Το «επιτελικό κράτος» παίρνει ρεβάνς για τις υποκλοπές – Ενοποιούνται ΑΑΔΕ και Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Νομοθετική κούρσα «μιας ανάσας». Εντός του Ιουλίου και μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Για αρχή, δυο νομοσχέδια. Το περιεχόμενο, λίγο πολύ, γνωστό από την προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, ο διάβολος, ακόμη πιο γνωστό αυτό, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Των νομοσχεδίων, ειδικά, συμπεριλαμβανομένων.

Αυτό που δεν κρύβεται, πάντως, είναι ότι η ΝΔ δείχνει να θέλει να αξιοποιήσει το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ψάχνεται μετά την συντριπτική ήττα στην διπλή εκλογική αναμέτρηση. Και εντός μιας 8κομματικής Βουλής η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιχειρήσει μέσα στο πρώτο διάστημα της δεύτερης διακυβέρνησης της να δημιουργήσει τετελεσμένα σε χρόνο που και η ίδια γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις.

Το επόμενο διάστημα και μέχρι τις αρχές Αυγούστου η Βουλή, όπως προγραμματίζεται, θα συζητήσει και θα ψηφίσει τουλάχιστον δύο νομοσχέδια. Η οργάνωση του κράτους, η μετεξέλιξη ουσιαστικά του «επιτελικού κράτους», θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης Μητσοτακη.

Οι πληροφορίες μάλιστα επιμένουν πως στην… αναβάθμιση αυτή του επιτελικού κράτους θα εμπεριέχεται με έναν τρόπο η συγχώνευση της ΑΔΑΕ και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων. Οι επικεφαλής των δυο αυτών ανεξάρτητων Αρχών, ο Χρήστος Ράμμος και ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος αντίστοιχα, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στα αποκαλυπτήρια του σκανδάλου των υποκλοπών που έσκασε στην καρδιά του Μαξίμου. Ένα Μαξίμου που δείχνει να θέλει να πάρει το αίμα του πίσω με την δεύτερη βερσιόν του επιτελικού κράτους. Ειπώθηκε και νωρίτερα: Στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος και τα νομοσχέδια δεν εξαιρούνται από τον κανόνα.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αποτυπώνει, όπως ο πρωθυπουργός είπε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τις κεντρικές οικονομικές προεκλογικές δεσμεύσεις, με στόχο την ανακούφιση των πολιτών.

«Χρώμα» στον «καμβά» του νέου πολιτικού σκηνικού, μετά την διπλή εκλογική αναμέτρηση, δίνει το αναλλοίωτο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ορκωμοσία της νέας Βουλής, εκλογή Προεδρείου, προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Έτσι, λοιπόν, την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου συγκαλείται η Βουλή προκειμένου να ορκιστούν οι νέοι βουλευτές. Εκλογή Προεδρείου. Την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 4 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του κοινοβουλευτικού προεδρείου. Έχει γίνει ήδη γνωστό πως η ΝΔ προτείνει για πρόεδρο του Σώματος, εκ νέου, τον Κώστα Τασούλα.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτακη θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 6 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Θα ολοκληρωθούν το βράδυ της 8ης Ιουλίου με τις τελικές τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη «γαλάζια» κυβέρνηση που προέκυψε από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα δυο πρώτα νομοθετήματα που θα «τρέξουν» μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Τα φώτα θα στραφούν στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την διάρκεια της τριήμερης διαδικασίας, αφενός γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης. Αφετέρου, γιατί, θα υπάρξει η πρώτη εικόνα της στρατηγικής, αλλά και της ατζέντας, που θα ξεδιπλώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί