Στην Κύπρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στήριξη Κασσελάκη στην κυπριακή κυβέρνηση για επανέναρξη των συνομιλιών

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης έφτασε στην Κύπρο ο Στέφανος Κασσελάκης, όπου πραγματοποιεί την πρώτη εκτός Ελλάδας επίσκεψή του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Στέφανοις Κασσελάκης, μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τόνισε τη σημασία στην επανεκκίνηση των συνομιλίων στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ από εκεί που διακόπηκαν στο Γκραν Μοντανά και υποστήριξε μια λύση  Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων χωρίς τουρκικά στρατεύματα.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεώρησα καθήκον μου η πρώτη επίσκεψή μου εκτός Ελλάδας, να είναι εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είχα μία εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όπου συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα ενδελεχώς. Από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισα τη σημασία που αποδίδουμε στην επανεκκίνηση των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017. Συνομιλίες για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικα στρατεύματα.

Τόνισα επίσης τη στήριξη που προσφέρουμε στον Πρόεδρο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και για διορισμό απεσταλμένου από τον ΟΗΕ, καθώς επίσης και για τον ενεργό ρόλο της ΕΕ προς δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Όσον αφορά στην ΕΕ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία. Πρέπει να αξιοποιηθούν και ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά βεβαίως και ως προς την επίλυση του Κυπριακού.

Συζητήσαμε επίσης για τις διεθνείς εξελίξεις και τόνισα, από πλευράς μας, τη σημασία που αποδίδουμε στο συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Αυτό εξάλλου το έχουμε δει και τα τελευταία χρόνια και με το σχήμα «3+1» αλλά και με τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που έχουν φέρει καρπούς στην προσπάθεια που κάνουμε. Είναι προσπάθειες οι οποίες καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, στο θέμα του συντονισμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι η ελληνική ομογένεια. Είναι κάτι το οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και θεσμικά, θα προσπαθήσω να προωθήσω σε επικείμενη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ.

Τόνισε επίσης την στήριξη στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει αναλάβει ο ΠτΔ για επανέναρξη των συνομιλιών.

Συζήτησαν επίσης τις διεθνείς εξελίξεις και τόνισε την σημασία στον συντονισμό και συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας.

Κλείνοντας, για τα ελληνοτουρκικά είπε πως πρέπει να είναι ξεκάθαρος ότι οι ενέργειες στην Πύλα και στα Βαρώσια θα είναι εξεραιτικά αρνητικές στον διάλογο.

Λίγο νωρίτερα,  επισκέφθηκε το Τύμβο της Μακεδονίτισσας, αλλά και τα Φυλακισμένα Μνήματα για κατάθεση στεφάνου. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί