Εικαστική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στον Σταυρό

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στις 19:30 κάτοικοι του Σταυρού και ευαισθητοποιημένοι πολίτες των Χανίων αλλά και πολίτες από το εξωτερικό που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν μία εικαστική δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης δίπλα στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας αυτής της περιοχής. 

Κάτω από το φως του μπλε φεγγαριού που φωτίζει με το ιδιαίτερο χρώμα του το επιβλητικό βουνό του Σταυρού δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα, ο χώρος θα μεταμορφωθεί σε ένα μικρό κινηματογραφικό παράδεισο με την πρεμιέρα της ταινίας μικρού μήκους «Άλλος Ένας» του γνωστού σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, γυρίσματα της οποίας έχουν γίνει στην περιοχή και με την προβολή μίας ψηφιακής έκθεσης φωτογραφίας με φωτογραφικό υλικό που αφορά την ιστορία, τους ανθρώπους και το περιβάλλον του Σταυρού.

Με τη συνοδεία των ήχων των κυμάτων θα ακούσουμε το γνωστό συγκρότημα Marmitas band ft. Sugahspank! με ήχους soul, funk, R&B,  και Mediterranean Vibes από τους Αχχιλέα Περσίδη, Γιώργο Λιμάκη και Δημήτρη Κολιακουδάκη. Στη δράση θα συμμετέχει ο σπουδαίος συνθέτης και λυράρης Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, ο δεξιοτέχνης της λύρας Γιάννης Καπετανάκης και ο DJ Νίκος Θωμάς. Οι μουσικοί θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό ηχητικό περιβάλλον, το οποίο θα συνοδεύετε με εικόνες από τα γυρίσματα της ταινίας «Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη και της σειράς «Κομάντα και Δράκοι» του Θοδωρή Παπαδουλάκη. 

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) στηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία και προσκαλεί κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να παραβρεθεί με στόχο την προστασία του Σταυρού. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί το 1973 ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, το οποίο χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας. Αποτελεί μοναδικό ιστορικό και περιβαλλοντικό αξιοθέατο λόγω της σπάνιας μορφολογίας του αλλά και γεωγραφικής θέσης και κλιματικής ιδιαιτερότητας του. Η βόρεια και ανατολική περιοχή του Ακρωτηρίου, περιλαμβανομένου του βουνού είχαν προταθεί για ένταξη στο δίκτυο Natura 2000 τη δεκαετία του ’90. Η αίτηση απορρίφτηκε  χωρίς αιτιολόγηση από την ένταξη στο Δίκτυο Natura, για λόγους οι οποίοι δεν έγιναν γνωστοί στους πολίτες.  Τον Νοέμβριο του 2022 κατατέθηκε εκ νέου αίτημα ένταξης της περιοχής του Σταυρού στο Δίκτυο Natura και εκκρεμεί η απάντηση από τις αρμόδιες αρχές. 

Η δράση θα γίνει κοντά στο σημείο στο οποίο κατασκευάζεται ένα αντλιοστάσιο λυμάτων στην Παχιά Άμμο.  Εδώ και μήνες κάτοικοι και επισκέπτες έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στην κατασκευή του λίγα μέτρα από την αμμουδιά και πολύ κοντά σε φωλιές του προστατευόμενου είδους θαλασσίων χελωνών Caretta-caretta. Το αντλιοστάσιο λυμάτων έχει αρχίσει να κατασκευάζεται από τον Δεκέμβριο του 2022 χωρίς να υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή στο συγκεκριμένο σημείο και χωρίς να έχει γίνει δημόσια διαβούλευση όπως ορίζει ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1367/2006 για την εφαρμογή της Σύμβασης Aarhus.

Οι εργασίες έχουν προσωρινά σταματήσει, αλλά αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά τον Νοέμβριο. Έως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 71.000 υπογραφές από κατοίκους και επισκέπτες από διάφορες χώρες ενάντια στην κατασκευή του αντλιοστασίου στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης τον Ιανουάριο του 2023 κατατέθηκε από κατοίκους της περιοχής αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας, ενώ αρχές Ιούλιου κατατέθηκε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι κάτοικοι και επισκέπτες δεν επιθυμούν την ακύρωση του έργου αλλά την χωροθέτηση του αντλιοστασίου λυμάτων σε λιγότερο επισφαλή περιοχή με βάση μια σωστή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί