Guardian για Καλατράβα: Ίσως θα πρέπει να απομακρυνθεί εντελώς το στέγαστρο

Aίσθηση προκαλεί ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian για το στέγαστρο του ΟΑΚΑ, καθώς αναφέρει ότι αξιωματούχοι στην Ελλάδα πλέον συζητούν το ενδεχόμενο να ξηλωθεί το στέγαστρο Καλατράβα. «Τίποτα προς το παρόν δεν αποκλείεται» λέει στον Guardian πηγή με γνώση των όλων όσων εξελίσσονται.

 «Το 2004 το ΟΑΚΑ αποτελούσε σύμβολο αξιοπιστίας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλεια έκαναν τους αξιωματούχους να σκέφτονται το αδιανόητο», γράφει η Helen Smith στο άρθρο της, αναφερόμενη στο σενάριο που διακινείται περί απομάκρυνσης του στεγάστρου.

«Ήταν μία οροφή που συμβόλιζε την Ολυμπιακή δόξα: ένας γιγαντιαίος θόλος από χάλυβα και λευκές βέργες που «αγκάλιαζε» το στάδιο, που θα αποτελούσε το κέντρο των Αγώνων της Αθήνας το 2004. Μία κατασκευή εμβληματική», αναφέρει η αρθρογράφος.

Οι Έλληνες, προσθέτει, κοιτούσαν με υπερηφάνεια το αρχιτεκτονικό ορόσημο του Σαντιάγο Καλατράβα, που τότε (!) διέψευσε τους σκεπτικιστές που αμφισβητούσαν την ικανότητα της Ελλάδας να φιλοξενήσει ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Μία κατασκευή που τους ενίσχυσε το αίσθημα της αυτοπεποίθησης για μία επιτυχημένη διοργάνωση.

Είκοσι χρόνια μετά, όμως, ο ελληνικός λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα διαφορετικό αφήγημα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το στάδιο των 70.000 θέσεων θα έκλεινε «επ’ αόριστον» εξαιτίας της ανησυχίας για την ασφάλεια του θόλου του Καλατράβα.

Το ΤΑΙΠΕΔ σε μελέτη του έγραφε για την στέγη «δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας».

Ο Guardian παραθέτει και το πρόβλημα που παρατηρήθηκε στο γειτονικό ποδηλατοδρόμιο, το οποίο είχε την ίδια τύχη με το ΟΑΚΑ.

«Θα ήταν πολύ επιπόλαιο, θα έλεγα και αστείο ως πολιτικός υπεύθυνος και για τον αθλητισμό της χώρας μας και μη αρμόδιος να τοποθετηθώ εγώ με ακριβές χρονοδιάγραμμα πως θα γίνουν οι ενέργειες και πότε θα ανοίξει είτε το ποδηλατοδρόμιο, είτε το γήπεδο», είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξει ξανά. Πρόσθεσε πως αναμένεται μία νέα μελέτη για να υπάρξουν εξελίξεις.

Αλλά την Τετάρτη, γράφει το δημοσίευμα, καθώς το κόστος από το κλείσιμο του γηπέδου άρχισε να φαίνεται – συμπεριλαμβανομένης μιας sold-out συναυλίας των Coldplay τον επόμενο χρόνο – οι αξιωματούχοι άρχισαν να «ψιθυρίζουν» το αδιανόητο: Ίσως ήταν καιρός να διαλύσουν τη διάσημη στέγη συνολικά. Η σκουριά δεν είχε βρεθεί μόνο στα χαλύβδινα καλώδια και στις καμάρες του, αλλά ακόμη και στα μπουλόνια που το συγκρατούσαν. «Τίποτα προς το παρόν δεν αποκλείεται», είπε μια καλά τοποθετημένη πηγή. «Ίσως θα πρέπει να απομακρυνθεί».

Δημοσίευμα του Guardian

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί