«Όχι» εφετείου στον Μπελέρη – Παραμένει στη φυλακή

Συνεχίζεται η περιπέτεια του ομογενή Φρέντυ Μπελέρη στις αλβανικές φυλακές, στις οποίες βρίσκεται εδώ και δύο μήνες. Είναι εξαιρετικά σπάνιο για έναν εκλεγμένο δήμαρχο να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Το εφετείο του Ειδικού Δικαστηρίου Τιράνων απέρριψε σήμερα την έφεση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας που αφορούσε την κατάργηση του καθεστώτος προφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους, συγκεκριμένα με υποχρεωτική παρουσία σε αστυνομικό τμήμα. Η υπεράσπισή επικαλέστηκε στη συγκεκριμένη έφεση λόγους υγείας.

Όπως είναι γνωστό, πριν λίγες μέρες, το ίδιο δικαστήριο απέρριψε αίτημα του Φρέντυ Μπελέρη μέσω του οποίου ζητούσε να κριθούν παράνομες οι διαδικασίες παρακολούθησής του από την εισαγγελία Αυλώνας, πριν από τις εκλογές, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψή του. Η δικαίωση του αιτήματος του θα έφερνε κατά συνέπεια την αποφυλάκισή του. Το δικαστήριο όμως έκρινε νόμιμη την διαδικασία παρακολούθησης του εκλεγμένου δημάρχου.

Στη σημερινή δίκη παρευρέθηκε ο ίδιος καθώς και η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση.

Ο Φρέντυ Μπελέρης διανύει βρίσκεται στην 62η ημέρα προφυλάκισής του και δεν διαφαίνεται η διάθεση των αλβανικών αρχών να τον αφήσουν ελεύθερο άμεσα. Όπως είναι γνωστό κατά την αλβανική νομοθεσία, σε περίπτωση που ένας δήμαρχος δεν μπορεί να ορκιστεί ενόψει του Δημοτικού Συμβουλίου εντός τριών μηνών από την εκλογή του, τότε προκηρύσσονται νέες εκλογές στο συγκεκριμένο δήμο. Ίσως αυτό να αποτελεί και στόχευση της κυβέρνησης Ράμα. Εδώ οφείλονται και οι πολλαπλές προσπάθειες που καταβάλλει η υπεράσπισή του για την αποφυλάκισή του. Σχετικά, στο Ανώτατο Δικαστήριο τη χώρας εκκρεμούν δύο αποφάσεις αναφορικά με αντίστοιχες εφέσεις της υπεράσπισης του Έλληνα ομογενή.

Ο αλβανικός τύπος αναφέρθηκε σήμερα και στην υιοθέτηση εκ μέρους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ψηφίσματος κατά της προφυλάκισης του δημάρχου της Χειμάρρας δίνοντας όμως έμφαση στις τοποθετήσεις ευρωβουλευτών που καταψήφισαν το ψήφισμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί