Η Έφη, ο Ευκλείδης, οι επόμενοι και ο «Κλέων»

Του Θανάση Καρτερού

Ο Τσίπρας παραμέρισε για να ανοίξει τον δρόμο στο νέο κύμα. Που προκύπτει, δυστυχώς, μαζί με το κύμα καύσωνα. Η Έφη, ο Ευκλείδης, οι επόμενοι και ο «Κλέων». Για να έχουμε από τη μια να μας καίει ο ήλιος και από την άλλη να μας καίει ποιος ή ποια θα πάρει το τιμόνι της Κουμουνδούρου. Γιατί καλά τα είπε ο Ευκλείδης για πρώτο μεταξύ ίσων, αλλά ποιος θα διαδεχτεί τον εμβληματικό απερχόμενο έχει καθοριστική σημασία για το σήμερα και το αύριο του κόμματος. Και συνεπώς για το σήμερα και το αύριο εκείνων που δεν τους βγαίνει το εισιτήριο για να δραπετεύσουν από τον «Κλέωνα».

Βασικά, αν το καλοσκεφτείτε, είναι και πρέπει να είναι μια χαρούμενη διαδικασία. Πολύχρωμη, όπως κάθε διαδικασία δημοκρατίας. Με τα ρεπορτάζ, τα τρολ, τους πρόθυμους followers, τους αυτόκλητους -ή όχι;- influencers, τις παρακαταθήκες, τις υποθήκες και τα παρελκόμενα να προκαλούν συζητήσεις. Και σε ορισμένες περιπτώσεις -αριστεροί είμαστε, τι διάολο- μέχρι και αψιμαχίες της καφετέριας. Ακόμα και οι κακεντρέχειες περί φίκων, μόδας, γλώσσας και διαζυγίων έχουν μια καλή πλευρά: Εξάπτουν τα πάθη που δίνουν ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Τα ντέρμπι συγκινούν.

Τούτων δοθέντων, ο «Κλέων» μπορεί να δείχνει τα δόντια του, αλλά εμείς έχουμε τη δροσιά να περιμένουμε να δείξουν τα διαπιστευτήριά τους οι υποψήφιοι. Και να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι νέοι υποψήφιοι. Αφήστε πια την ίντριγκα να βλέπουμε και να συζητάμε ποιος είναι με ποιον, γιατί είναι ο ποιος με ποιον – ή με ποια. Κι αν προσθέτει ή αφαιρεί στον ποιον ο ποιος που κάθεται πρώτο τραπέζι πίστα. Και τη χαρά, βεβαίως, να προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τις διαθέσεις καθενός, τις μοίρες προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο, τις λέξεις και τις σιωπές για την πρόσφατη ήττα.

Αλλιώς τα περιμέναμε, αλλιώς μας ήρθαν, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Τώρα καθένας θέλει και ελπίζει να μας βγει σε καλό αυτή η πρωτόγνωρη διαδικασία. Που θα δείξει πολλά για την ωριμότητα και τον σφυγμό του τραυματισμένου ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω του πολιτικού Κλέωνα που μας έφερε ο Ιούνης. Αν είναι σε θέση να συγκινήσει, ποιους και πόσους για να προσέλθουν στις κάλπες. Να διεξαγάγει έναν διάλογο με όρους κοινωνίας και όχι επικοινωνίας. Να κλείσει τα αυτιά στις Σειρήνες, αλλά να κρατήσει ανοιχτά τα μάτια και το μέτωπο με τη Δεξιά και τις παραφυάδες της.

Ως εκ τούτου, είναι φανερό: Οι υποψήφιοι πρώτοι θα πρέπει να περάσουν αυτές τις εξετάσεις. Γιατί κουβαλούν στις πλάτες τους πολύ περισσότερα από μια θεμιτή προσωπική φιλοδοξία…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί