Η Επιτροπή Ειρήνης Λασίθιου για τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης για τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό που πραγματοποιήθηκαν στο νομό Λασιθίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά: 

Πραγματοποιήθηκαν στις 29/10/2023 κινητοποιήσεις στις 3 πόλεις του νομού Λασιθίου για την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, μετά το κάλεσμα που απηύθυνε η Επιτροπή Ειρήνης Λασιθίου (μέλος της ΕΕΔΥΕ) μετά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στη Γάζα τα τελευταία 24ωρα.  

Στον Άγιο Νικόλαο η κεντρική ομιλία έγινε από το μέλος της γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Λασιθίου Ειρήνη Τσοραΐδη και στη συνέχεια ακολούθησε μαζική και μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην Ιεράπετρα τη συγκέντρωση χαιρέτισε Παλαιστίνια διαδηλώτρια, διαβάστηκε ψήφισμα από Νικόλα Δερμιτζάκη εκ μέρους της ΕΛΜΕ Λασιθίου και ακολούθησε ομιλία από το Νίκο Κυφωνίδη, μέλος της γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Λασιθίου. Στη Σητεία η κεντρική ομιλία έγινε από την Ελένη Αβδή, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Λασιθίου, όπου αναφέρθηκαν τα ακόλουθα: 

«Η Επιτροπή Ειρήνης Λασιθίου (μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη – ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ και την αντιδραστική κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου ο οποίος με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ τη νύχτα 27 προς 28 Οκτωβρίου ξεκίνησε ολομέτωπη στρατιωτική επιχείρηση από αέρος, στεριάς και θάλασσας στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας. Πλέον δηλώνει ότι ο πόλεμος έχει περάσει σε «νέα φάση» προμηνύοντας ότι η σφοδρότητα της επίθεσης θα πολλαπλασιαστεί. Πρόκειται για έγκλημα!» 

Ενώ έγινε αναφορά στις συνθήκες που επικρατούν τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη: «ο μέχρι τώρα απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης ξεπερνά τους 8.000, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά. Κανένα σημείο της δεν είναι ασφαλές για κανέναν σύμφωνα με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Είναι αποκαλυπτικό ότι μέχρι την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 53 μέλη του ΟΗΕ και της UNRWA σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού!… Ο πολυήμερος δολοφονικός βομβαρδισμός με τον ταυτόχρονο αποκλεισμό της Γάζας σε συνδυασμό με τα εμπόδια στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο θύλακα έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες νεκρούς και ανάπηρους και ένα νέο τεράστιο κύμα προσφυγιάς και ξεριζωμού…. η κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης η βία σε βάρος των Παλαιστίνιων έχει ενταθεί. Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν δολοφονηθεί πάνω από 105 Παλαιστίνιοι…. Ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές…. Οι καταστροφές των υποδομών από εποίκους και τον ισραηλινό στρατό είναι καθημερινό φαινόμενο».

Ακόμα, τονίστηκαν «οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία στηρίζει τη σφαγή που διαδραματίζεται στην Παλαιστίνη φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μην ψηφίσει το ψήφισμα που τέθηκε στον ΟΗΕ για «κατάπαυση του πυρός». Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ, τα άλλα αστικά κόμματα που διακυβέρνησαν και στήριξαν τα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ έχουν βαριές ευθύνες για την εμπλοκή της χώρας μας στους ανταγωνισμούς τους με άλλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής…. Η Συμφωνία για τις Βάσεις που ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε η ΝΔ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου η Σούδα αξιοποιείται για τη στήριξη των πολεμικών σκοπών…. εξυπηρετείται για παροχή πληροφοριών για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ με τη συμμετοχή στην κατασκοπεία αεροπλάνων που απογειώνονται από αυτήν… Η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστικές με συνοπτικές διαδικασίες. Ανταποκρίθηκε σε χρόνο dt στο αίτημά τους να παραχωρηθεί κι άλλο μεγάλο αεροδρόμιο για να συμβάλλουν στο μακέλεμα του λαού της Παλαιστίνης, δίνοντας το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας!» 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε «στους κινδύνους που εγκυμονούν για την περιοχή μας, το ανατολικότερο σημείο της Κρήτης που απέχει μόλις 850χμλ από το πεδίο των μαχών και έχει τόσο ναυτική όσο και αεροπορική βάση. Κάθε διευκόλυνση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, καθώς και η  στοίχιση των υποδομών μας με τη στρατηγική των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ αποτελεί αιτία για να γίνει στόχος η χώρα κι ο λαός μας

Παράλληλα, έγινε αναφορά στις «σοβαρές ευθύνες φέρουν το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις με τις κατάπτυστες τοποθετήσεις τους όπου υιοθετώντας τα ανιστόρητα προσχήματα του Ισραήλ, κρατώντας ίσες αποστάσεις και εξισώνοντας θύτη και θύμα έδωσαν άλλοθι στο κατοχικό κράτος. Όλοι τους υπηρετούν την προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ, καταδικάζουν τον αγώνα των Παλαιστίνιων».

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε «ότι δε θα γίνουμε συνένοχοι στο νέο έγκλημα! Στεκόμαστε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας. Καλούμε το λαό και τη νεολαία να στηρίξει τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού να ζήσει ελεύθερος, χωρίς κατοχή, να αποκτήσει το δικό του ανεξάρτητο κράτοςΣήμερα χιλιάδες λαού διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα σε συνέχεια των κινητοποιήσεων και των πολύμορφων εκδηλώσεων των προηγούμενων ημερών. Αντίστοιχα, σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια διαδηλώνουν αψηφώντας τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων στη «δημοκρατική Δύση» και την τρομοκρατία που διεξάγεται εναντίον όποιου εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Παλαιστίνη!». 

Η Επιτροπή Ειρήνης Λασιθίου, η ΕΕΔΥΕ, οι αγωνιστές του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, και οι παραπάνω φορείς εκφράζουμε την αμέριστη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης και στο δικαίωμά του να υπερασπίζεται τη χώρα του από την ξένη κατοχή! Στεκόμαστε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού και δυναμώνουμε τον αγώνα μας για:

Καταγγέλλουμε τον ανελέητο βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας από το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ που εντείνει την σφαγή!

Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών ! Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα ! Να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας μας στο σφαγείο! Να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.

Καταδικάζουμε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ψηφίσει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας  σε σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ!

Διεκδικούμε: 

Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί