Στη βουλή το πρόβλημα στέγασης της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού Ηρακλείου

Κατεπείγοντα έργα, από το κράτος,  επισκευής, συντήρησης και αντισεισμικής θωράκισης του πρώην Ξενία «Ήλιος», για τις ανάγκες της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Τουρισμού Ηρακλείου , ζητούν με ερώτησή τους στην υπουργό Τουρισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης και Μαρία Κομνηνάκα.

Στην ερώτηση αναφέρεται:

Η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Τουρισμού (πρώην ΔΙΕΚ Τουρισμού) στο Ηράκλειο Κρήτης αντιμετωπίζει εδώ και περίπου 3 χρόνια πρόβλημα στέγασης. 

Ειδικότερα, η σχολή στεγαζόταν για πολλά χρόνια στο πρώην ξενοδοχείο «Ήλιος» στο Κοκκίνη Χάνι. Το κτίριο,  διαχρονικά, από όλες τις κυβερνήσεις αφέθηκε στην τύχη του, χωρίς την απαιτούμενη συντήρηση.  Έτσι,  μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, χαρακτηρίστηκε «κίτρινο», ακατάλληλο,  με αποτέλεσμα να σφραγιστεί και να σταματήσει η λειτουργία της σχολής στις  συγκεκριμένες  κτιριακές υποδομές.     

Η εκπαιδευτική δομή από τότε βρίσκεται υπό διαρκή μετακόμιση και μεταφέρεται από κτίριο σε κτίριο. Η τελευταία προσωρινή λύση είναι η μετακόμισή της, για τα επόμενα  δύο χρόνια,  σε ενοικιαζόμενες  αίθουσες στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), για την πραγματοποίηση των θεωρητικών μαθημάτων καθώς και  των εργαστηριακών μαθημάτων (μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής- αρτοποιίας).

Όσον αφορά τη συντήρηση και επισκευή του κτιρίου του πρώην ξενοδοχείου «Ήλιος» στο Κοκκίνη Χάνι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη εδώ και τρεισήμισι  χρόνια. Δεν έχει γίνει καμία εργασία συντήρησης στο κτίριο. 

Για το θέμα αυτό, αόριστες είναι οι πρόσφατες  απαντήσεις του αρμόδιου Υπουργείου.  Συγκεκριμένα,  σε απάντηση στην με Α.Π. 1266/21.02.2024 Αναφορά βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρεται ότι  «το Υπουργείο Τουρισμού έχει προβεί στη διενέργεια αυτοψίας από κλιμάκιο ελέγχου μηχανικών και μεριμνά για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης», χωρίς να δίνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκπόνησης της μελέτης, κτλ. 

Εξίσου αόριστες είναι και οι απαντήσεις (στα πλαίσια της παραπάνω Αναφοράς βουλευτών του ΚΚΕ) ότι το Υπουργείο «μεριμνά προκειμένου το κτήριο να επαναλειτουργήσει και να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δηλαδή χωρίς να προσδιορίζεται ότι η χρήση του «Ήλιος» θα αφορά  αποκλειστικά τις ανάγκες της εκπαιδευτικής δομής,  με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών. 

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις δηλώσεις, το 2022, της τότε υφυπουργού Τουρισμού για παραχώρηση αυτών των εγκαταστάσεων σε ιδιώτη,  με αντάλλαγμα να επιτραπεί η λειτουργία της Σχολής στο ένα από τα δύο κτίρια, υπό την προϋπόθεση οι σπουδαστές και με το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιώτη επενδυτή ξενοδόχο, επιτείνει την ανησυχία για ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων. 

Το ΚΚΕ  επανειλημμένως (Ιούνιο και Νοέμβριο του 2021, Φεβρουάριο του 2022, κτλ), με παρεμβάσεις του στη βουλή έχει αναδείξει ότι η απαξίωση, απ’ όλες τις κυβερνήσεις, των κτιριακών εγκαταστάσεων του «Ήλιος», όπως και τα σχέδια για ιδιωτικοποίησή του,  είναι σε ευθεία αντίθεση με τις διεκδικήσεις και τα μορφωτικά δικαιώματα των σπουδαστών.  

Η δε προσωρινή λύση της εγκατάστασης της σχολής στο ΕΛΜΕΠΑ δεν λύνει το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σχολή. Οι καθηγητές  και οι σπουδαστές  χρειάζονται  ένα σύγχρονο, ασφαλές, δημόσιο κτίριο που να καλύπτει ολόπλευρα τις μορφωτικές ανάγκες και τις ανάγκες δωρεάν διαμονής των σπουδαστών. Το κτίριο της σχολής στο Κοκκίνη Χάνι μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες, αν ανακαινισθεί και συντηρηθεί κατάλληλα, με κατεπείγοντα έργα επισκευής, συντήρησης και αντισεισμικής θωράκισής του. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια μέτρα  προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για κατεπείγοντα έργα, από το κράτος,  επισκευής, συντήρησης και αντισεισμικής θωράκισης του Ξενία «Ήλιος», στο «Κοκκίνη Χάνι» Ηρακλείου Κρήτης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου, ασφαλούς,  δημόσιου εκπαιδευτηρίου, το οποίο να καλύπτει επίσης τις ανάγκες δωρεάν διαμονής των σπουδαστών της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Τουρισμού Ηρακλείου Κρήτης, χωρίς σκέψη για ιδιωτικοποίηση του κτιρίου.


Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Δελής Γιάννης

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί