Φωτιά στη Μαγνησία: Μαζικές εκκενώσεις οικισμών – Στις φλόγες και άλλες περιοχές

(Κτηνοτρόφος στο Βελεστίνο προσπαθεί να σώσει τα ζώα του από τη φωτιά, Τετάρτη 26/7/23 – φωτ. Βασίλης Οικονόμου/Eurokinissi)

Mάχη με τις πολλαπλές αναζωπυρώσεις στα μέτωπα των πυρκαγιών, δίνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, ειδικότερα όσον αφορά στη φωτιά στη Μαγνησία.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης εστάλησαν πολλαπλά μήνυμα από το 112 για εκκένωση εννιά περιοχών στη Μαγνησία. Αρχικά, λίγο πριν τις 16:00 όσοι βρίσκονται στην περιοχή Καστράκι έλαβαν μήνυμα ώστε να μετακινηθούν προς την περιοχή Μικροθήβες. Μερικά λεπτά αργότερα, εστάλη ακόμη ένα μήνυμα για εκκένωση των περιοχών, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια και Νέα Αγχίαλο προς τον Βόλο.

Ωστόσο νεότερο μήνυμα του 112 καλεί όσους βρίσκονται στην Νέα Αγχίαλο να εκκενώσουν προς τον Αλμυρό και όχι προς τον Βόλο.

Το μπαράζ εκκενώσεων στη Μαγνησία συνεχίστηκε με νέο μήνυμα λίγο μετά τις 16:30 με το οποίο καλούνται όσοι βρίσκονται στις περιοχές Σώρος, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιος Γεώργιος να εκκενώσουν προς τον Βόλο.

Για την αντιμετώπιση των διάσπαρτων εστιών, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις οι οποίες ενισχύθηκαν με 38 πυροσβέστες και 16 οχήματα από τη Σερβία, ενώ από αέρος έχουν διατεθεί ώστε να επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής «επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα μέτωπα» επεσήμανε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι αναζωπυρώσεις πλησίασαν οικισμούς.

Για αυτόν τον λόγο εκδόθηκαν δύο προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 και άλλα δύο για την εκκένωση των οικισμών Μελισσάτικα, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια προς την πόλη του Βόλου.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμες γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Μεγάλη φωτιά και στον Ασπρόπυργο

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης σε επιχείρηση στην οδό Αγίου Γεωργίου στη βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου. Στο σημείο επιχειρούν 54 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 13 οχήματα και ένα ειδικό κλιμακοφόρο όχημα.

Ρόδος: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Αρκετές είναι και σήμερα οι αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς της Ρόδου οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίζονται με επιτυχία από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές. Παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα τουλάχιστον μέτωπα έχουν κοπάσει, εν τούτοις, στην περιοχή Βατίου , του Ασκληπειού, των Λαέρμων και κοντά στην Ιερά μονή Θάρρι, παρουσιάζονται συχνές αναζωπυρώσεις. Οι επίγειες δυνάμεις  σήμερα το πρωί ενισχύθηκαν με 40 πυροσβέστες και 10 οχήματα από τη Ρουμανία, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντονισμό τους.

Πριν από λίγα λεπτά σημειώθηκαν και νέες αναζωπυρώσεις κοντά στο Βάτι (στο κομμάτι προς Μεσσαναγρό) καθώς επίσης και προς το εκκλησάκι του Ταξιάρχη οι οποίες αντιμετωπίστηκαν εκ νέου απο τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρίσκονται στην περιοχή. Ισχυρές δυνάμεις τώρα, επιχειρούν σε ένα από τα τελευταία μέτωπα που έχουν αναζωπυρωθεί κοντά στον Ασκληπενό ποταμό, με κατεύθυνση τα Προφύλια.

Πώς έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στη Μαγνησία

Τραγική τροπή πήραν χθες, Τετάρτη, οι μεγάλες φωτιές στη Μαγνησία, με δύο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από την πύρινη λαίλαπα. Ο κτηνοτρόφος που αγνοείτο στον Άγιο Γεώργιο Φερρών εντοπίστηκε απανθρακωμένος, ενώ νεκρή εντοπίστηκε και ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα στην περιοχή Χοροστάσι πλησίον του Πλατάνου Αλμυρού. Ο σύζυγός της, που είχε προσπαθήσει να τη σώσει και ο οποίος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ανέκτησε τις αισθήσεις του.

Η συγκλονιστική στιγμή με τον βοσκό που τελικά έχασε τη ζωή του, όπως τον κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ να δίνει μάχη με τις φλόγες…

Ζητούσε βοήθεια για τα πρόβατά του λίγο πριν πεθάνει o βοσκός – «Θα καεί» έλεγε η δημοσιογράφος (Βίντεο)

Δύο νεκροί από τις πυρκαγιές – Δεκάδες πύρινα μέτωπα στην χώρα

Η Ελλάδα αρνήθηκε βοήθεια από την Τσεχία για τις φωτιές αποκαλύπτει η τσεχική πυροσβεστική υπηρεσία

Φάμελλος από το Συντονιστικό: Έχουμε σχέδιο για τη δασοπροστασία – Αναμένουμε την κυβέρνηση για συζήτηση στη Βουλή

Με πληροφορίες από left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί