Ερώτηση Κ. Αρβανίτη στην Κομισιόν για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Φόβος για παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ενεργοποίηση της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας ώστε να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των Αρμενίων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν μαζικά την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης.
Ο ευρωβουλευτής διερωτάται ακόμη εάν θα αναθεωρηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν, καθώς και η πρόσφατη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου, στη σκιά της νέας επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή.
«Τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελούν πλήγμα για τη σταθερότητα, την ειρήνη. την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου. Υπάρχει μεγάλη αγωνία, ιδίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Αρμενίων που εγκαταλείπουν μαζικά την περιοχή μετά την πρόσφατη, μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση των Αζερικών δυνάμεων».
Υπενθυμίζεται ότι ο αερικός στρατός επιτέθηκε και ανακατέλαβε την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πριν από δύο εβδομάδες, ενώ μέσα σε μία εβδομάδα η περιοχή ερήμωσε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους κατοίκους της, με περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες να καταφεύγουν στην Αρμενία υπό τον φόβο των αντιποίνων από το Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθεί η ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Αρβανίτης:

Τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελούν πλήγμα για τη σταθερότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου. Υπάρχει μεγάλη αγωνία ιδίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Αρμενίων, που εγκαταλείπουν μαζικά την περιοχή, μετά την πρόσφατη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση των Αζερικών δυνάμεων.
Οι διεθνείς διαφορές πρέπει να επιλύονται σταθερά και απαρέγκλιτα μέσω συντεταγμένου διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με επίταση στην πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των επηρεαζόμενων πληθυσμών, ιδίως δε των αμάχων.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή πρόσφατα, σε ανάλογη περίπτωση, προέβη στην ενεργοποίηση της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας για Ουκρανούς πολίτες,
Ερωτάται η Επιτροπή:

  • Θα προβεί στην αναθεώρηση των σχέσεων της με το Αζερμπαϊτζάν μετά την επιδεινωμένη κατάσταση; Αν ναι, θα συμπεριλάβει στην ατζέντα και την πρόσφατη συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου;
  • Θα προβεί στην ενεργοποίηση της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας ούτως ώστε να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα όσων Αρμένιων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν μαζικά την περιοχή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί