ΥΠΕΞ για προφυλάκιση Μπελέρη: Η Αλβανία εκτός ευρωπαϊκού δρόμου

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών μετά την απόφαση προφυλάκισης του υποψήφιου δημάρχου ΧειμάρραςΔιονύση Φρέντι Μπελέρη από την Αλβανία.

Δείτε: Αλβανία: Προφυλακίστηκε ο Φρ. Μπελέρης, μια μέρα πριν τις εκλογές

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης».

Ταυτόχρονα τονίζεται, ότι «μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί