Κρήτη: Το ΕΣΥ καταρρέει και το “στηρίζουν” με ολιγοήμερες ή μιας εφημερίας “προσλήψεις” και συνταξιούχων γιατρών με μπλοκάκι…

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης με πρωτοβουλία του Διοικητή κ. Νεκτάριου Παπαβασιλείου. Μπροστά στην κατάρρευση, στην ουσία, των νοσοκομείων του νησιού, δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ καθώς απλώς οι διοικητές ΥΠΕ και νοσοκομείων της Κρήτης αλλά και οι πρόεδροι των ιατρικών Συλλόγων συμφώνησαν να δοθεί συνέχεια στις αδιέξοδες πολιτικές με “προσλήψεις” για μία ή μερικές εφημερίες ιδιωτών γιατρών καθώς και συνταξιούχων, με μπλοκάκι…

Δείτε επίσης:

Ήδη στις αποφάσεις της σύσκεψης αντιδρά έντονα ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υποδιοικητής της 7ης Υ.Πε. Κρήτης κ. Αγαπίου Δημήτριος, οι Διοικητές των Νοσοκομείων της Κρήτης, για το ΠαΓΝΗ ο κ. Γεώργιος Χαλκιαδάκης, για το Γ.Ν. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» ο κ. Κωνσταντίνος Τερζάκης , για το Γ.Ν. Χανίων ο κ. Γεώργιος Μπέας, για το Γ.Ν. Ρεθύμνου ο κ. Ελευθέριος Μαρκάκης, για το Γ.Ν. Αγίου Νικολάου ο κ. Εμμεανουήλ Ανδρεαδάκης, οι Αναπληρωτές Διοικητές των Γ.Ν.-Κ.Υ. Νεάπολης, Σητείας και Ιεράπετρας, κ. Γεώργιος Μπαρμπούνης, κα.Μαρία Δαρατσιανού και κ. Ιωάννης Πετράκης, αντίστοιχα, καθώς και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων, Ηρακλείου κ. Αλέξανδρος Πατριανάκος, Χανίων κα Παρασκευή Ορφανουδάκη, Ρεθύμνου κα Αναστασία Καπελέρη, Λασιθίου κ. Κωνσταντίνος Νικολαράκης και ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σητείας κ. Ιωάννης Κατσαράκης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΥΠΕ:

“Η συνέχιση λειτουργίας, στο πλαίσιο των κείμενων διατάξεων, όπως και η απρόσκοπτή λειτουργία ενδεικτικά, της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Ρεθύμνου, Ιεράπετρας και  Σητείας, της Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν. Χανίων, του Ακτινολογικού Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας και του ΤΕΠ Αγίου Νικολάου είναι μεταξύ των σημαντικών που απασχόλησαν τη συζήτηση.

Σημειώνεται, ότι την παρούσα στιγμή στην Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. Ρεθύμνου υπηρετούν 3 μόνιμοι Ιατροί Παθολόγοι οι οποίοι βρίσκονται σε χρήση νόμιμων ειδικών αδειών λοχείας κ.τ.λ., στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Σητείας 4 Ιατροί Παθολόγοι έως 31.07.2023, ενώ στη Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Χανίων υπηρετούν 9 μόνιμοι Ιατροί Χειρουργοί.

Στόχος Όλων η περαιτέρω επικοινωνία και χρήση εκείνων των μέτρων-κινήτρων που έχουν θεσπιστεί από το Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των Κλινικών και έως την ανάληψη υπηρεσίας νέων Ιατρών από τις τελευταίες 2 προκηρύξεις Ιατρικού Μόνιμου Προσωπικού με:

  • Μετακινήσεις Ιατρών σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 5015/2023 με επιπρόσθετη αμοιβή πέρα των μηνιαίων αποδοχών, εκείνης των 1.800 € και παράταση έως 31.12.23.
  • Διαδικασίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) με έγκριση από το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με το άρθρο 41 Ν. 4058/2012 (με δέσμευση πίστωσης ανάλογα τη χρονική διάρκεια και την απασχόληση-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα Νοσοκομεία).
  • Διαδικασίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) μόνο για εφημερία, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν. 4839/2021 με απόφαση Διοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας και ανάρτηση στη Διαύγεια με ποσό εκείνο των 250 € ανά εφημερία και παράταση έως 31.12.23.
  • Ένταξη Ιδιωτών-Συνταξιούχων Ιατρών στο ΕΣΥ με σύμβαση πλήρους απασχόλησης (2.000 €/ μήνα) ή μερικής απασχόλησης (1.000 €/ μήνα) και παράταση έως 31.12.23.
  • Αναζήτηση και αξιοποίηση του ρόλου των Επικουρικών Ιατρών σύμφωνα με τον Ν. 3580/2007 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 
  • Άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων που έχουν καταστεί άγονες, μετά το πέρας των διαδικασιών, από την προκήρυξη των 68 θέσεων που έχουν προκηρυχθεί για τις Υγειονομικές Μονάδες της Περιφέρειας Κρήτης, σε ανώτερη βαθμίδα.
  • Άμεση αναμόρφωση των Οργανισμών των Νοσοκομείων και ιεράρχηση αναγκών ανά Υγειονομική Μονάδα.
  • Αποφορολόγηση Εφημεριών.
  • Παροχή οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων για όλους τους Ιατρούς ΕΣΥ.
  • Κίνητρα πόλης για τους Ιατρούς μας όπως εξασφάλιση οικίας, εξασφάλιση παιδικών σταθμών, έκπτωση μετάβασης στην Κρήτη κ.α.”

Αντιδρά ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

ΔΗΛΩΣΗ  ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΡΥΣΑΛΗ  – ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ & ΜΕΛΟΣ Γ.Σ. ΠΟΕΔΗΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ 7 ΥΠΕ  ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

 Η περίφημη σύσκεψη της 7 ΥΠΕ με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους πρόεδρους των ιατρικών συλλόγων αποτελεί μνημείο κοροϊδίας και υποκρισίας απέναντι το Κρητικό λαό και τους μαχόμενους υγειονομικούς Ανέλαβαν από κοινού να υλοποιήσουν κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική που οδήγησε τα νοσοκομεία σετ τεράστια αδιέξοδα 

Εδώ και πάνω από ένα έτος έχουμε πολλές φορές επισημάνει την καταιγίδα παραιτήσεων υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Ιδιαίτερη ένταση έχουν πάρει οι παραιτήσεις ειδικευμένων γιατρών λόγω εφημεριακής υπερεξόντωσης και αναγκαστικών εντολών απασχόλησης σε άλλα νοσοκομεία.

Στον ίδιο δρόμο των παραιτήσεων ακολουθούν δεκάδες νοσηλευτές, μόνιμοι και συμβασιούχοι, μην αντέχοντας την εργασιακή και οικονομική εξαθλίωση, χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, χωρίς επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, χωρίς την ένταξη στα ΒΑΕ και με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και ημέρες άδειας. 

Δυστυχώς όχι μόνο δεν λήφθηκε κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο από τους κυβερνώντες, αλλά οι επικίνδυνες εντολές για ετεροαπασχόληση και διαρκείς μετακινήσεις συνεχίζονται αντί να καλύπτονται οι τραγικές ελλείψεις με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «καταιγίδα παραιτήσεων» που όχι απλά κλιμακώνεται αλλά πλέον εξελίσσεται σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων της Κρήτης.

Η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα. Είχαν έγκαιρα προειδοποιηθεί, αλλά αντί για προσλήψεις προσωπικού συνέχισαν και συνεχίζουν την πολιτική των μπαλωμάτων. Η αιτία αυτής της πολιτικής είναι ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις θεωρούσαν την υγεία εμπόρευμα, τα νοσοκομεία επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη πολιτική κόστους -οφέλους, τους ασθενείς πελάτες και θέλουν  τους εργαζόμενους φτηνούς και ευέλικτους.

Η σημερινής σύσκεψη της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ με τους  ιατρικούς συλλόγους και διοικητές των νοσοκομείων επιβεβαιώνει  ότι πραγματοποιήθηκε για να δράσει πυροσβεστικά ,με σκοπό  να κοπάσουν οι αντιδράσεις και να  δοθεί η εικόνα προσπάθειας επίλυσης των προβλημάτων. Στη σύσκεψη  αυτό που έγινε καθαρό ,σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε  από την 7 ΥΠΕ ήταν ότι θα χρησιμοποιηθούν τα ίδια εργαλεία ,για δήθεν προσέλκυση ιατρικού προσωπικού ,τα οποία επιδείνωσαν την κατάσταση  στα νοσοκομεία  ,επιδείνωσαν τις συνθήκες  εργασίας και έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες ασθενείς Ουσιαστικά ήταν αναμάσημα των κυβερνητικών εξαγγελιών για μπλοκάκια ,είσοδο ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία ,,συμβάσεις επικουρικών γιατρών ,μετακινήσεις κα

Η μη πρόσκληση όλων των φορέων της υγείας (συλλόγους εργαζόμενων, ενώσεις γιατρών) που αναδεικνύουν διαχρονικά και με συνέπεια την αιτία που γεννά τα προβλήματα, δείχνει ότι ενοχλεί η μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων μας και η μη συγκάλυψη τους.ΕΝΟΧΛΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ Κ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Συνεχίζουμε σταθερά τον αγώνα μας διεκδικώντας το σύνολο των δικαιωμάτων ασθενών και εργαζομένων για αποκλειστικά  υψηλού επιπέδου δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, χωρίς πληρωμές άμεσες και έμμεσες

Δεν τελειώσαμε με την αντιλαϊκή πολιτική και με εκείνους που την εφαρμόζουν και τη στηρίζουν κρυφά ή φανερά.

Όλοι οι υγειονομικοί θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μαζί με τον υπόλοιπο λαό – τους χρήστες υγείας – τους κατοίκους, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης. Θα πάρουμε πρωτοβουλία  σαν σωματειο ΠΑΓΝΗ να πραγματοποιήσουμε όλοι εμείς οι μαχόμενοι υγειονομικοί μια πλατιά σύσκεψη σωματείων νοσοκομείων-κέντρων υγείας-ΕΚΑΒ, ενώσεων γιατρών για να σχεδιάσουμε τη δική μας δράση.

Αποδεικνύεται στην πράξη πως είναι μονόδρομος για την διατήρηση του στοιχειώδους αγαθού της δωρεάν δημόσιας υγείας το σύνθημα 

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΛΥΣΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί