Η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα και πλήττει την Αττική

Την Αττική πλήττει αυτή την ώρα η κακοκαιρία που «σαρώνει» σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας. 

Πιο συγκεκριμένα, από το μεσημέρι του Σαββάτου (17/06), έντονες βροχοπτώσεις σημειώνονται στην Αττική με την κακοκαιρία να πλήττει κυρίως τα δυτικά και τα βόρεια. Φυσικά, δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες και οι υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Η ΕΜΥ, άλλωστε, επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού προειδοποιώντας για – κατά τόπους – ισχυρά φαινόμενα από την Αττική και βορειότερα και, κυρίως, στην ανατολική χώρα. Μάλιστα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην Αττική την Κυριακή (18/06).

Συγκεκριμένα, το Σάββατο (17/06) και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες, επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται να εκδηλωθούν στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας) και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Επίσης, το ίδιο ισχύει πρόσκαιρα, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στην κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και στη βόρεια Πελοπόννησο, αλλά και – κατά διαστήματα – στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων) και στην Εύβοια.

Πάντως, τα φαινόμενα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας, στην ανατολική Θεσσαλία και στις Σποράδες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες

Όσον αφορά στην Κυριακή (18/06), έντονα φαινόμενα αναμένονται, τις πρώτες πρωινές ώρες, στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας), στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων). Επίσης, μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, τα φαινόμενα θα εξαπλωθούν στην ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, αλλά και – κατά διαστήματα – μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και στις βόρειες Κυκλάδες.

Επισημαίνεται, όμως, πως τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων κατά τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Εικόνες καταστροφής στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λέσβο

Νωρίτερα, η κακοκαιρία «σάρωσε» περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά, τη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα, αλλά και το νησί της Λέσβου, προκαλώντας μάλιστα, αρκετά προβλήματα. 

Η ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε από τα ξημερώματα του Σαββάτου (17/6) σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, το κέντρο της πόλης και τα Μουδανιά Χαλκιδικής δημιούργησε εικόνες χάους, καθώς δρόμοι πλημμύρισαν και μετατράπηκαν σε ποτάμια, τούνελ έκλεισαν και ρέματα υπερχείλισαν, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές και καταστροφές σε περιουσίες.

Συγκεκριμένα, από τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε στη Θεσσαλονίκη, προκλήθηκε το κλείσιμο του τούνελ στην εσωτερική περιφερειακή, στο ύψος της Μαιάνδρου στον Εύοσμο, και στα δύο ρεύματα, αλλά και η υπερχείλιση του ρέματος Ξηροποτάμου για τρίτη φορά, με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν αυτοκίνητα και να μπαίνουν μέσα σε σπίτια.

Έπεσαν 84 τόνοι νερό μέσα σε επτά ώρες

Τεράστιος ήταν και ο όγκος του νερού που έπεσε κατά την ισχυρή βροχόπτωση, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή στον σταθμό του Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη, όπου από τις 02:30 περίπου, οπότε ξεκίνησε η ισχυρή βροχόπτωση, έως τις 09:30 περίπου, καταγράφηκαν 84 χιλιοστά υετού. Σημειώνεται ότι ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερό ανά τετραγωνικό μέτρο ή έναν τόνο νερό ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά έπεσαν 84 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε επτά ώρες.

Με δεδομένο ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται να συνεχιστεί κατά το υπόλοιπο τη ημέρας, ο όγκος του υετού αναμένεται να αυξηθεί. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και σε άλλους σταθμούς της πόλης έως το πρωί του Σαββάτου, όπως για παράδειγμα σε αυτόν της ΔΕΘ (63 χιλιοστά) και της Καλαμαριάς (58 χιλιοστά).

Φλώρινα: Πτώση δέντρου σε κεντρική οδό

Πτώσεις δέντρων και μικροπροβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο καθώς και εντός της πόλης της Φλώρινας, δημιουργήθηκαν με τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που πλήττουν την περιοχή.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, δέντρο έπεσε εντός της πόλης της Φλώρινας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να επεμβαίνει με ένα όχημα και δύο άντρες και τη συνδρομή της αστυνομικής διεύθυνσης Φλώρινας, για την απομάκρυνσή του αλλά και την απελευθέρωση οχήματος που βρισκόταν κάτω από αυτό.

Πλημμύρες και στη Λέσβο – Καταστροφές στην παραλία Αγίου Ισιδώρου

Έντονη είναι από τα ξημερώματα του Σαββάτου (17/06) η βροχόπτωση σε ολόκληρη τη Λέσβο, χωρίς σοβαρά προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Ωστόσο στην παραλία Αγίου Ισιδωρου στο Πλωμάρι το ποτάμι κατέβασε μεγάλο όγκο νερού με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο στην περιοχή αλλά και ξαπλώστρες και ομπρέλες της παρακείμενης επιχείρησης.

(INTIME)

Ενώ στην περιοχή της Λαγκάδας επίσης στο Πλωμάρι φερτά υλικά βρέθηκαν στο οδόστρωμα χωρίς να κλείσει ο δρόμος. Ήδη όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης έχει ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας για να παρέμβει όπου χρειάζεται.

Παρέμβαση από την πυροσβεστική και από το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο Γέρας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο Πέραμα για τον καθαρισμό φρεατίων για να αποφευχθεί να πλημυρίσουν σπίτια στην περιοχή.

Καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Το ίδιο σκηνικό του καιρού θα επικρατήσει και την Κυριακή και μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε αναμένεται να βελτιωθεί ο καιρός.

Κατολισθήσεις στην Καστοριά, πλημμύρισε η Εορδαία

Να κηρυχθεί ο Δήμος Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά με αίτημά του προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ο δήμαρχος, Γιάννης Κορεντσίδης.

Το αίτημα συνδέεται με τις συνεχής βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, που προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές σε υποδομές, αγροτικούς και επαρχιακούς δρόμους, σε όλο το εύρος του Δήμου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, εξαιτίας των βροχοπτώσεων έγιναν διάφορες κατολισθήσεις σε αγροτικούς και επαρχιακούς δρόμους, υπήρξε πτώση των στηθαίων αναχωμάτων σε πολλούς από αυτούς, ενώ σε μια περίπτωση υπήρξε κατολίσθηση σε κατοικία στην Κλεισούρα, χωρίς όμως να κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή.

Ανάλογο αίτημα για κήρυξη της Δυτικής Εορδαίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε και ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς. Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην Πτολεμαΐδα και σε όλη την περιοχή με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια και να πλημμυρίσουν αγροτικές εκτάσεις. Στην κοινότητα Μηλοχωρίου υποχώρησε τοιχίο αντιστήριξης και καταπλάκωσε όχημα, ενώ σπίτια γέμισαν με νερό και λάσπη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί