Εθνικό Αστεροσκοπείο σε κυβέρνηση: «Χρέος μας να ενημερώνουμε την κοινωνία»

Μετά την αδιανότητη απόπειρα του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά κυβερνητικών στελεχών, τα οποία επιχείρησαν να υποβαθμίσουν ή ακόμα και να αμφισβητήσουν τα επιστημονικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφορικά με τα καταστροφικά αποτελέσματα των πυρκαγιών που σάρωσαν τη χώρα μας, ο ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση δίνοντας απάντηση στις κυβερνητικές αμφισβητήσεις.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το οποίο αποτελεί το πρώτο ερευνητικό κέντρο του νεώτερου Ελληνικού κράτους και με ιστορία αδιάλειπτης λειτουργίας 181 ετών, υπογραμμίζει πως «σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών. Αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Την ώρα που 1.200.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες μιλούν εξίσου για τεράστια οικολογική καταστροφή, υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχείρησε να υποβαθμίσει αυτή την τεράστια καταστροφή αμφισβητώντας τις δορυφορικές λήψεις ευρωπαϊκών και εγχώριων επιστημονικών ιδρυμάτων. 

«Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του πουργείου Περιβάλλοντος. 

«Προπαγάνδα» τα στοιχεία του meteo, σύμφωνα με τη Βούλτεψη

Αποκορύφωμα ήταν οι σημερινές δηλώσεις της Σοφίας Βούλτεψη, η οποία σε μια προσπάθεια να υποτιμήσει το εφιαλτικό μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές και να δικαιολογήσει την ανικανότητα της κυβέρνησης, επιστράτευσε ανοίκεια επίθεση κατά του επιστημονικού φορέα, λέγοντας πως πρόκειται για «προπαγάνδα των αριθμών».

«Δεν έχει να κάνει ο αριθμός των πυρκαγιών με το μέγεθος των πυρκαγιών», υποστήριξε και όταν ο δημοσιογράφος της επεσήμανε πως πρόκειται για στοιχεία του meteo, το κυβερνητικός στέλεχος απάντησε ότι «είναι οι μισές αλλά είναι μεγάλες».

Δείτε: Βούλτεψη: Επίθεση στο meteo για τις φωτιές! “Προπαγάνδα τα στοιχεία του. Και στην Τενερίφη καίγονται αλλά δεν μιλάνε”!

Η ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο του νεώτερου Ελληνικού κράτους και με ιστορία αδιάλειπτης λειτουργίας 181 ετών, θεραπεύει πλήθος επιστημονικών θεματικών μεταξύ των οποίων της σεισμολογίας, της μετεωρολογίας, της πυρομετεωρολογίας, της κλιματολογίας, της φυσικής της ατμόσφαιρας, της δορυφορικής τηλεπισκόπισης, της ηλιακής και διαστημικής φυσικής, της αστροφυσικής και κοσμολογίας. Παρακολουθεί με πολλές 100αδες επίγειους μετρητικούς σταθμούς και δορυφορικά δεδομένα όλη την Ελληνική επικράτεια και το διάστημα, καταγράφοντας ανάμεσα σε άλλα τις συνθήκες που προκαλούν φυσικές καταστροφές όλων των τύπων και τα αποτελέσματα τους.

Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών. Αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί