Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις πρόσφατες πυρκαγιές στον νομό Ηρακλείου

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις πρόσφατες πυρκαγιές στον νομό Ηρακλείου

Το γεγονός ότι κάθε μέρα ξεσπά και μία φωτιά στον νομό Ηρακλείου – 3 σε μία μόνο μέρα – έχει προκαλέσει την ανησυχία και διάφορα ερωτήματα στους εργαζόμενους, τον λαό του Ηρακλείου όσον αφορά την «ετοιμότητα» του κρατικού μηχανισμού σε περίπτωση που συνεχιστούν τα φαινόμενα ή σε περίπτωση μεγαλύτερης φωτιάς. Ήδη, είχαμε στο Αρκαλοχώρι χθες το βράδυ φωτιά που απείλησε και κατοικίες.

Η ανησυχία μεγαλώνει διότι παράλληλα ο λαός έχει νωπό στην μνήμη του το προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τον τραγικό απολογισμό 3 νεκρών και πάνω από 470.000 καμένων στρεμμάτων σε μόλις 15 μέρες από πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε λαϊκές περιουσίες.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, για την οποία υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. 

Η περιοχή μας δε διαφέρει σε τίποτα με την υπόλοιπη Ελλάδα, όσον αφορά τη στελέχωση, την επάρκεια σε προσωπικό και μέσα. Με ευθύνη του επιτελικά ανίκανου αστικού κράτους, κυβέρνησης, Δήμων και Περιφέρειας, να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή, περιουσία και φυσικό πλούτο, υπάρχει σοβαρή έλλειψη ουσιαστικής πρόληψης, υποστελεχωμένες Δασικές Υπηρεσίες, έλλειψη αντιπυρικών μέτρων, καθαριότητας, υποδομές κλπ. Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Ηρακλείου είναι υποστελεχωμένες, τα οχήματα λίγα και παλιά, υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε ατομικά μέσα προστασίας, σύγχρονο, επαρκή και καινούργιο εξοπλισμό για τους πυροσβέστες. Αυτή η κατάσταση προκαλεί τον φόβο ότι σε περίπτωση μεγάλης ή ταυτόχρονων πυρκαγιών θα έχει τραγικές συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή, τον φυσικό πλούτο και την περιουσία του λαού του Ηρακλείου.

Άμεσα, με ευθύνη της κυβέρνησης:

  • Να εξασφαλιστεί άμεσα η απαραίτητη χρηματοδότηση για ουσιαστική πρόληψη των πυρκαγιών και για πυρόσβεση  και να μη θεωρείται περιττό κόστος με βάση το κριτήριο «κόστους-οφέλους». 
  • Να υπάρξουν όλα τα απαραίτητα μέσα, επαρκές μόνιμο προσωπικό στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Ηρακλείου. 
  • Να εξασφαλιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Θα είναι πρόκληση να αφήσουν την Πυροσβεστική χωρίς στήριξη, με το πρόσχημα της ύπαρξης εθελοντών. Η εθελοντική δράση του λαού, για να είναι αποτελεσματική πρέπει να στηρίζεται σε μια ισχυρή πολιτική δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.
  • Να εξασφαλιστούν έγκαιρα οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των περιοχών είτε πρόκειται για δάση (πχ Κέρη) είτε πρόκειται για καλλιέργειες (Γαρίπα) που κάηκαν ή θα καούν από πυρκαγιές.
  • Να προχωρήσουν άμεσα η καταγραφή όλων των πληγέντων –για παράδειγμα στην περιοχή της Γαρίπας– και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

Δήμοι και Περιφέρεια να αντιστρατευτούν στην ασκούμενη πολιτική και να διεκδικήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις αποτελεσματικής προστασίας για τον λαό. Μέχρι στιγμής, έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την επιλογή τους να συμπορεύονται με την πολιτική του κεντρικού κράτους με τα γνωστά αποτελέσματα.

Καλούμε το λαό του Ηρακλείου, να δυναμώσει τη διεκδίκηση και να κάνει στην άκρη όλους αυτούς που τους θέλουν θεατές των εξελίξεων. Μαζί με το ΚΚΕ να δώσουν απάντηση στις διαχρονικές πολιτικές που μας χαντακώνουν και που στηρίζονται και από τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Μόνο ο λαός σώζει το λαό! Συμπόρευση τώρα με το ΚΚΕ!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί