Eνωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου: Στην απεργία ενάντια στο αντεργατικό νοσομοσχέδιο

H Eνωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ (στην οποία συμμετέχει και η ΟΕΝΓΕ) ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο στο σύνολό του και ζητάμε να αποσυρθεί και να μην ψηφιστεί στη Βουλή.

Αντί η κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη στήριξη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, που δίνουν ακόμη μάχη μέσα στις λάσπες, αντιμέτωποι με μια υγειονομική βόμβα, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα. 

Το νομοσχέδιο αυτό συμπληρώνει το νόμο Χατζηδάκη, με στόχο την κατάργηση του 8ωρου-5ήμερου. Αν ψηφιστεί και εφαρμοστεί, θα επεκταθούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και θα αυξηθεί περαιτέρω η εντατικοποίηση της δουλειάς και η εκμετάλλευση των εργαζομένων. 

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο:

  • άρθρο 9: απαγορεύεται να τίθενται από εργοδότες ρήτρες, που απαγορεύουν στους εργαζόμενους τους να παρέχουν εργασία σε άλλους εργοδότες εκτός ωραρίου εργασίας (στο χρόνο ανάπαυσης). 

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προωθεί τη μερική απασχόληση και νομιμοποιεί τη δουλειά 13 ώρες την ημέρα (έως 78 ώρες τη βδομάδα). Με τη νομιμοποίηση της παράλληλης εργασίας, θα παραταθεί ο εργάσιμος χρόνος και θα μειωθεί περαιτέρω ο αναγκαίος χρόνος ανάπαυσης, οδηγώντας σε εξουθένωση των εργαζομένων και σε αύξηση του κινδύνου για λάθη και εργατικά ατυχήματα. Οι εργαζόμενοι δεν επιλέγουν να δουλεύουν περισσότερο, αλλά αναγκάζονται όλο και συχνότερα να κάνουν και δεύτερη δουλειά, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, γιατί οι μισθοί συνήθως δεν επαρκούν για να καλύψουν την τεράστια αύξηση των τιμών των προϊόντων. Η δυνατότητα παράλληλης εργασίας των γιατρών ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και μερικής απασχόλησης ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ -ως μέσο αύξησης του εισοδήματος των γιατρών (αντί για γενναίες αυξήσεις μισθών)- έχει θεσμοθετηθεί το Δεκέμβρη με το νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, τον οποίο η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ είχαμε απορρίψει. 

  • άρθρο 4: νομιμοποιείται η δυνατότητα δοκιμαστικής περιόδου του εργαζόμενου διάρκειας έως 6 μηνών 

Αυξάνεται έτσι η δυνατότητα των εργοδοτών να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, υποχρεώνοντάς τους να δουλεύουν με μειωμένα μισθολογικά και λοιπά εργασιακά δικαιώματα και με την ανασφάλεια και το φόβο για λύση της δοκιμαστικής σύμβασης.

  • άρθρο 10: ο εργοδότης οφείλει να ενημερώνει εγκαίρως τον εργαζόμενο για την ανάγκη ανάληψης υπηρεσίας 

Προωθούνται νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης και ανοίγει ο δρόμος για επέκταση των συμβάσεων «μηδενικών ωρών» και «κατά παραγγελία». Ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του, αφού θα είναι όμηρος σε μία νέα εργασιακή σχέση, χωρίς να ξέρει ούτε αν και πότε θα χρειαστεί να δουλέψει, ούτε αν, πότε και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει. Δεν θα υπάρχει σταθερό ωράριο, σταθερή δουλειά, σταθερός μισθός. Τον «ανενεργό» χρόνο, που ο εργαζόμενος θα είναι on-call, χωρίς να χρειαστεί να δουλέψει, δεν θα τον πληρώνεται. Η αμοιβή του θα είναι ανάλογη με τις ώρες που απασχολείται χωρίς να κατοχυρώνει δικαίωμα σε άδεια.  

  • άρθρο 19: δίνεται η δυνατότητα καταγγελίας συμβάσεων αορίστου χρόνου τον πρώτο χρόνο χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης

Απελευθερώνονται έτσι ακόμη περισσότερο οι απολύσεις και απαλλάσσεται ο εργοδότης από την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης, αν διώχνει τον εργαζόμενο πριν συμπληρώσει ένα έτος δουλειάς

  • άρθρο 22: οι εργοδότες, των οποίων οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, δύνανται να μην καταχωρούν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή της υπερωριακής απασχόλησης 

Θα μπορεί έτσι ο εργοδότης να μεταβάλει συνεχώς το ωράριο, αλλάζοντας την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης. Πρόκειται για άλλη μια επίθεση στο σταθερό χρόνο εργασίας και επέκταση της ευελιξίας.

  • άρθρα 25-26: επιτρέπεται η απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας σε επιχειρήσεις με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών

Με τη διάταξη αυτή καταργείται η πενθήμερη εργασία, δεν προβλέπεται ρεπό (για την 6η μέρα εργασίας), αυξάνοντας έτσι τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

  • άρθρο 30: δύναται να ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Υγείας, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Σ.Υ.Α.Ε.) και του ΚΕ.Σ.Υ. κατηγορίες ιατρών, οι οποίοι μπορούν να ασκούν καθήκοντα ιατρού εργασίας 

Απαξιώνεται έτσι ο ρόλος του ιατρού εργασίας και υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας εργασίας.

  • άρθρο 31: προβλέπεται τιμωρία τουλάχιστον 6 μηνών και υψηλή χρηματική ποινή για απεργούς που ασκούν «ψυχολογική βία» σε απεργοσπάστες και «εμποδίζουν» την εργασία τους ή που συμμετέχουν σε «κατάληψη» χώρων ή εισόδων εργασίας κατά τη διάρκεια απεργίας 

Παρέχεται με τη διάταξη αυτή προστασία σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, χτυπώντας έτσι το δικαίωμα στην απεργία και ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση. Στόχος είναι η τρομοκράτηση και η καταστολή όσων αντιδρούν στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Οι ανατροπές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο στα εργασιακά δικαιώματα μας αφορούν όλους, δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Παλεύουμε για σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο. Διεκδικούμε:

  • Απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου 
  • Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σταθερό πρωινό ωράριο γιατρών, 6ωρο – 5ημερο, με μία ενεργή εφημερία ανά εβδομάδα και ρεπό μετά (από κάθε ενεργή εφημερία). 
  • αύξηση μισθού και ωρομισθίου εφημερίας γιατρών ΕΣΥ. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού. 
  • Κατάργηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης
  • Προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων νοσοκομείων και ΠΦΥ. Επικαιροποίηση οργανισμών 
  • προστασία και διεύρυνση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.
  • άμεση επαναλειτουργία Κ.Υ Παλαμά σε ασφαλές σύγχρονο κτίριο, κατεπείγουσα προκήρυξη και κάλυψη κενών στις δομές υγείας της Θεσσαλίας, εξασφάλιση επάρκειας σε αντιτετανικούς ορούς και υγειονομικό υλική, ψυχολογική στήριξη πληγέντων. Οργάνωση αλληλεγγύης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Οι συνάδελφοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για τις εθελοντικές ομάδες γιατρών που μεταβαίνουν στη Θεσσαλία για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ιατρείο αλληλεγγύης, που έχει στηθεί με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί