Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι στη Γάζα στο στόχαστρο του Ισραήλ – Αδιάκοποι βομβαρδισμοί

Γάζα Associated Press

Τη χειρότερη νύχτα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, που μαίνεται η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, πέρασαν οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε αδιάκοπα περιοχές.

Πληροφορίες, δε, έκαναν λόγο για ισραηλινά τεθωρακισμένα που εισέρχονταν στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με τη Χαμάς να υποστηρίζει ότι μαχητές της αντιμετωπίζουν επί τόπου τα ισραηλινά στρατεύματα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε δύο τομείς, σύμφωνα πάντα με τη Χαμάς. «Αντιμετωπίζουμε τις χερσαίες ισραηλινές εισβολές στο Μπέιτ Χανούν και το Μπουρέιτζ. Σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Σημειώνεται πως η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ ότι «επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις» στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Πλήγματα σε 150 στόχους

Νωρίς το πρωί, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας χερσαίας επιχείρησης σημειώθηκαν αρκετές συγκρούσεις μεταξύ στρατευμάτων και τρομοκρατών της Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι από αυτές δεν αναφέρθηκε τραυματισμός στρατιωτών του.

Το πεζικό του IDF, δυνάμεις μηχανικού και τα άρματα μάχης, εξακολουθούν να παραμένουν εντός της Λωρίδας της Γάζας αυτή την ώρα, καθώς η χερσαία επιχείρηση συνεχίζεται.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η Πολεμική Αεροπορία έπληξε περίπου 150 υπόγειες τοποθεσίες που ανήκουν στην Χαμάς και ότι σκοτώθηκαν αρκετοί μαχητές της. Στα θύματα περιέλαβε και τον επικεφαλής της λεγόμενης «εναέριας συστοιχίας» της Χαμάς, Ισάμ Αμπού Ρουκμπέχ.

Ο στρατός λέει ότι αυτός ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των drones, των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, των αλεξίπτωτων πλαγιάς και των συστημάτων ανίχνευσης της τρομοκρατικής ομάδας. Υποστηρίζει ότι έπαιξε ρόλο στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου κατευθύνοντας τους τρομοκράτες που εισήλθαν στο νότιο Ισραήλ με αλεξίπτωτα πλαγιάς, καθώς και τις επιθέσεις με drone σε θέσεις παρατήρησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Μπλακ άουτ στις επικοινωνίες

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είχε καλέσει νωρίτερα τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια για την ασφάλειά τους.

Επίσης, στη Γάζα σημειώθηκε ψηφιακό μπλακ άουτ, καθώς έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες μέσω τηλεφώνων και ίντερνετ. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ερυθράς Ημισελήνου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι έχουν χάσει επαφή με το προσωπικό τους.

Μένει να δούμε, πλέον, πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα ολονύχτια χτυπήματα, με γιατρούς πάντως να μην μπορούν να προσεγγίσουν στα σημεία λόγω των μαζικών επιθέσεων.

Israel Palestinians

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα 2023 ABED KHALED/AP PHOTO

ΟΗΕ: Ζητά την κήρυξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας»  – Απείχε η Ελλάδα

Το βράδυ της Παρασκευής, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές (ανάμεσά τους και η Ελλάδα). ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν.

news247.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί