Σύσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ με κατοίκους της Φοινικιάς

Σύσκεψη – συνάντηση με κατοίκους στην περιοχή της Φοινικιάς πραγματοποίησε, το Σάββατο 04 Νοέμβρη, η Κομματική οργάνωση Δυτικών Συνοικιών Ηρακλείου του ΚΚΕ, με  επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν, επίσης, η Γενοβέφα Χουστουλάκη, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης» και η Λίνα Ανδρουλάκη, νεοκλεγείσα δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση  Ηρακλείου». Παρόντες ήταν και οι Θανάσης Μακαρατζής, Δημήτρης Βουρλιώτης, Χρυσούλα Αντωνακάκη και Δημήτρης Βασιλάκης,  στελέχη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές.

Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε από την πλευρά των κατοίκων ο φόβος και η ανησυχία τους για τον κίνδυνο που υπάρχει στην περιοχή λόγω της κατασκευής εγκατάστασης υψηλής επικινδυνότητας για την πρόκληση ατυχήματος μεγάλης έκτασης. Συγκεκριμένα πρόκειται για υπαίθρια αποθήκη φιαλών υγραερίου, σε μία ήδη υποβαθμισμένη περιοχή, σε απόσταση κυριολεκτικά αναπνοής από τα σπίτια και από άλλες εγκαταστάσεις με μεγάλο πυροθερμικό φορτίο (πχ εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθήκευσης ξύλου). Η εξέλιξη αυτή είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι από την πλευρά των κατοίκων που κινητοποιούνται, διεκδικώντας την ποιότητα ζωής που τους αξίζει, την ασφάλεια της ζωής τους και της ζωής των παιδιών τους και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος της προστασίας του λαού, από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, με ΚΥΑ του 2020 επεκτάθηκε το όριο εναπόθεσης υγραερίου. Επιπλέον, ενώ το όριο για να αντιμετωπίζεται η επιχείρηση ως εγκατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα μεγάλης έκτασης είναι οι 50tn υγραέριο, με τη δήλωση οριακά μικρότερης ποσότητας (49tn αντί 50tn)  θεωρείται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης, δίπλα σε σπίτια και  κοντά σε δομές προστασίας παιδιών (παιδικό χωριό sos) .

Εκ μέρους του κλιμακίου του ΚΚΕ, ο Μ. Συντυχάκης εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής. Όπως είπε : «η εγκατάσταση τόνων υγραερίου στην καρδιά της περιοχής έχει τη σφραγίδα τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων. Όλοι τους υπηρετούν τον ίδιο δρόμο ανάπτυξης που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες, την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας – «ανάπτυξης» που χτίζεται πάνω στα συντρίμμια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων. Η ίδια πολιτική θυσιάζει το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν  Υγεία, στη μόρφωση, συνολικά τα εργατικά- λαϊκά δικαιώματα. Αποδεικτική είναι και η στάση της δημοτικής αρχής Ηρακλείου και της περιφερειακής αρχής Κρήτης που επί της ουσίας βάζουν πλάτη σε αυτή την πολιτική.»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεσμεύτηκαν  για παρεμβάσεις σχετικά με το θέμα, τόσο στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση όσο και στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο για άμεση ανάκληση όλων των αδειών και για απομάκρυνση της εγκατάστασης  από κατοικημένες περιοχές και κάλεσαν τους κατοίκους να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια σε ό, τι υποβαθμίζει τη ζωή τους, έχοντας γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί