Κίνδυνος να σπάσουν τα αναχώματα του Πηνειού – 15 οι νεκροί, άγνωστος αριθμός αγνοουμένων και εγκλωβισμένων

Σπίτια πλημμυρισμένα, αυτοκίνητα θαμμένα στη λάσπη, διαλυμένοι δρόμοι και γέφυρες

Ώρες αγωνίας συνεχίζει να ζει η Θεσσαλία με αιχμή τη Λάρισα καθώς συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα ενώ υπάρχει φόβος να σπάσουν τα αναχώματα του Πηνειού, η στάθμη του οποίου είναι οκτώ φορές πάνω από το κανονικό.

ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ/ΑΠΕ ΜΠΕ
ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι βρίσκονται ακόμα στις στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης.

Παράλληλα, συνεργεία επιχειρούν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας.

Οι εικόνες είναι απόλυτης καταστροφής με σπίτια πλημμυρισμένα, αυτοκίνητα θαμμένα στη λάσπη, υποδομές όπως δρόμοι και γέφυρες καταστραμμένες, δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης διαλυμένο.

ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Χωριά έχουν μετατραπεί σε βάλτους, με νερά και λάσπες να βρίσκονται παντού, με την κυκλοφορία στο δίκτυο της περιοχής να έχει διακοπεί σε πολλά σημεία λόγω της πλημμύρας, προκαλώντας πρόβλημα στη μετακίνηση.

Συνεχίζεται παράλληλα και η επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων σε περιοχές του νόμου από την πυροσβεστική.

Σταθερή η στάθμη, μεγάλες οι καταστροφές

Στην πόλη της Λάρισας και στις συνοικίες που είναι πλημμυρισμένες, η στάθμη του νερού είναι σταθερή, με τις καταστροφές να είναι μεγάλες. Παράλληλα εντοπίζεται και σοβαρό υγειονομικό ζήτημα στις εν λόγω περιοχές, με την ρύπανση ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα να είναι μεγάλη. Πρόβλημα δημιουργείται πλέον, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο οδικό δίκτυο του νομού, και για όσους θα χρειαστούν άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη και διαμένουν σε χωριά της επαρχίας.

Δεκαπέντε οι νεκροί

Στους 15 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την επέλαση της κακοκαιρίας Ντάνιελ, καθώς βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής 10/9 στα ανοιχτά του Παγασητικού, στην περιοχή του Τρικερίου Μαγνησίας, η σορός του 42χρονο άντρα, του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί από την περασμένη Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, στην Αγία Αικατερίνη Βόλου. Νωρίτερα την Κυριακή 10/9, άλλα δύο θύματα της κακοκαιρίας Daniel εντοπίστηκαν στον θεσσαλικό κάμπο: πρόκειται μια 88χρονη γυναίκα και τον 65χρονο γιο της, οι οποίοι αγνοούνταν τα τελευταία 24ωρα στο χωριό Μεταμόρφωση, μετά τη φονική κακοκαιρία. Επίσης, εντοπίστηκε νεκρός άλλος ένας άνδρας, 58 ετών, σε μια περιοχή ανάμεσα  ανάμεσα στα χωριά Πέτρινο και Άγιος Δημήτριος, στην Καρδίτσα.

Πλέον ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας είναι 15 νεκροί και 2 αγνοούμενοι.

Εικόνες θλίψης και απόγνωσης από την πλημμυρισμένη Θεσσαλία

Βυθισμένα στα λασπόνερα παραμένουν χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων καθώς και συνοικίες της Λάρισας, με τις ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της περιοχής να είναι ανυπολόγιστες. Παράλληλα, πλημμυρίζει και η λίμνη Κάρλα στη Θεσσαλία λόγω της τεράστιας ποσότητας νερού από τον Πηνειό.

Βόλος: Μερική υδροδότηση της πόλης, αλλά με ακατάλληλο προς πόση νερό

Το μέγιστο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης και των περιχώρων έχει αρχίσει να αμβλύνεται με την παροχέτευση χλωριωμένου, σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου, νερού, κατά διαστήματα, μη πόσιμου αλλά μόνο για οικιακή χρήση.

Οι κάτοικοι του Βόλου, σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, είδαν νερό να τρέχει στις βρύσες των σπιτιών τους, έστω και μη πόσιμο, αλλά σημαντικό για τις ανάγκες τους και τη στοιχειώδη καθαριότητα. Όμως, προβληματίζονται και από τις επισημάνσεις της υφυπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ότι το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για οικιακή χρήση και θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά μολυσμένο.

Επίσης, μεγάλη αερογέφυρα ανεφοδιασμού στήθηκε χθες μεταξύ Βόλου και Ανατολικού Πηλίου, όπου στρατιωτικά ελικόπτερα, με πτήσεις από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, μετέφεραν τόνους τροφίμων και νερού στη Ζαγορά, το Πουρί, το Χορευτό, τη Μακρυρράχη, το Μούρεσι και άλλους οικισμούς και απομάκρυναν κατοίκους από τις αποκλεισμένες περιοχές. Αποκλεισμένη είναι και η Μακρυνίτσα, καθώς έχουν καταρρεύσει και οι δύο οδικές προσβάσεις προς το χωριό, αφού η υπερχείλιση της Μπράνης διέλυσε υποδομές και το νερό παρέσυρε δεκάδες αυτοκίνητα στις ρεματιές. Στο Νότιο Πήλιο, το οποίο έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, πλέον υπάρχει πρόσβαση μετά την κατασκευή σιδερένιας γέφυρας τύπου Belley, από τον στρατό, στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο μεταξύ Μπούφας και Καλών Νερών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί