Διαμαρτυρία για την Παχιά Άμμο: Σχημάτισαν με τις πετσέτες τους στην άμμο το σύνθημα “Save The Beach”

Aνοικτή επιστολή εξέδωσε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία των κατοίκων του Σταυρού Ακρωτηρίου Χανίων για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να κατασκευάσει αντλιοστάσιο λυμάτων επί της παραλίας της Παχιάς Αμμου.

Στην επιστολή αναφέρεται αναλυτικά:

Ανοιχτή Επιστολή

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) πραγματοποίησε σήμερα δράση στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων με στόχο να δηλώσει για άλλη μία φορά την αντίθεσή του στην κατασκευή αντλιοστασίου λυμάτων λίγα μέτρα από την αμμουδιά και -σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε έως σήμερα- χωρίς να υπάρχει επικαιροποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), έκθεση σκοπιμότητας και έκθεση βιωσιμότητας για το σημείο αυτό

Δεκάδες μέλη και υποστηρικτές του συλλόγου, αλλά και απλοί λουόμενοι σχημάτισαν με τις πετσέτες τους στην άμμο το σύνθημα “SAVE THE BEACH”. Μία ευχάριστη έκπληξη ήταν όταν ανακαλύψαμε στην άμμο ίχνη από νεοσσούς θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta που είχαν βγει νωρίς το πρωί από φωλιά την οποία δεν είχαμε εντοπίσει.  Σας παραθέτουμε φωτογραφίες και βίντεο από αυτή τη διαμαρτυρία.  Ο Σύλλογος μας εκτός από την καταγγελία που κατέθεσε στις αρχές Ιουλίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απευθυνθεί γραπτώς τις προσεχείς ημέρες και σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. 

Τις προσπάθειες μας για την προστασία αυτής της ιδιαίτερα ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχής στηρίζουν πλέον αξιόλογοι ερευνητές και επιστήμονες. Παράλληλα, καθημερινά προστίθενται νέες υπογραφές στις πάνω από 71.000 που έχουν ήδη συγκεντρωθεί διαδικτυακά και στις εκατοντάδες άλλες που έχουν συγκεντρωθεί στο χαρτί τους περασμένους μήνες. Πρόκειται για υπογραφές ντόπιων και ξένων πολιτών που είναι ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά και ανησυχούν για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. 

Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένης της Δημοτικής Αρχής οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες των πολιτών και να δώσουν επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν.  Η εγκατάσταση του αντλιοστασίου λυμάτων γίνεται λίγα βήματα από το σημείο που σκάει το κύμα πάνω στην αμμουδιά, εκεί όπου απολαμβάνουν το μπάνιο τους οικογένειες και μικρά παιδιά και εκεί που κάθε χρόνο οι θαλάσσιες χελώνες μας κάνουν την τιμή να γεννούν τα αυγά τους!  Επίσης λίγα μέτρα από το σημείο στο οποίο κατασκευάζεται το αντλιοστάσιο λυμάτων υπάρχουν οικίες, παραθεριστικές και μη. Έχουν διερωτηθεί η Δημοτική Αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες για τη βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου μίας τέτοιας μονάδας ουσιαστικά πάνω στην παραλία;  Και αν ναι, τι έχουν πράξει έως τώρα; 

Ο ενδεχόμενος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από πιθανή υπερχείλιση λυμάτων εκεί που απλώνουν οι λουόμενοι τις πετσέτες τους είναι υπαρκτός. Το ίδιο και ο ενδεχόμενος περιβαλλοντικός κίνδυνος, όπως ο κίνδυνος καταστροφής των φωλιών του προστατευόμενου είδους θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta που υπάρχουν στην παραλία αλλά και του βιότοπου του απειλούμενου είδους κρίνων της θάλασσας Pancratium maritimum. Δυστυχώς έχουν υπάρξει περιπτώσεις με βλάβες σε αποχετευτικά δίκτυα στο Νομό Χανίων, μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες όταν είναι γεμάτες οι παραλίες και είναι η περίοδος ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.  Ενδεικτικά αναφέρουμε την έμφραξη αγωγού αποχέτευσης με διαρροή λυμάτων τον Ιούλιο του 2022 στον Καλαθά και την εκκένωση της παραλίας του Αγίου Ονουφρίου τον Ιούλιο του 2020 λόγω υπερχείλισης λυμάτων σε ρέμα που καταλήγει στην παραλία.  

Είναι αδιανόητο η Δημοτική Αρχή και σε συνεργασία με άλλες δημόσιες υπηρεσίες όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο να μην είναι σε θέση να βρει εναλλακτική θέση για τη βιώσιμη κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων προς όφελος τόσο της κοινωνίας όσο και του περιβάλλοντος!  Για τον σκοπό αυτό καλούμε τον αξιότιμο Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων, καθώς και τους τοπικούς βουλευτές να επισκεφτούν την παραλία ώστε να δουν το σημείο στο οποίο έχει τοποθετηθεί το τσιμέντο και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι για ποιόν λόγο ο Σύλλογος, οι υποστηρικτές του και δεκάδες χιλιάδες πολίτες ζητούνε την κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων σε μία βιώσιμη θέση και όχι σε αυτό το σημείο! Ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει μέχρις ότου πειστεί η Δημοτική Αρχή και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (π.χ ΔΕΥΑΧ,κτλ)  να βρεθεί μία βιώσιμη θέση, βάση μίας σωστής και επικαιροποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης έκθεσης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και σε διαβούλευση με τους κατοίκους όπως ορίζει ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1367/2006 για την εφαρμογή της Σύμβασης Aarhus και η υπόλοιπη ενωσιακή και εθνική νομοθεσία για τα λύματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί