Φωτιές: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρόδος

Πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία απειλούν με νέες πυρκαγιές

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε όλο το νησί της Ρόδου, το οποίο βρίσκεται σε πύρινο κλοιό για 9η συνεχή μέρα, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου, που πλήττεται από την καταστροφική πυρκαγιά, αποφασίστηκε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να ανακόψουν τα μέτωπα της φωτιάς.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα ενεργά μέτωπα βρίσκονται στο νότιο και νοτιοανατολικό κομμάτι, εστιάζονται δηλαδή στην περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις από αέρος 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα τα οποία συνδράμουν μέχρι στιγμής στο έργο της κατάσβεσης μαζί με τις επίγειες δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στην Αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νικήτας Βενιός και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, Κατερίνα Μπαλατσούκα, αναφορικά με τη φωτιά στη Ρόδο που καίει από τις 18 Ιουλίου τη Ρόδο,

Για περίπου δύο ώρες οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών συνομιλούσαν με την κυρία εισαγγελέα δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, όπως για παράδειγμα για το γεγονός ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε πυκνό δάσος όπου υπήρχαν πολλά και ξερά φύλλα στο υπόστρωμα του με αποτέλεσμα γρήγορα να πάρει τεράστιες διαστάσεις. Επίσης δόθηκαν πληροφορίες για τις ενέργειες που έγιναν για την κατάσβεση της όλες αυτές τις ημέρες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν και τις αντίξοες συνθήκες λόγω ανέμων, μορφολογίας κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πλευράς δασικής υπηρεσίας είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει οι διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών σε περιοχές του νησιού, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Τέλος σημειώνεται ότι από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου έχει παραγγελθεί η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν την μεγάλη αυτή πυρκαγιά στο νησί μας αλλά και τα αίτια που την κάνουν να καίει για τόσες ημέρες στο νησί.

Δύο ενεργά μέτωπα στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, η φωτιά καίει σε δύο ενεργά μέτωπα, σε δύσβατες περιοχές. Από το πρωί επιχειρούν και εναέρια μέσα καθώς υπάρχει ο φόβος μεγάλης αναζωπύρωσης λόγω της επικείμενης αλλαγής του καιρού το απόγευμα, καθώς αναμένονται βορειοδυτικοί άνεμοι.

Μαζί με τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν και δύο αεροσκάφη με δύο ελικόπτερα. 

Μετά τις δύσκολες ώρες που έζησαν χθες οι κάτοικοι στις Λούτσες, το Σύκι και την Ημερολιά, σήμερα επιστρέφουν στα σπίτια τους όσοι είχαν απομακρυνθεί.

Οι κάτοικοι νεαρότερης ηλικίας έμειναν στους οικισμούς ώστε να βοηθήσουν τους πυροσβέστες στην κατάσβεση. Σημειώνεται ότι η δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας εκφράζει την πεποίθηση ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του ανέμου, δημιουργήθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις καθοδηγώντας το μέτωπο προς το βόρειο κομμάτι του νησιού. Για τον λόγο αυτό εκδόθηκαν μηνύματα από το 112, ζητώντας από τους κατοίκους των περιοχών ΛούτσεςΗμερολιάΣύκι καθώς και Απραός και Καλαμάκι να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.

Δύσκολες οι πυρομετερεωλογικές συνθήκες

Την ίδια στιγμή οι μετεωρολόγοι, προειδοποιούν ότι οι πυρομετερεωλογικές συνθήκες σήμερα Τετάρτη 26/07 χαρακτηρίζονται από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.

Οι θερμοκρασίες στην ηπειρωτική Ελλάδα αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 45-46 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ μεγάλος είναι σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς λόγω των καιρικών συνθηκών σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Εκτός από τη Ρόδο, πυρκαγιές μαίνονται στην Κάρυστο και στα Δερβενάκια Αιγιαλείας, ενώ όπως ανέφερε χτες η Πυροσβεστική, σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν 53 νέες δασικές πυρκαγιές.

Κάρυστος

Στην περιοχή όπου χτες σημειώθηκε η τραγωδία με την συντριβή του πυροσβεστικού αεροσκάφους Canadair που κόστισε την ζωή των δύο πιλότων του, αλλά και με τον εντοπισμό ενός ακόμη νεκρού, η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Οι εστίες στην Κάρυστο που παραμένουν ενεργές είναι διάσπαρτες και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν πλήρως.

Δερβενάκια

Αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν, κυρίως στην περιοχή Νιάματα στα Δερβενάκια της Αχαΐας. Τα μέτωπα της φωτιάς ωστόσο δεν έχουν περιοριστεί πλήρως. Στις προσπάθειες πυρόσβεσης συνδράμει ένα ελικόπτερο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί