Το Ηράκλειο τίμησε τη Μάχη της Κρήτης

Κατάθεση στεφάνων σήμερα στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης στην εκδήλωση τιμής και μνήμης από την Π.Ε. Ηρακλείου

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης στο Ηράκλειο τιμήθηκε σήμερα από τις αρχές του τόπου η 83η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης που οργάνωσε η Π.Ε. Ηρακλείου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος. Για το χρονικό της Μάχης της Κρήτης μίλησε η εκπαιδευτικός στο 47ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Μαρία Χονδροζουμάκη. 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο και τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο της «Μάχης Κρήτης» από: τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, την Υποπρόξενο Μ. Βρετανίας Αριστέα Χουρδάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, τη Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου ως εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, κομμάτων, φορέων, και ενώσεων αποστράτων. 

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των τεσσάρων συμμαχικών κρατών Ελλάδας, Μ. Βρετανίας, Αυστραλίας, Ν. Ζηλανδίας από την Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου. 

Στην επετειακή εκδήλωση στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Συριγωνάκης, Γεωργία Μηλάκη, Σταύρος Τζεδάκης, Περιφερειακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων. 

 Στ. Αρναουτάκης: Η Μάχη της Κρήτης μετέφερε σε όλο τον ελεύθερο κόσμο εκείνης της περιόδου το μήνυμα του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και της πίστης σε αξίες και ιδανικά ενός ολόκληρου λαού

Στη δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την Ιστορική επέτειο της  Μάχης της Κρήτης, αναφέρει: 

«Η Μάχη της Κρήτης, μετέφερε σε όλο τον ελεύθερο κόσμο, εκείνης της περιόδου, το μήνυμα του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και της πίστης σε αξίες και ιδανικά, ενός ολόκληρου λαού, αλλά και των συμμάχων μας Άγγλων, Αυστραλών και Νεοζηλανδών.

Σε κάθε γωνιά της Κρήτης, το Μάιο του 1941, σε μια κρίσιμη καμπή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η γενναία αντίσταση των Κρητικών και όσων ανέλαβαν την υπεράσπιση του νησιού, καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του πολέμου με την ήττα των δυνάμεων του ολοκληρωτισμού.

Τιμώντας, ως Περιφέρεια Κρήτης, την ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης, τιμούμε την αυτοθυσία όσων έπεσαν στα πεδία των  μαχών, υπερασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πανανθρώπινες αξίες της Ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ατόμου».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης μετά την λήξη της τιμητικής εκδήλωσης στο Μνημείο Μάχης Κρήτης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η Μάχη της Κρήτης αναμφισβήτητα αποτελεί μια από τις φωτεινότερες στιγμές της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Με τις σημερινές εκδηλώσεις που γίνονται στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα, σε όλο τον κόσμο από την ομογένεια, τιμούμε τους ήρωες προγόνους μας Κρητικούς και συμμάχους που συμμετείχαν σε ένα τιτάνιο αγώνα ενάντια στο ναζισμό. Τιμούμε τους ήρωες που πότισαν το Κρητικό χώμα με αίμα γράφοντας μια από τις λαμπρότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Τιμούμε τους ήρωες προγόνους μας που αντιστάθηκαν πολέμησαν θυσιάστηκαν για τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για ένα οριστικό τέλος στον ολοκληρωτισμό. Αθάνατοι.».  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί