Η Κρήτη μπορεί και πρέπει να γίνει ξανά η πρωτοπόρος δύναμη της προοδευτικής παράταξης

Διαχρονικά η Κρήτη αποτελούσε κεντρικό πυλώνα της προοδευτικής παράταξης στη χώρα με βαθιές ρίζες στους δημοκρατικούς αγώνες. Ο Αλ. Τσίπρας περιόδευσε στην Κρήτη δύο φορές μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, πράγμα καθόλου τυχαίο

Aκοστολόγητο πρόγραμμα, κρυφή ατζέντα σε Υγεία, Παιδεία, οικονομία και μία αντιπολίτευση κατακερματισμένη. Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι αυτή είναι η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει επί τάπητος κατά την παρουσία του στην Κρήτη το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Τόσο από τα Χανιά όσο και από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον οποίο οι κάτοικοι της Μεγαλονήσου επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, ξεκαθάρισε ότι σε πέντε ημέρες από σήμερα οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο πλήρως ανταγωνιστικά σχέδια εξουσίας με διαφορετικές προτεραιότητες και στόχους. Την ίδια ώρα, η ανάδειξη της ανθρωπιάς και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής απέναντι στη λογική της βαρβαρότητας μπαίνει σε πρώτο πλάνο, όταν, μάλιστα, η εκλογική αναμέτρηση επισκιάζεται από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.

Η σημασία της Κρήτης

Ο Αλ. Τσίπρας περιόδευσε στην Κρήτη δύο φορές μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, πράγμα καθόλου τυχαίο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου στην Αυγή. Η υποψηφιότητά του στο Ρέθυμνο, για να στηριχθεί, εκτός των άλλων, και η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, συνηγορεί στο πόσο κρίσιμη θεωρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την ανατροπή των συσχετισμών στη Μεγαλόνησο. Η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Κρήτη είναι δεδομένο ότι στοχεύει στην ανακοπή της δεξιάς «επέλασης», αλλά και στον περιορισμό του οξυγόνου που αναζητά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο διά στόματος Ανδρουλάκη προσφάτως και με αιχμή του δόρατος την αναθεώρηση του άρθρου 16 έριξε εκ νέου γέφυρες στην Πειραιώς.

Διαχρονικά η Κρήτη αποτελούσε κεντρικό πυλώνα της προοδευτικής παράταξης στη χώρα με βαθιές ρίζες στους δημοκρατικούς αγώνες. Άλλωστε, κατά τη χθεσινή παρουσία του σε Χανιά και Ηράκλειο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η Κρήτη μπορεί και πρέπει να γίνει ξανά «η πρωτοπόρος δύναμη της προοδευτικής παράταξης». Αναφερόμενος στο ίδιο πλαίσιο, διαμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι μία κυβερνώσα παράταξη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει ούτε κόμμα διαμαρτυρίας αλλά ούτε και συμπλήρωμα της Δεξιάς. Τούτων δοθέντων, η Κουμουνδούρου επιδιώκει όχι απλώς «να βάλει στον πάγο», αλλά να «γκρεμίσει» τα σχέδια που απεργάζονται εντός και εκτός Πειραιώς για μία αδύναμη και κατακερματισμένη αντιπολίτευση.

Εμπόδιο στα σχέδια Μητσοτάκη

Με την κλεψύδρα να μετρά, πλέον, αντίστροφα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τη θέση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν στοχεύει απλώς στην κυβέρνηση, αλλά στη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου και αλαζονικού καθεστώτος που θα ευνοεί τους λίγους και ισχυρούς. Η στοχοποίηση των διαφωνούντων αποτελεί δείγμα της αλαζονικής πολιτικής της Πειραιώς, όπερ αποτυπώνεται και στην υπόθεση της Θράκης, με τον Αλ. Τσίπρα να κατηγορεί εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά θέματα της χώρας. «Η κεντρική διαχωριστική γραμμή είναι ότι εμείς προτάσσουμε ως αξία αναντικατάστατη, αναλλοίωτη, την ανθρώπινη ζωή. Αυτοί, τα κέρδη και τις ζημιές. Εμείς θα αγωνιζόμαστε για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του» επισήμανε, εκφράζοντας τη θέση ότι η ανατροπή του συσχετισμού που καταγράφηκε στις κάλπες του Μαΐου δεν αφορά απλώς τα ποσοστά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τουναντίον, το «ψαλίδισμα» των ποσοστών της Ν.Δ. σχετίζεται άμεσα με το πόσο «ισχυρή και υγιής» θα είναι η Δημοκρατία. Κατ’ επέκταση, στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι μόνο ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στη στρατηγική Μητσοτάκη.

Η κρυφή ατζέντα

Πέρα από το γεγονός ότι ο πρώην αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης «μαρτύρησε» πως οι προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ. δεν είναι κοστολογημένες, η λεγόμενη «κρυφή ατζέντα» της Ν.Δ. αγκαλιάζει, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και άλλες πτυχές της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής. Κατά τις χθεσινές ομιλίες του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η πολιτική Μητσοτάκη αναφορικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το σχέδιο Πισσαρίδη. Την ίδια ώρα στηλίτευσε την επιλογή της Πειραιώς να μην μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, υπενθυμίζοντας ότι τα pass και τα επιδόματα σύντομα θα τελειώσουν. Ως προς το ζήτημα της Υγείας πάντως, τόνισε ότι το κρυφό της σχέδιο προβλέπει μείωση των δαπανών και ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, ενώ επανέλαβε πως ο Σπύρος Πνευματικός μαρτύρησε επί της ουσίας τις «μύχιες» σκέψεις που υπάρχουν στο στρατόπεδο της Δεξιάς. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφερόμενος στη στρατηγική της Ν.Δ., έβαλε σε πρώτο πλάνο τον κίνδυνο το επόμενο διάστημα να πλειστηριαστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρώτες κατοικίες.

Εναλλακτικός δρόμος

Προτάσσοντας έναν εναλλακτικό δρόμο απέναντι στο πολιτικό πρόγραμμα της Ν.Δ., ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους με ένα νέο ΕΣΥ και ισχυρή δημόσια Παιδεία, ενώ κατέστησε σαφές ότι η στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας περνά μέσα από τη ρύθμιση των χρεών, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη δημιουργία ενός ξεκάθαρου ρυθμιστικού πλαισίου δραστηριότητας των funds. Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα τη μείωση των έμμεσων φόρων αλλά και την αύξηση των εισοδημάτων σε μισθωτούς, δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους προκειμένου, όπως είπε, να πάρει ανάσα η κοινωνία. Σημειωτέον, κατά την παρουσία του στα Χανιά ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα, υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΗ πρέπει να ξαναγίνει δημόσια και να σταματήσει να λειτουργεί σαν λαγός στην κούρσα της αισχροκέρδειας.

Εχοντας, λοιπόν, στη φαρέτρα του τα 7 βήματα για μία δίκαιη κοινωνία με ευημερία για όλους, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες να δώσουν την εκλογική μάχη με αισιοδοξία μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν κλείσουν οι κάλπες. Ξεκαθάρισε δε ότι «η φλόγα της δικαιοσύνης και της ελπίδας» θα κρατηθεί ζωντανή με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία για τα δικαιώματά της και την προάσπιση της Δημοκρατίας.

Δείτε επίσης: Αλ. Τσίπρας από την πλατεία Ελευθερίας: Αδίστακτη η δεξιά του Κ. Μητσοτάκη, προσπαθεί να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ (Βίντεο)

Τσίπρας από Χανιά: Καμία από τις υποσχέσεις Μητσοτάκη δεν κατατέθηκε στις Βρυξέλλες- Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ στην ομολογία Σκυλακάκη

Αλ. Τσίπρας από τα Χανιά: Στις κάλπες κρίνεται το πόσο σταθερή θα είναι η δημοκρατία, όχι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ (φωτο-βίντεο)

Αλ. Τσίπρας από τη ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα: «Να ξαναγίνει η ΔΕΗ δημόσια» (Βίντεο & φωτο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί