Οι πρώτες δηλώσεις Πούτιν μετά την κρίση με Πριγκόζιν

Με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση της χώρας, σήμερα Κυριακή, λίγες ώρες μετά την αποσόβηση μιας γενικευμένης πολεμικής κρίσης εντός ρωσικού εδάφους, ο πρόεδρος Πούτιν στήριξε δημόσια τους κορυφαίους αξιωματούχους του υπουργείου Αμύνης – χωρίς ωστόσο να κατονομάσει συγκεκριμένα, ποιους εννοεί, τόνισε πάντως ότι νιώθει σίγουρος ότι η ηγεσία του χαρτοφυλακίου θα υλοποιήσει την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” – όπως έχει καθιερωθεί να χαρακτηρίζεται από το Κρεμλίνο – στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε συγκεκριμένα ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας και ότι η χώρα του εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στα σχέδια της, με σημείο αναφοράς “την ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και πρόσθεσε ότι η μέρα του ξεκινά και τελειώνει, με τον ίδιο να ξυπνά και να κοιμάται με αυτήν την επιχείρηση στο μυαλό του, υπερτονίζοντας τη σημασία που έχει για τον ίδιο η επιτυχία της. 

Ολόκληρη η συνέντευξη θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα.

Στο μεταξύ και σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, συνεχίζονται κανονικά οι στρατιωτικές ενέργειες στο Ντονέτσκ και την περιφέρεια της Ζαπορίζια. Κατά τις ίδιες πηγές, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποτρέψει σήμερα τουλάχιστον 10 εναντίον τους επιθέσεις. 

Πως ερμηνεύουν τις εξελίξεις Μόσχα, Δύση και Κίεβο

Το Κρεμλίνο, προς το παρόν, εμφανίζεται ξεκάθαρο ως προς την υπόθεση, καθώς επιχειρεί να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τη συζήτηση, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει πως όλα όσα συνέβησαν ήταν τραγικά, αλλά, «η αποφυγή αιματοχυσίας κρίθηκε πιο σημαντική από την τιμωρία».

Σύμφωνα με τη συμφωνία που φέρεται να επετεύχθη με παρέμβαση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, οι κατηγορίες κατά του Πριγκόζουν θα μπουν στο αρχείο, ενώ όσοι μαχητές της Wagner συμμετείχαν στην εξέγερση θα λάβουν αμνηστία. Παράλληλα, εκείνοι που δεν συμμετείχαν θα υπογράψουν κανονικά τα συμβόλαιά τους με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα, η Μόσχα ξεκαθαρίζει ότι η ανταρσία των 20 ωρών δεν θα επηρεάσει τα σχέδια της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα στον βασικό αυτοκινητόδρομο Μ-4 που συνδέει τη Μόσχα με τις νότιες περιοχές της Ρωσίας θα ισχύσουν και σήμερα, ενώ οι κάτοικοι της πρωτεύουσας δεν θα πάνε ούτε αύριο στις δουλειές τους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πάντως, εμφανίζεται εκ νέου ως απόλυτος κυρίαρχος στο εσωτερικό της Ρωσίας, άποψη με την οποία οι δυτικές εκτιμήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο δε συμφωνούν.

Στο Κίεβο, για παράδειγμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχειρεί να παρουσιάσει τον Ρώσο πρόεδρο ως αδύναμο, κατηγορώντας τον ότι κρύβεται γιατί φοβάται πάρα πολύ.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν, νωρίτερα, ότι οι ενέργειες του Πριγκόζιν εξευτέλισαν τον Πούτιν και την παντοδυναμία του στο εσωτερικό της χώρας. 

«Σήμερα ο κόσμος  είδα ότι τα αφεντικά της Ρωσίας δεν ελέγχουν τίποτα. Τίποτα απολύτως. Ένα χάος. Μια ολική απουσία προβλεψιμότητας και αυτό συνέβη σε ρωσικά εδάφη που είναι γεμάτα όπλα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Μέσα σε μια ημέρα έχασαν αρκετές από τις μεγάλες πόλεις τους και έδειξαν στους Ρώσους μισθοφόρους, ολιγάρχες και όποιον άλλον πόσο εύκολο είναι να καταλάβει κάποιος ρωσικές πόλεις και βαρύ οπλισμό» πρόσθεσε.

Αμερικανοί αναλυτές, παράλληλα, επιχειρούν να εμφανίσουν το Κρεμλίνο ως αδύναμο να αντιδράσει οργανωμένα στην ανταρσία, με τις υπηρεσίες πληροφοριών να υποστηρίζουν ότι είχαν ενδείξεις για το ενδεχόμενο να προβεί σε τέτοιες ενέργειες.

Think Tank από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ισχυρίζονται ότι τα όσα συνέβησαν χθες αναδεικνύουν τις εσωτερικές αδυναμίες που έχει η ρωσική οργάνωση να ανταπεξέλθει σε κάτι τόσο αιφνιδιαστικό.

Σύμφωνα με τους New York Times, μάλιστα, οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν θέλησαν να ενημερώσουν δημοσίως την Ουκρανία για τις κινήσεις Πριγκόζιν, καθώς εκτιμούσαν ότι ο Πούτιν θα κατηγορήσει ευθέως την Ουάσιγκτον ότι είναι πίσω από απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.

Ωστόσο αναλυτές αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής τιμωρία για τον Πριγκόζιν, καθώς πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι «εντός Ρωσίας μόνο το κράτος έχει το προνόμιο της βίας και δεν μπορεί κάποιον να προκαλέσει ανοιχτά στρατιωτικά τις αρχές του Πούτιν.».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί