Νέα Βουλή: Κυριακή ορκίζεται, Δευτέρα διαλύεται

Η προσεχής Κυριακή (28/5) προκρίνεται ως η επικρατέστερη ημέρα για την ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, «κλειδώνει» για το απόγευμα της Κυριακής στις 18:00 η ορκωμοσία της νέας Βουλής, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του νέου προεδρείου.

Στη συνέχεια το απόγευμα της ίδιας μέρας αναμένεται να διαλυθεί η Βουλή με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για την προκήρυξη των εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Μέχρι τις 28 Μαΐου θα πρέπει να έχει οριστεί από την ΠτΔ η υπηρεσιακή κυβέρνηση ώστε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός -πληροφορίες του Mega έκαναν λόγο για τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά- να υπογράψει και εκείνος με τη σειρά του τη διάλυση της Βουλής.

Τέλος από τη διάλυση της Βουλής χρειάζονται 9 ημέρες μέχρι να γίνει ανακήρυξη των συνδυασμών από το αρμόδιο τμήμα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Έτσι θα φτάσουμε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου η οποία ότι δεν θα γίνει με απλή αναλογική αλλά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα διεκδικεί κλιμακωτό «μπόνους» που μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 50 έδρες ανάλογα με τα ποσοστά του.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου, τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ το πρωί της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας συναντώντας την ΠτΔ την ενημέρωσε ότι δεν θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή ως επικεφαλής του δεύτερου σε ψήφους κόμματος.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή. Ως εκ τούτου, είναι στη δική σας δικαιοδοσία τι θα επακολουθήσει».

Το απόγευμα της Τρίτης, στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί