Άγιος Πορφύριος – Γάζα: Ο ηγούμενος ανέφερε 18 νεκρούς – Στο χώρο βρίσκονταν 380 άμαχοι

Στους 18 νεκρούς ανέβασε τον απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης των Ισραηλινών στο κτιριακό συγκρότημα του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, ο μητροπολίτης Γάζας Αλέξιος, ηγούμενος της μονής του Αγίου Πορφυρίου. Την πληροφορία δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ με βάση το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του. Άλλες πηγές από ξένα ΜΜΕ έχουν επιβεβαιώσει ως τώρα 8 νεκρούς, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Δείτε:

Ισραηλινό χτύπημα σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα – Τουλάχιστον δύο νεκροί

Στα social media έχουν αναρτηθεί δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο από τις συνέπειες της έκρηξης. Έκδηλη καταγράφεται η αγωνία των ανθρώπων που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο κτιριακό συγκρότημα του Αγίου Πορφυρίου, σύμφωνα με κάποιες πηγές σχεδόν 400 άτομα. Κάποιοι μάλιστα διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι βομβαρδίζονται ως Χριστιανοί στη Γάζα.

Με ανακοίνωσή του το πρωί της Δευτέρας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κρατά χαμηλούς τόνους για το πλήγμα του Ισραήλ στο κτιριακό συγκρότημα του Αγίου Πορφυρίου στην Γάζα, καθώς αποφεύγει να ονοματίσει το δράστη και τα θύματα, ή να περιγράψει σαφώς το αν πρόκειται για «νόμιμη» ενέργεια ή έγκλημα πολέμου.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. «Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

Το Ισραήλ δείχνει να αναμένει σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στα βόρεια σύνορα με το Λίβανο, ενώ αναμένεται η έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα. Μετά την εκκένωση ζώνης 2 χλμ. στα σύνορα από τους κατοίκους, σήμερα έγινε γνωστό ότι εκκενώνεται η Κιριάτ Σμόνα, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής, με περίπου 20.000 κατοίκους. Προηγήθηκαν ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ.

Σε διπλωματικό επίπεδο, λίγες ώρες μετά την προσπάθεια του Μπάιντεν να συνδέσει πολιτικά την στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ με αυτή στην Ουκρανία, η Κίνα φαίνεται ότι «απαντά» με την ευθυγράμμιση των προσπαθειών ειρήνευσης στην Παλαιστίνη με τη Ρωσία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Πεκίνου για την Μέση Ανατολή Ζάι Ζουν ζήτησε να υπάρξουν εγγυήσεις για τον παλαιστινιακό πληθυσμό και τα δικαιώματά του, γιατί η έλλειψή τους είναι αυτή που τροφοδοτεί την κρίση, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Κατάρ με το Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. «Η θεμελιώδης αιτία για την τρέχουσα κατάσταση στη σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραήλ είναι ότι δεν υπάρχει εγγύηση για τα νόμιμα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», όπως είπε ο Ζάι Ζουν.

Στο Κατάρ βρέθηκε μετά το Ισραήλ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, σε συνέχεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ. Στις κοινές δηλώσεις του με τον εμίρη του Κατάρ αλ Θάνι, συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να μην υπάρξει επέκταση της βίας στη Μέση Ανατολή, αλλά και να υπάρξει ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα.

Η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα ωστόσο συνεχίζει να κλιμακώνεται, καθώς παρά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ και του Τζο Μπάιντεν περί συμφωνίας με την Αίγυπτο για είσοδο φορτηγών με προμήθειες από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη την Παρασκευή, 14η ημέρα του πολέμου και η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει εκτός Γάζας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιέσους τόνισε σε ανάρτησή του ότι «ελπίζει αυτό να συμβεί σήμερα … περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγήσει σε περισσότερα βάσανα και περισσότερους θανάτους».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί