Χάρης Μαμουλάκης: Ελληνικά Πετρέλαια- Ανησυχία για το μέλλον τους λόγω της κυβερνητικής πολιτικής


Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη συμμετοχή του δημοσίου στην εταιρεία Helleniq Energy, πρώην ΕΛΠΕ;»

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό αναφορικά με την τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη συμμετοχή του δημοσίου στην εταιρεία Helleniq Energy, πρώην ΕΛΠΕ, ζητάει να πληροφορηθεί η Βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, με τη συνυπογραφή 13 ακόμη Βουλευτών.

«Με πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης ΝΔ, διευκολύνεται το ΤΑΙΠΕΔ στην πώληση κινητών αξιών του Δημοσίου μέσα από το Χρηματιστήριο Αθηνών» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, οι αρμόδιοι Υπουργοί αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία σχετικά με το ποιες μετοχές σκοπεύει η κυβέρνηση να διαθέσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεν γνωρίζουμε ούτε το ποιο θα είναι το ποσοστό διάθεσης μετοχών ανά συγκεκριμένη εταιρεία. Ούτε αν θα διατηρήσει το Ελληνικό Δημόσιο το κατά νόμο δικαιώματα του στην διοίκηση της εταιρείας Helleniq Energy. Αλλά ούτε κι αν εξετάζεται η μεταβίβαση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στην εταιρεία Helleniq Energy από το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. ή σε άλλο φορέα του δημοσίου. Σε αυτά τα ερωτήματα, ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα. Χωρίς υπεκφυγές.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι πληροφορίες αυτές που σχετίζονται με τις κυβερνητικές προθέσεις κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες. Γίνεται αναφορά στο ιστορικό μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ του ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στα ΕΛΠΕ το 2011, επισημαίνοντας ότι σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει  το 35,5% της εταιρείας Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Τονίζεται επίσης ότι, αν και τα ΕΛΠΕ αποτελούν εταιρεία με στρατηγική σημασία για τον ενεργειακό σχεδιασμό, την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας,  η συγκυρία της ενεργειακής μετάβασης και η τάση συρρίκνωσης του ενδιαφέροντος στρατηγικών επενδυτών στα ρυπογόνα καύσιμα αναπόφευκτα θα έχει αρνητικές συνέπειες στην αποτίμηση της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.

Επιπλέον, η πρόθεση της κυβέρνησης να διευκολύνει πώληση κινητών αξιών των εταιρειών που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ – και ειδικά σε περίπτωση τυχών διάθεσης μετοχών της εταιρείας Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) – ενέχει τον κίνδυνο το ελληνικό δημόσιο να απωλέσει, άνευ αντιτίμου, τα όποια δικαιώματα διοίκησης έχει διατηρήσει!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί