Σεισμόπληκτοι Μινώα: Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση για λύσεις πριν τις εκλογές – Τι ζητούν οι τοπικοί φορείς

Συνάντηση ενημέρωσης για τα «καυτά» προβλήματα των σεισμοπλήκτων- Ορόσημο η 15η Μαΐου για τις μετέπειτα ενέργειες του Δήμου και του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ»

Τη 15η Μαΐου θέτει ως καταληκτική ημερομηνία ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση ώστε να λυθούν ζητήματα που αφορούν στους σεισμόπληκτους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και πιο συγκεκριμένα στα θέματα που αφορούν στις κατοικίες, στα καταστήματα και τα σχολεία. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας και το Σύλλογο Σεισμοπλήκτων «Η ΕΛΠΙΔΑ», κατά την οποία ενημέρωσαν αναλυτικά τους Βουλευτές και τους εκπροσώπους τους,  την Περιφέρεια αλλά και άλλους φορείς για τα σημαντικά προβλήματα, σχετικά με την αποκατάσταση της περιοχής, την ανασυγκρότηση, την επισκευή και ανοικοδόμηση των σπιτιών και των καταστημάτων και την ανάγκη να ληφθούν σύντομα αποφάσεις για την ανοικοδόμηση των σχολείων. 

Τα κύρια θέματα που αφορούν τους σεισμόπληκτους και την ανοικοδόμηση των ιδιωτικών κτιρίων και των  σχολείων είναι τα παρακάτω:

1. Επαναλειτουργία πλατφόρμας για επιδότηση ενοικίου

2. Απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης

-Τα πράσινα και τα κίτρινα χωρίς ζημιά στον φέροντα οργανισμό να ενταχθούν σε απλούστερη διαδικασία

-Η βεβαίωση της θέσης ακινήτου να εκδίδεται από τον ιδιώτη μηχανικό και να κοινοποιείται στην ΥΔΟΜ

-Το ιδιοκτησιακό καθεστώς να εξετάζεται μια φορά, στην έκδοση της άδειας από ΤΑΕΦΚ και με την απόφαση του να εκδίδεται η άδεια Δόμησης

– Να ενταχθούν στις επιλέξιμες κατασκευές τα αδειοδοτημένα -πιστοποιημένα ΠΡΟΚΑΤ

-Χορήγηση άτοκων δανείων 20%

-Αναστολή διαδικασίας πλειστηριασμών

3. Εκκρεμούν 2 ΤΠΔ για οικίσκους 300.000 ευρώ στο Εσωτερικών και 981.000 ευρώ στο Κλιματικής Κρίσης

4. Ανοικοδόμηση Σχολείων

-Χρηματοδότηση από Περιφέρεια του ΤΔΠ 250.000 ευρώ για την κατεδάφιση του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου

-Χρηματοδότηση από Υπουργείο Εσωτερικών του ΤΔΠ 250.000 ευρώ για τη μελέτη του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου

-Χρηματοδότηση 450.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για αγορά οικοπέδου για τη στέγαση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε, όλοι οι φορείς (Δήμος, Περιφέρεια, ΤΕΕ/ΤΑΚ, βουλευτές, Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ), να ενώσουν τη φωνή και τις δυνάμεις τους και να γίνουν επισκέψεις στα αρμόδια Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Εσωτερικών ώστε να υπάρξουν τελικές απαντήσεις στα επείγοντα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων και τη δικαίωση τους.

«Επικεντρώσαμε την ενημέρωση γύρω από  τα σπίτια, τα καταστήματα και τα σχολεία και τη διαδικασία απλοποίησης που πρέπει να υπάρξει ώστε πράσινα και κίτρινα κτήρια  που δεν έχουν ζημιά στο φέροντα οργανισμό να προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες γιατί το φαινόμενο να έχουν κατατεθεί 3.500 φάκελοι περίπου και να έχουν εκδοθεί περίπου 100 άδειες, δε μπορεί να συνεχιστεί. Θέσαμε ως όριο τη 15η Μαΐου, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι αποφάσεις και από πλευράς κυβέρνησης και από πλευράς Περιφέρειας και να έχουμε μια ουσιαστική προώθηση των θεμάτων. Η ενημέρωση των Βουλευτών έχει την έννοια της ενεργοποίησης τους μέσω Κοινοβουλευτικού ελέγχου ή και με απευθείας επαφές με τα Υπουργεία και θα επιδιώξουμε μία συνάντηση με τον Υπουργό Κλιματικής και τον Υπουργό Εσωτερικών, το επόμενο 15ήμερο με τη συμμετοχή όλων των Βουλευτών προκειμένου να δούμε άμεσα τις αποφάσεις να εκδίδονται. Είναι εύλογος χρόνος για να προχωρήσουν αυτά που ζητάμε, όταν μάλιστα έχουν ήδη βγει οι αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο για τον προϋπολογισμό. Χρειάζεται απλά πολιτική βούληση για να εκδοθούν αυτές οι αποφάσεις», ανέφερε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου. 

«Η κοινωνία βογκά. Δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο. Θα προσπαθήσουμε να σώσουμε από κοινού ότι προλάβουμε. Δήμος Περιφέρεια, Βουλευτές, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, απλοί πολίτες, συντονισμένα θα δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο για την επίλυση των προβλημάτων που βαραίνουν 30 μήνες τώρα την τοπική κοινωνία . Μιλάμε για ανθρώπους και όχι κουκίδες πάνω σε ένα χαρτί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων « Η ΕΛΠΙΔΑ», περιγράφοντας με τα πιο αλγεινά χρώματα την κατάσταση στο Δήμου, 2,5 χρόνια μετά το σεισμό. 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, ο Βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Φραγκίσκος Παρασύρης, εκπρόσωποι των κυρίων Αυγενάκη, Μαμουλάκη, της κυρίας Βατσινά, του κ. Συντυχάκη καθώς και αντιπροσωπεία της Νέας Αριστεράς, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Περισυνάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, ο Αντιδήμαρχος Οικιστικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου «Η ΕΛΠΙΔΑ». 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί