Ωμά ψέματα για το 16ωρο από Γεωργιάδη– Τι πραγματικά αναφέρει η ευρωπαϊκή οδηγία

Την επιστροφή στον Μεσαίωνα ονειρεύεται ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ανακοίνωσε περιχαρής το 16ωρο. Ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ μετά την κατακραυγή, επιχείρησε να τα μαζέψει, αλλά τα έκανε ακόμα χειρότερα καθώς χάθηκε στα μαθηματικά.

Δείτε:

Αυτές είναι οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση: Nόμο 16ωρης εργασίας ετοιμάζει ο Αδωνις (Βίντεο)

Ο Γεωργιάδης φέρνει νόμο για δουλειά 16 ώρες τη μέρα! – Και μετά “διευκρινίζει” κάνοντας μπάχαλο (βίντεο)

O Άδωνις Γεωργιάδης είπε αυτολεξεί το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στον ΣΚΑΪ:  «Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Δηλαδή, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες και αυτό είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματά του.».

Όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο «δύο 8ωρα, σε δύο διαφορετικούς εργοδότες, την ίδια μέρα; Δηλαδή θα μπορεί να δουλεύει 16 ώρες την μέρα;», απάντησε: «Εάν το επιθυμεί, ναι. Δική του απόφαση, είναι όχι δική μου. Το θέμα είναι αν θα το επιτρέπουμε. Από εδώ και μπρος θα τα επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, βλέποντας τον σάλο, έσπευσε να κάνει νέα δήλωση, αυτή τη φορά γραπτή, λέγοντας: «Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Τώρα, πώς γίνεται να υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία και ταυτόχρονα «υπερεθνικό» ΠΔ και πώς γίνεται, να μπορεί κάποιος να εργάζεται δύο οκτάωρα την ημέρα και να έχει ανάπαυση 11 συνεχών ωρών για κάθε περίοδο 24 ωρών, θα πρέπει να το εξηγήσει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας δεν έμεινε όμως εκεί αλλά μετά την σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επανήλθε, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Είναι χαρακτηριστικό του πανικού του τα ορθογραφικά λάθη που έκανε: «Είναι θλιβερό να πιστεύουν στα αλήθεια ότι η ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία μίας Ευρωαπαϊκής (σ.σ. εννοούσε «ευρωπαϊκής» οδηγίας θα επέτρεπε κάτι τέτοιο…αλλά πραγματικά δεν έμαθαν τίποτε από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η θεσμοθέτηση της άδειας να εργάζεσαι σε πολλαπλούς εργοδότες νόμιμα γίνεται εντός του 8ωρου. Δεν δρα δηλ αθροιστικά. Όλα θα τα δουν άλλωστε στην Δημόσια Διαβούλευση».

Τι πραγματικά λέει η ευρωπαϊκή οδηγία

Η κοινοτική οδηγία (2019/1152) περί «διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει τα εξής στο άρθρο 9 για την παράλληλη απασχόληση:

  • «Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι ο εργοδότης δεν πρόκειται να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη, ή να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό.
  • Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν προϋποθέσεις για τη χρήση των περιορισμών περί ασυμβίβαστου από εργοδότες για αντικειμενικούς λόγους, όπως η υγεία και η ασφάλεια, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η ακεραιότητα του δημοσίου τομέα ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων».

Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι «οι εργοδότες δεν θα πρέπει να απαγορεύουν σε έναν εργαζόμενο να αναλαμβάνει απασχόληση σε άλλους εργοδότες, εκτός του χρόνου εργασίας του ή να επιφυλάσσουν δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό. Θα πρέπει να είναι δυνατόν τα κράτη μέλη να προβλέπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη χρήση περιορισμών λόγω ασυμβίβαστου, οι οποίοι πρέπει να νοούνται ως περιορισμοί στην εργασία για άλλους εργοδότες για αντικειμενικούς λόγους, όπως η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μεταξύ άλλων με την επιβολή ορίων στον χρόνο εργασίας, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η ακεραιότητα του δημοσίου τομέα ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων».

Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν υποστηρίζει ότι μπορεί κάποιος να εργαστεί δύο οκτάωρα σε δύο εργοδότες και μάλιστα την ίδια ημέρα. Αναφέρει ότι δεν μπορεί να του απαγορευτεί η απασχόληση εκτός ωραρίου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον υπουργό των fake news.

Ακολουθεί η κοινοτική οδηγία (2019/1152)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί