Δήμος Χερσονήσου:  Από τους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, αλλά ο πιο υποβαθμισμένος ΟΤΑ στην πρωτοβάθμια υγεία 

Του Μάνου Παπαντωνάκη*

Την παραμονή των επερχόμενων Δημοτικών εκλογών συμπληρώνονται 40 και πλέον χρόνια από την Ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.). Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε ζήσει τη χαρά να δούμε να λειτουργεί ένα Κ.Υ. στον Δήμο Χερσονήσου.

Αν και έχει νομοθετηθεί η «Αρχή της δωρεάν καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας», οι δημότες και γενικότερα οι κάτοικοι του Δήμου Χερσονήσου, αισθάνονται μάλλον πολίτες δεύτερης κατηγορίας. 

Η έκταση του Δήμου Χερσονήσου, καλύπτοντας 34 χιλιόμετρα οδικού δικτύου παλαιάς εθνικής οδού και 32 χιλιόμετρα νέας εθνικής οδού, θεωρείται μάλλον μεγάλη, για να μην υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας, με την κατάλληλη στελέχωση αλλά και υλικοτεχνική υποδομή. 

Ιδανική φάνταζε η περίπτωση της αξιοποίησης του «στοιχειωμένου» από το 2014 ακινήτου, για τη στέγαση υπηρεσιών υγείας. Ωστόσο, οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής το 2015 και μεταγενέστερα το 2020 για παραχώρηση ακινήτου που ανήκει στον eΕΦΚΑ και ερημώνει από το 2014, οπότε και ανεστάλη η λειτουργία των υπηρεσιών του τ. ΙΚΑ, δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν αποβεί άκαρπες. 

Είναι πραγματικά απορίας άξιο, γιατί ένα σύγχρονο κτήριο σχεδόν 3.000 τ.μ., κατασκευής μόλις του 2010, παραμένει αναξιοποίητο έως σήμερα. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εργασίας έχει απαντήσει στο παραπάνω αίτημα ότι το κτίριο δεν μπορεί να παραχωρηθεί δωρεάν, γεγονός που «εμποδίζει» προφανώς τον Δήμο να πληρώσει για τη συντήρηση και τη μίσθωσή του, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Στην τελευταία όμως απάντησή του, το Υπουργείο Εργασίας, αρχές του 2023, ανέφερε ότι ο eΕΦΚΑ προτίθεται να επανεξετάσει το αίτημα του Δήμου, ώστε να προβεί σε μία αμοιβαίως συμφέρουσα συμφωνία για τους δημότες και πολίτες του Λιμένα Χερσονήσου, ενδεχομένως παραχωρώντας το ακίνητο με μία περίοδο χάριτος στην αρχή της μισθωτικής περιόδου.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας, που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο για την λειτουργία ενός Κέντρου Υγείας, σωπαίνει, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκφράσει την άποψή του για το αν προτίθεται να ιδρύσει κάποιο Κέντρο Υγείας εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χερσονήσου. Σε μία περιοχή με πάνω από 22.000 μόνιμους κατοίκους, που τους θερινούς μήνες ξεπερνάει τους 150.000, είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρχει άμεσα σχεδιασμός και υλοποίηση ενός αποδοτικού και αξιόπιστου δικτύου παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως ο νόμος 4486/17 προβλέπει.

Είναι αρκετή η κάλυψη του Δήμου Χερσονήσου από το Κέντρο Υγείας Καστελίου;

Από τα προαναφερθέντα, προφανώς εξάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι η κάλυψη του Δήμου Χερσονήσου από το Κέντρο Υγείας Καστελίου δεν αρκεί. Απαιτείται αγαστή συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ΔΥΠΕ Κρήτης, ώστε να υλοποιηθεί το κατάλληλο πλάνο προς όφελος κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου μας. Χρειάζονται άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Δήμο, αλλά και άνθρωποι που «ακούνε» στα αρμόδια Υπουργεία, να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να σχεδιάσουν σοβαρές υποδομές υγείας για την περιοχή.

Είμαστε βέβαιοι, ότι οι πολίτες του Δήμου Χερσονήσου θέλουν να γυρίσουν σελίδα και να εμπιστευτούν τη διοίκηση του Δήμου σε μία νέα δημοτική ομάδα, ικανή, τολμηρή, διεκδικητική και συνεπή, ώστε να γίνει το αυτονόητο, πράξη. 

Το όραμα της παράταξης του Γιώργου Μεραμβελιωτάκη ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί, καθώς είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί την αναβάθμιση και τη δημιουργία δημόσιων δομών υγείας, προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής μας. 

*Μάνος Παπαντωνάκης

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Χερσονήσου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί