Μέση Ανατολή: Αγγίζουν τους 1.000 οι νεκροί – Το Ισραήλ κήρυξε επίσημα πόλεμο

Περισσότεροι από 600 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και σε 100 ανέρχεται ο αριθμός των αιχμαλώτων από την χθεσινή επίθεση στη Γάζα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση.

Από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι και 2.200 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Όπως μετέδωσε το Skynews οι ισραηλινοί εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές με «δεκάδες» πολεμικά αεροσκάφη εναντίον της Γάζας.

«Οι δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) επιτίθενται σε στόχους στις περιοχές κοντά στον φράχτη στο Beit Hanun, οι οποίες χρησιμοποιούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά του κράτους του Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν να ενεργούν κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», αναφέρει το βρετανικό μέσο επικαλούμενο ενημέρωση από τον Ισραηλινό Στρατό.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι πραγματοποίησε πάνω από 400 πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, επιμένοντας ότι στόχευε τις υποδομές της Χαμάς, και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τους πολίτες στη Λωρίδα να εγκαταλείψουν την περιοχή, καθώς τα στρατεύματά του θα μετατρέψουν τις περιοχές των μαχητών «σε ερείπια».

Σύμφωνα με το CNN εκκενώνονται 20 ισραηλινές κοινότητες, εν μέσω νέων πυραυλικών επιθέσεων από τη Χαμάς αλλά και από την φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ που πλήττει το βόρειο Ισραήλ. “Τα όπλα και οι ρουκέτες” είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, όπου ήδη στρέφονται «ως απάντηση» πυρά όλμου από το ισραηλινό πυροβολικό. Από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι και 2.200 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών ανήλθε σε 500-600, όπως μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε για εκδίκηση με τον ισραηλινό στρατό να ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει πλέον περάσει στην αντεπίθεση με την ενεργοποίηση του σχεδίου «Σιδερένια Σπαθιά», με αξιωματούχους και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να κάνουν λόγο για «ιστορικά αντίποινα».

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ κήρυξε επίσημα κατάσταση πολέμου, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να διεξάγει «σημαντικές στρατιωτικές δραστηριότητες», σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο πόλεμος «επιβλήθηκε στο Ισραήλ από μια δολοφονική τρομοκρατική επίθεση από τη Γάζα».

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αργότερα την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με τη στήριξη που θα παράσχει στο Ισραήλ αργότερα σήμερα.
Είπε ότι το Ισραήλ έχει υποβάλει μια σειρά αιτημάτων τα οποία η κυβέρνηση εξετάζει τώρα.

Μιλώντας στο CNN, ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι η εισβολή της Χαμάς αποτελεί «τρομοκρατική επίθεση χωρίς διακρίσεις από μια τρομοκρατική οργάνωση».
Το ίδιο το Ισραήλ ήταν τώρα «σχετικά ήρεμο», είπε ο κ. Μπλίνκεν, αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν ότι συνεχίζονται “έντονες” μάχες στη Γάζα.
Ξεχωριστά, το υπουργείο έλαβε αρκετές αναφορές για δολοφονίες Αμερικανών πολιτών και ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του εργάζονται για να επαληθεύσουν τις αναφορές αυτές.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι μίλησε με τους ηγέτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Ο Ραΐσι συζήτησε τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ζιγιάντ αλ-Ναχάλα, γενικό γραμματέα του Κινήματος Ισλαμική Τζιχάντ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου [της Χαμάς]», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες μεταδίδει το Al Jazeera.

Το Ισραήλ απομακρύνει κατοίκους από οικισμούς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ. Ο στρατός κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα. Υπάρχουν ακόμα οκτώ σημεία στο νότιο Ισραήλ όπου ο στρατός κάνει έρευνες για πιθανούς επιτιθέμενους, δήλωσε ο Χεχτ. Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα ελέγχονται.

Περίπου 300 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με αναφορές, στη μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς χθες. Περίπου 1.600 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Πολλοί Ισραηλινοί κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Ο ισραηλινός στρατός δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς έως τώρα.

«Θα στείλουμε μια πολύ σκληρή απάντηση στη Χαμάς μετά από αυτήν την απάνθρωπη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού. «Είναι ένα τρομερό πρωινό».

Ο Χεχτ δήλωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στον πληθυσμό της Γάζας πριν από τις επιθέσεις σε στόχους της Χαμάς για να «αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες». Ωστόσο δεν θα υπάρξει εκκένωση, δήλωσε. «Θα τους πούμε να πάνε βόρεια, να πάνε νότια, να πάνε ανατολικά». Αναφορικά με πιθανή χερσαία επίθεση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Τα συνοριακά περάσματα στη Γάζα καταστράφηκαν από τη Χαμάς, δήλωσε. «Δεν βιαζόμαστε να τα ξανοίξουμε».

Στη διάρκεια της νύχτας, ισχυρές εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν τη Γάζα

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες. Τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας 13χρονος, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών.

Μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σκόρπισαν τον όλεθρο χθες Σάββατο σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ, εξαπολύοντας μια ευρείας κλίμακας επίθεση κατά την οποία σκότωσαν περισσότερους από 250 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες άλλους, μεταφέροντας ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τη χειρότερη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε «εκδίκηση» για αυτήν τη «μαύρη ημέρα» στην ιστορία του εβραϊκού κράτους. «Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβάσταχτο», τόνισε. «Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ένας εχθρός που απαγάγει ηλικιωμένους και παιδιά», συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί