Κομισιόν: Τέλος στα μέτρα στήριξης στο ρεύμα – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Στοπ στα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας βάζει η ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταματά την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (επιδοτήσειςφοροελαφρύνσεις) από το υψηλό ενεργειακό κόστος, ενώ τερματίζει τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά 5% που συμπεριλήφθησαν στον Κανονισμό 2022/1854.

Επιπλέον η Κομισιόν βάζει φρένο στο μέτρο της επιβολής πλαφόν στα έσοδα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (τεχνολογίες που παρήγαγαν υπερέσοδα λόγω της υψηλής τιμής φυσικού αερίου).

«Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι δεν θα προτείνει παράταση αυτών των μέτρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν η οποία επισημαίνει ότι αυτά περιλαμβάνουν κίνητρα μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ανώτατα όρια εσόδων για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και κανόνες καθορισμού τιμών λιανικής.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στα τέλη Μαρτίου να παρατείνουν έως τον Μάρτιο του 2024, έναν εθελοντικό στόχο να περιορίσουν τη ζήτηση αερίου κατά 15%.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, στον αέρα βρίσκεται η παράταση των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ρεύματος μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές καλείται να αντιμετωπίσει τις παραπάνω εξελίξεις.

Αξιολογώντας τις συνθήκες της αγοράς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι τιμές τον Αύγουστο του 2022 ήταν πάνω από 350 ευρώ/MWh και τέσσερις φορές υψηλότερες από τον μ.ό. Της περιόδου 2010 – 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο του 2022, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν και είναι κατά μέσο όρο κάτω από τα 80 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα και οι τιμές του φυσικού αερίου.

Σχετικά με τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας η Επιτροπή επισημαίνει ότι κυμάνθηκε μεταξύ 0,5% και 15% σε σύγκριση με την περίοδο αναφοράς και ότι «δεν βλέπει την ανάγκη παράτασης των μέτρων μείωσης της ζήτησης που ορίζονται στον κανονισμό του Συμβουλίου».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί