Στη βουλή η κατάσταση του νοσοκομείου Σητείας

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό υγείας σχετικά με την κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Σητείας, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

      Η επικίνδυνη κατάσταση που, με ευθύνη της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία του Λασιθίου και  εκφράζεται πιο οξυμένα, το τελευταίο διάστημα, στη Σητεία. Οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σητείας από το Γ. Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου επιβεβαιώνουν αυτό που οι μαχόμενοι υγειονομικοί φωνάζουν χρόνια, ότι με μπαλώματα δε λύνεται κανένα πρόβλημα, ίσα-ίσα δημιουργούνται ακόμα περισσότερα. 

Ο Σύλλογος εργαζομένων Σητείας προειδοποιούσε τον περασμένο Αύγουστο ότι: «Η παθολογική κλινική από τον Σεπτέμβριο θα παραμείνει ουσιαστικά με 1 παθολόγο μετά την παραίτηση που υπέβαλε τις προηγούμενες ημέρες ο ένας εκ των 2 εναπομεινάντων γιατρών της κλινικής και η λύση που δόθηκε, δυστυχώς, είναι να κρατηθεί ξανά σε καθεστώς ομηρίας με ένα ακόμα «εντέλλεσθε» η γιατρός που από τον Αύγουστο η οργανική της θέση ανήκει στο Βενιζέλειο, ξεπληρώνοντάς την με τον τρόπο αυτό για τη μακροχρόνια προσφορά της. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στα υπόλοιπα τμήματα: Ορθοπεδική κλινική: 2 ορθοπεδικοί, Ακτινολογικό τμήμα: 1 ακτινολόγος, Αναισθησιολογικό τμήμα: 2 αναισθησιολόγοι, Παιδιατρική κλινική: 2 παιδίατροι». Πιο ειδικά στον αέρα είναι η  παιδιατρική κλινική από 1η Οκτώβρη, που μένει με 1 παιδίατρο υπό «εντέλλεσθε»,  χωρίς εφημέρευση και την πραγματοποίηση μόνο πρωινών ιατρείων κάποιες μέρες, γεγονός που θα οδηγήσει σε πιθανή μεταφορά των ειδικευόμενων παιδιάτρων σε άλλο νοσοκομείο και σε ανυπολόγιστες συνέπειες για τα νέα ζευγάρια.

Η προδιαγεγραμμένη πορεία αποψίλωσης της δημόσιας υγείας, το τελευταίο τρίμηνο έχει λάβει ταχύτατους ρυθμούς στη Σητεία, ώστε έχει οδηγήσει στην υπολειτουργία των παραπάνω κλινικών. Παράλληλα οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις λόγω συμπλήρωσης 5ετίας που αναμένονται σε αναισθησιολόγους, ορθοπεδικούς, χειρουργούς, γυναικολόγους προδιαγράφουν ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση του Σητειακού λαού σε ολοκληρωμένη και δωρεάν περίθαλψη. Κάθε γιατρός που φεύγει πολύ δύσκολα αναπληρώνεται,  ενώ οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής ενισχύουν ένα ρεύμα παραιτήσεων. Οι γιατροί που παραμένουν καλούνται πολλές φορές να ασκήσουν το λειτούργημά τους κάτω από συνθήκες εξουθένωσης, υπερεφημέρευσης, μερικές φορές και απλήρωτων εφημεριών, χρωστούμενων ρεπό/αδειών, ακόμα και αναγκαστικών εντολών για παραμονή στη θέση τους, κόντρα σε προσωπικό σχεδιασμό ετών. Παρόμοια είναι η κατάσταση για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όπου κυριαρχούν οι επισφαλείς μορφές εργασίας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να προχωρήσει η άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Σητείας, με όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με  ουσιαστικές αυξήσεις μισθών,

– Να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί