφοι και αγρότες, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τα μειωμένα ποσά των επιδοτήσεων του Οκτώβρη.

Αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι από όλη την Κρήτη έχουν δώσει το«παρών» στην κινητοποίηση, ενώ απέκλεισαν τα γραφεία της υπηρεσίας.

Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι απαιτούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειές τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό! Μείωση του ενεργειακού κόστους που έχει ανεβάσει στα ύψη την τιμή του αρδευτικού νερού.

Σε ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Αστερουσίων, μεταξύ άλλων τονίζουν ότι, «το προηγούμενο διάστημα όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είδαμε να πιστώνεται στους λογαριασμούς μας η πετσοκομμένη προκαταβολή (70%) της Βασικής Ενίσχυσης η οποία από 657 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι φέτος έπεσε στα 488 εκατομμύρια. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν τρώνε κουτόχορτο. Η κυβέρνηση το γνώριζε και προεκλογικά και ας “τηρούσε σιγή ιχθύος” ότι οι απώλειες δεν θα αντισταθμιστούν από τις υπόλοιπες άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, όπως τα “οικολογικά προγράμματα”, η “αναδιανεμητική ενίσχυση”, οι “συνδεδεμένες”.

Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι αυτές οι μειώσεις γίνονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους με το κόστος παραγωγής να συνεχίζει να είναι υψηλό, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια, με το κόστος της διαβίωσης μας συνολικά να παραμένει αβάσταχτο όπως και του υπόλοιπου λαού».

Από την πλευρά της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, «καταγγέλλει τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στην βασική ενίσχυση που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών».

Καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη «που λέει ότι για την τεράστια μείωση φταίει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η Διοίκηση του, προσποιούμενος με αυτόν τον τρόπο μάλλον άγνοια, ενώ είναι γνωστό ότι η Νέα ΚΑΠ 2023-2027 προβλέπει αυτές τις μειώσεις».

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «ο μόνος δρόμος για την επιβίωση μας είναι η οργανωμένη πάλη μέσα από το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από τους συλλόγους μας και την ΕΟΑΣΝΧ, τον συντονισμένο αγώνα μας μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης -Imageonline.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί