ΓΕΩΤΕΕ: Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συζήτηση με για τη διαχείριση κενών συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η  διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Η διαχείριση κενών συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων»  που οργανώθηκε από το  Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας  και το Παράρτημα Κρήτης  του ΓΕΩΤΕΕ.

Στην συζήτηση συμμετείχαν από το Δ.Σ του ΓΕΩΤΕΕ ο Πρόεδρος,  Μενέλαος Γαρδικιώτης, η Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου, Α’ Αντιπρόεδρος, ο Παναγιώτης Παράσχου,  Οργανωτικός Γραμματέας ο Φάνης Κουρεμπές, μέλος ΔΣ,  καθώς και μέλη των Δ.Ε. των Παραρτημάτων.

Έγινε ενημέρωση για την κατάσταση σήμερα, για προηγούμενες προσπάθειες που έχουν γίνει για την ανακύκλωση/διαχείριση  συσκευασιών,  για τις  πρόσφατες παρεμβάσεις του ΓΕΩΤΕΕ και την Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε για να καταθέσει  απόψεις και θέσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε,  ότι την ευθύνη ανάκτησης των υλικών την έχουν οι εταιρείες παραγωγής  τους και τα γεωργικά καταστήματα δεν πρόκειται να αναλάβουν ευθύνη που δεν τους αναλογεί, σε συνθήκες που δεν τηρούν την υγιεινή και ασφάλεια για τους εργαζόμενους αλλά και την κοινωνία (καταστήματα μέσα σε κατοικημένες περιοχές,  κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων κα)

Η διαχείριση που προτείνεται  μέσω των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων κρίθηκε ελλιπής και  με τεράστια κενά. Έγιναν επισημάνσεις για τις κωλυσιεργίες από πλευράς των εταιρειών, με ορατό τον κίνδυνο να θεσμοθετηθεί μια πρόχειρη λύση, που στην ουσία θα  μετακυλά την ευθύνη στα γεωργικά καταστήματα και δεν θα λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα. Έγινε σαφές από τους συμμετέχοντες, ότι ο ρόλος των γεωπόνων  στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων δεν είναι ελεγκτικός αλλά συμβουλευτικός και μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παραγωγών. Έγινε επίσης αναφορά στη νομοθεσία που διέπει άλλους κλάδους που παράγουν επικίνδυνα απόβλητα καθώς και περιπτώσεις διαχείρισης σε άλλες χώρες.

Από τη συζήτηση προέκυψε η αγωνία όλων για την ορθή και ουσιαστική αντιμετώπιση του θέματος, με κριτήρια επιστημονικά και περιβαλλοντικά,  και επέκταση της συζήτησης και στο θέμα της διαχείρισης  άλλων πλαστικών-γεωργικών  αποβλήτων.  Οι γεωπόνοι θα συμβάλλουν στην προώθηση λύσεων τόσο μέσα από την καθημερινή εργασιακή τους δραστηριότητα αλλά  και από τα θεσμικά όργανα  και τις δραστηριότητες του ΓΕΩΤΕΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί