Ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης και ανάδειξης κοινόχρηστων χώρων και οικισμών του Οροπεδίου Λασιθίου

Σε πλήρη εξέλιξη η ανάπλαση από την περιοχή “Αγία Παρασκευή”  στο Καμινάκι του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Σε εξέλιξη κατασκευής βρίσκεται το έργο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου  που αφορά στην  «Ανάπλαση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων στον οικισμό Μαγουλά και στην περιοχή Αγία Παρασκευή στον οικισμό Καμινάκι του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου» συνολικού προϋπολογισμού 104.995,52 ευρώ  με Φ.Π.Α.

Πρόκειται για έργο το οποίο  μελετήθηκε και υποβλήθηκε για χρηματοδότηση από την Δημοτική αρχή, στο “Πράσινο Tαμείο” και εγκρίθηκε  με χρηματοδότηση 80% ενώ το υπόλοιπο 20% χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου.

Το έργο που ξεκίνησε αρχικά στον οικισμό Καμινάκι, εκτελείται εντός του οικισμού, στην περιοχή της εκκλησίας Αγίας Παρασκευής. Η συγκεκριμένη περιοχή  λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που υπάρχουν κατά περιόδους, πλήττεται από κατολισθήσεις του πρανούς και συσσώρευση υδάτων είτε λόγω υπερχείλισης είτε λόγω κορεσμού του εδάφους του πλαϊνού της οδού. Εξ αιτίας των παραπάνω, η  συγκεκριμένη περιοχή ενώ διαθέτει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος δεν αποτελεί σημείο έλξης των κατοίκων και των επισκεπτών. 

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι οι εργασίες που εκτελούνται να προάγουν την ανάδειξη της περιοχής και να εξασφαλίσει στους κατοίκους, στους προσκυνητές του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής και στους επισκέπτες, τη δυνατότητα να διανύσουν μια ευχάριστη διαδρομή όλη τη διάρκεια του έτους να καθίσουν και να απολαύσουν το πράσινο, τη μοναδική φύση της περιοχής.

Ειδικότερα, μέσω του έργου κατασκευάζεται τοιχίο αντιστήριξης του πρανούς,  ρείθρο για την συσσώρευση των όμβριων υδάτων και μεταφοράς τους σε σημείο υδροσυλλογής, καθιστικό τοιχίο κατασκευασμένο από λιθοδομή και τοποθέτηση οδοφωτισμού με φωτιστικά σώματα τα οποία θα περιέχουν φωτοβολταικό πάνελ με αυτόνομη  λειτουργία κατά μήκος της οδού.

Με την υλοποίηση του έργου πρόκειται να  αναδειχθούν η περιοχή της Αγίας Παρασκευής  η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς του χωριού μαζί με την παλαιά βρύση που υπάρχει, τα απομεινάρια  των παλαιών νερόμυλων, ευρύτερα η παράδοση της περιοχής.

«Είναι μία προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αναδείξει γωνιές και σημεία ενδιαφέροντος  δίνοντας στον δημότη και στον επισκέπτη, το κίνητρο να περιηγηθεί στο χώρο, ανακαλύπτοντας περαιτέρω το Λασίθι  του πολιτισμού και των παραδόσεων.

Προσπάθειες γίνονται για την απόκτηση και των παλαιών νερόμυλων που υπάρχουν στην περιοχή του Καμινακίου αλλά και  σε άλλα σημεία   του Οροπεδίου Λασιθίου με στόχο την αποκατάσταση τους και την ανάδειξη τους, ώστε να αποτελέσουν ακόμα ένα σημείο έλξης. Το επόμενο διάστημα, άμεσα με την ολοκλήρωση της παρέμβασης στο Καμινάκι, το έργο θα συνεχιστεί με την σημαντική ανάπλαση του γραφικού οικισμού Μαγουλά» ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί