ΓΕΩΤΕΕ: Είδος προς εξαφάνιση το προσωπικό – Κινδυνεύει με λουκέτο η Δασική Υπηρεσία της Κρήτης

Επιστολή της προέδρου στον Υπουργό Περιβάλλοντος

Ουσιαστική λύση στη στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας στην Κρήτη ζητά με επιστολή της στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Θ. Σκυλακάκη, η Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Δρ Άννα Δασκαλάκη.

Η κ. Δασκαλάκη αναφέρει ότι το προσωπικό αποτελεί μάλλον… είδος προς εξαφάνιση, αφού  σε όλη την Κρήτη, μαζί με τους Διευθυντές και τον Επιθεωρητή είναι 17 δασολόγοι, με αποτέλεσμα η  Δασική Υπηρεσία της Κρήτης να βάζει αργά και σταδιακά λουκέτο.

Η επιστολή της κ. Δασκαλάκη

Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές, επαναλαμβανόμενες πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές  και συνεχείς – εκ των υστέρων- συζητήσεις.  Στο  μεταξύ η Δασική Υπηρεσία της Κρήτης, υπηρεσία της υπαίθρου με σημαντικό ρόλο τόσο στα ορεινά υδρονομικά όσο και στην πρόληψη, διαχείριση και προστασία των Δασών μας, βάζει αργά και σταδιακά λουκέτο.

Το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Κρήτης έστειλε επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ Θ. Σκυλακάκη όπου αντί άλλης αναφοράς σε προβλήματα και προτάσεις παραθέτει την κατάσταση σήμερα

Το προσωπικό σε όλη την Κρήτη, μαζί με τους Διευθυντές και τον Επιθεωρητή είναι 17 δασολόγοι. Μάλλον είδος προς εξαφάνιση.

·         Τελευταία ουσιαστική προκήρυξη για πρόσληψη δασολόγων σε όλες τις Υπηρεσίες της Κρήτης το 2001.

·         Από το 1985 μέχρι το 2007, τέσσερις (4) προκηρύξεις για προσλήψεις δασολόγων και συνεχείς αποχωρήσεις κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδότησης, ενώ προσωπικό που προσλήφθηκε μετατάχθηκε σε άλλες υπηρεσίες, πολλές φορές εκτός Κρήτης.

·         Από το 2001 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού των δασικών Υπηρεσιών με τους νεότερους σήμερα να είναι άνω των 50 ετών, ενώ οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης συνεχίζονται .

·         Δασοπόνοι με το σταγονόμετρο επίσης. Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη πλήρωσης θέσεων με το γραπτό διαγωνισμό για τους ΤΕ Δασοπόνους. Στην Κρήτη προβλέπονται 23 θέσεις. Δυστυχώς ούτε αυτές θα καλυφθούν αφού οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού είναι μόλις 72 και οι θέσεις που προκηρύσσονται πάνω από 200 σε όλη την Ελλάδα

·         Οι λιγοστοί δασοφύλακες στην πλειοψηφία τους έχουν προσληφθεί πριν από 30 χρόνια, και κατά συνέπεια ο νεότερος είναι άνω των 50 ετών.

·         Η άνευ σχεδιασμού μετάβαση στο ΥΠΕΝ οδήγησε και στην απουσία τεχνολογικής υποστήριξης στα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών των υπηρεσιών, βασικού στοιχείου για την ομαλή λειτουργία αυτών καθώς το σύνολο των δεδομένων είναι σε ψηφιακή μορφή(προβλήματα σε Η/Υ, εκτυπωτές, δίκτυο κ.α. δεν έχουν ακόμη επιλυθεί)

·         Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις και την απορρόφηση τα οικονομικά στοιχεία του 2022 και 2023 απεικονίζουν τα προβλήματα της άνευ σχεδιασμού μετάβασης στο ΥΠΕΝ και την υφιστάμενη κατάσταση.

·                       Ενώ το 2022 μέχρι το Μάιο είχε απορροφηθεί το 85% του τακτικού προϋπολογισμού, το 2023 μέχρι το  τέλος Σεπτεμβρίου έχει απορροφηθεί μονο το  6.9% του προϋπολογισμού.

Σήμερα οι διοικητικοί και οικονομικοί υπάλληλοι δεν υπάρχουν. Έμειναν στις υπηρεσίες τους (διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων) όταν το Μάιο του 2022 ολοκληρώθηκε η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ χωρίς καμία πρόβλεψη για διοικητική και οικονομική υποστήριξη. Ακόμα και όταν «λεφτά υπάρχουν», δεν υπάρχει το πλαίσιο για να απορροφηθούν και να διατεθούν.

Οι υπηρεσίες αδυνατούν να λειτουργήσουν, να συντηρήσουν τα κτίρια, τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, να  βρουν αναλώσιμα και πολλά άλλα αυτονόητα για την εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και κατ΄ επέκταση την εξυπηρέτηση του πολίτη, ο οποίος είναι και το τελικό θύμα, μαζί με το φυσικό περιβάλλον μας.

Χρηματοδοτικά προγράμματα  (άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ)  καλείται να τα διαχειριστεί το λιγοστό επιστημονικό δασικό προσωπικό χωρίς διοικητική υποστήριξη.

Κατά τα άλλα, η Κρήτη έχει απίστευτο φυσικό περιβάλλον, πλούσια βιοποικιλότητα, Εθνικό Δρυμό, δυο  Γεωπάρκα αναγνωρισμένα από την UNESCO, 53 περιοχές Natura 2000 και 60.000 δασικές αντιρρήσεις που εκκρεμούν για εξέταση.

Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω περιγράφουν πολλές και κατεπείγουσες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν ενεργοποιηθεί διαδικασίες και έχουν καλυφθεί κενά. Περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση του ΥΠΕΝ για ουσιαστική λύση της στελέχωσης  της Δασικής Υπηρεσίας στην Κρήτη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί