Ηράκλειο: Ιερέας μπλεγμένος σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, τα 200.000 € στην κατοχή του και η προστασία του δεσπότη…

Απίθανη υπόθεση με πρωταγωνιστή ιερέα της περιοχής του Ζαρού που φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με μεγάλες ποσότητες παλιών εικόνων που βρέθηκαν στην κατοχή του καθώς και ποσά πάνω από 200.000 € που κατείχε και είχε κρύψει και σε… τσουκάλια. Η προστασία που του παρείχε Κρητικός Επίσκοπος και πέτυχε να αφεθεί ελεύθερος για την ώρα… Η προσπάθεια να κρατηθεί κρυφή όλη η ιστορία.

Μια απίθανη ιστορία με πρωταγωνιστή έναν ιερέα από την ευρύτερη περιοχή του Ζαρού, απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τις αστυνομίες αλλά και τις εκκλησιαστικές αρχές της Κρήτης. Ο 43χρονος ιερέας, που κατάγεται μάλιστα από περιοχή, είναι εδώ και καιρό στο στόχαστρο της Ασφάλειας καθώς ήταν ύποπτος για αρχαιοκαπηλία. Μάλιστα από τις αρχές του 2023 ήταν υπό παρακολούθηση και εξεταζόταν με προσοχή η υπόθεση καθώς ο ίδιος φέρεται να λάμβανε αλλά και να διακινούσε μεγάλες ποσότητες δεμάτων μέσω ταχυδρομικών αποστολών.

Αστυνομικοί με πολιτικά έκαναν εφόδους στο σπίτι του αλλά και στην εκκλησία της περιοχής Ζαρού όπου είναι εφημέριος και βρέθηκαν πάνω από 200.000 ευρώ. Μάλιστα ένα μέρος από αυτά, περίπου 50.000 ευρώ, όπως λένε αστυνομικές πηγές, ήταν κρυμμένα μέσα σε… μαγειρικά σκεύη!

Φυσικά όλα αυτά, τα χρήματα που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τις νόμιμες δραστηριότητες ενός ιερέα ακόμα και με αγροτική περιουσία, τα πακέτα αλλά και ο τρόπος που ήταν κρυμμένα τα χρήματα, ήταν αρκετά ώστε να οδηγήσουν στη σύλληψη του ρασοφόρου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αρχών, στην κατοχή του -στην εκκλησία όπου είναι εφημέριος αλλά και στο σπίτι του- βρέθηκαν εικόνες που ο ίδιος αποκάλυψε ότι ήταν προϊόντα αγοραπωλησίας από παλαιοπωλεία της Αττικής. Για την παλαιότητα και την αξία των εικόνων κλήθηκε να γνωμοδοτήσει το τμήμα βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων και μουσείων της εφορείας αρχαιοτήτων Ηρακλείου, η οποία ήδη απεφάνθη, σύμφωνα με πληροφορίες, για την παλαιότητά τους, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.

Κατά την αστυνομική έρευνα στο σπίτι του ιερέα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, βρέθηκαν κρυμμένα σε διάφορα σημεία του σπιτιού, περίπου 200 χιλιάδες ευρώ, τα οποία κατασχέθηκαν μέχρι να διευκρινιστεί η προέλευσή τους.

Ο ιερέας συνελήφθη αρχικά αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανώτατος εκκλησιαστικός παράγοντας της περιοχής έσπευσε προς βοήθειά του με αποτέλεσμα προς ώρας να μην κρατείται αλλά να έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Φυσικά καταλαβαίνει κανείς ότι γίνονται πολλές προσπάθειες, ειδικά από την πλευρά εκκλησιαστικών παραγόντων, η υπόθεση να μην πάρει διαστάσεις…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί