ΠΟΥ για Γάζα: 9.000 ασθενείς κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν

Περίπου 9.000 ασθενείς από τη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να μεταφερθούν αλλού επειγόντως για θεραπεία καθώς στο παλαιστινιακό έδαφος έχουν απομείνει μόνο 10 νοσοκομεία τα οποία λειτουργούν στο ελάχιστο, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

“Με μόνο 10 νοσοκομεία που λειτουργούν στο ελάχιστο σε όλη τη Γάζα, χιλιάδες ασθενείς συνεχίζουν να στερούνται υγειονομικής περίθαλψης”, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Πριν από τον πόλεμο, η Γάζα είχε 36 νοσοκομεία, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

“Περίπου 9.000 ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως στο εξωτερικό για ζωτικής σημασίας υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του καρκίνου, των τραυμάτων που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς, της αιμοκάθαρσης και άλλων χρόνιων ασθενειών”, είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτός ο αριθμός είναι κατά 1.000 μεγαλύτερος σε σχέση με την τελευταία απογραφή του ΠΟΥ στις αρχές Μαρτίου.

Ο Τέντρος είπε ότι μέχρι στιγμής “περισσότεροι από 3.400 ασθενείς έχουν παραπεμφθεί στο εξωτερικό μέσω της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων 2.198 τραυματιών και 1.215 χρόνια πασχόντων”. “Αλλά πολλοί άλλοι πρέπει να απομακρυνθούν. Προτρέπουμε το Ισραήλ να επιταχύνει τις εγκρίσεις για απομακρύνσεις, ώστε να μπορούν να νοσηλευτούν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Κάθε στιγμή μετράει”, είπε ο ίδιος.

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου, 50 με 100 ασθενείς την ημέρα παραπέμπονταν από τη Γάζα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Οι μισοί από αυτούς νοσηλεύονταν για καρκίνο.

Σε “αδιανόητο επίπεδο” η ιατρική κρίση στα νοσοκομεία της Γάζας

Οργανισμοί ανθρωπιστικής βοήθειας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για “αδιανόητη” κατάσταση κρίσης στα νοσοκομεία της Γάζας, καθώς άνθρωποι που φέρουν μεγάλα τραύματα παραμένουν χωρίς θεραπεία και το ιατρικό προσωπικό αντιμετωπίζει χρόνιες ελλείψεις των πιο βασικών ιατρικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών γάζων και των υλικών για τα κατάγματα.

Και όλα αυτά ενώ οι αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χαν Γιουνίς και στην περιοχή του νοσοκομείου al-Shifa στην πόλη της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να επιχειρεί, συνεχίζονται.

Η Πολιτική Άμυνα δεν μπόρεσε να ταξιδέψει μέσω του δρόμου al-Wehda στην πόλη της Γάζας για να φτάσει στο ιατρικό συγκρότημα της περιοχής, όπου λένε ότι δεκάδες άνθρωποι είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Στη συνοικία Shujayea, όπου ένα αυτοκίνητο έγινε στόχος, το προσωπικό της Πολιτικής Άμυνας κατάφερε να ανασύρει επτά πτώματα.

Την τελευταία ώρα στο Χαν Γιουνίς, ένα επταώροφο κτίριο κατοικιών έγινε στόχος και καταστράφηκε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί