Ν. Παναγιωτόπουλος: Δεν γίνεται να λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες ο στρατός (Βίντεο)

Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ με το κεντρικό ρεπορτάζ της Αυγής που παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά στρατόπεδα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ανεύθυνη αντιπολίτευση και μίλησε για ένα ρεπορτάζ που στηρίζεται σε καταγγελίες δικτύων, εννοώντας το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, το οποίο αναδεικνύει συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια τις προβληματικές συνθήκες που επικρατούν στον στρατό.

Πράγματι το ρεπορτάζ συμπεριλαμβάνει στοιχεία και μαρτυρίες από το Δίκτυο Σπάρτακος, ωστόσο δεν περιορίζεται εκεί. Υπάρχουν δύο ακόμη αναλυτικές και αποκαλυπτικές μαρτυρίες από φαντάρους που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία σε στρατιωτικές μονάδες στη Θεσσαλία και στον νομό Κιλκίς. Η ίδια εικόνα προκύπτει και από το ρεπορτάζ μας για το στρατόπεδο στην Άσσηρο, όπου φαντάρος βρέθηκε θετικός σε κρούσμα κορωνοϊού.

Επι της ουσίας ο υπουργός απέφυγε να διαψεύσει τις καταγγελίες και ακόμη χειρότερα, σχολίασε ότι οι καταγγελίες αυτές δεν έχουν υπόσταση καθώς στηρίζονται σε ένα φορέα, ο οποίος θέλει ένα στρατό πιο δημοκρατικό. “Αυτό δεν γίνεται!” ανέφερε σε έντονο ύφος.

Δήλωσε συγκεκριμένα: “Ναι το πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι αυτό το πεδίο δεν προσφέρεται για ασκήσεις αντιπολίτευσης και μάλιστα ανεύθυνης αντιπολίτευσης που στηρίζεται σε καταγγελίες δικτύων, που έχουν καταθέσει κάποιες ιδιαίτερες απόψεις για την λειτουργία του στρατού ότι πρέπει να λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες, δεν γίνεται αυτό. Ή ακόμα λένε ότι δεν πρέπει να λειτουργεί καθόλου να μην υπάρχει στρατός. Στρατός ό,τι και να γίνει πρέπει να υπάρχει και ένοπλες δυνάμεις. Ένοπλες δυνάμεις λειτουργικές και αποτελεσματικές. Οι ένοπλες δυνάμεις, τα στελέχη τους μάλλον δεν έχουν την πολυτέλεια να μένουν σπίτι, προκειμένου να προστατευθούν από τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά πρέπει με κάθε τρόπο να λειτουργούν.  Κι εμείς οφείλουμε να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να υπάρχει προφύλαξη.”

Συνεχίζοντας ο υπουργός παραδέχτηκε επί της ουσίας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ελλιπή, καθώς προανήγγειλε ότι από την επόμενη ΕΣΣΟ, για την οποία πάρθηκε απόφαση χτες ότι θα καθυστερήσει να προκύψει και θα καταταγούν αρχές Ιουνίου και όχι Μαρτίου οι νεοσύλλεκτοι, θα αρχίσει να διανέμεται και μια νάιλον συσκευασία με την οποία θα προμηθεύονται μερικά ζευγάρια γάντια, μερικές μάσκες, αντισηπτικό τζελ, αντισηπτικό σαπούνι κι ένα φυλλάδιο με οδηγίες προφύλαξης.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: «Οι φαντάροι μας δεν είναι άτρωτοι»

Κοινή ανακοίνωσε εξέδωσαν οι οργανώσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και Αγρινίου:

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε σε καθημερινή βάση αποδέκτες ενός ολοένα και περισσότερο φουσκωμένου κύματος αγανάκτησης για τα ανύπαρκτα μέτρα της στρατιωτικής ηγεσίας απέναντι στην μάστιγα του ιού.

Οι καταγγελίες για εξουθενωμένους φαντάρους από τις συνεχείς μετακινήσεις κατά μήκος της μεθορίου χωρίς παράλληλα να τους έχει παρασχεθεί η παραμικρή προστασία μέσω γαντιών, μασκών και αντισηπτικών, είναι αδιανόητες εν έτει 2020.

Συγκεκριμένα οι φαντάροι καταγγέλουν :

-Απευθείας μεταφορά στην Κόνιτσα όσων είχαν εκτάκτως μεταβεί στον Έβρο δίχως την παραμικρή ανάπαυση.

-Μη ενεργοποίηση της εντολής 7 ημέρες υπηρεσία – 7 ημέρες άδεια.

-Αργοπορία στον έλεγχο πιθανών αναφερόμενων κρουσμάτων, η οποία φτάνει έως και τις 3 ημέρες κατά περίπτωση.

-Πλήρη έλλειψη καθαριστικών ρούχων, στεγνωτηρίων, πλυντηρίων πιάτων και ειδών υγιεινής.

-Κατακόρυφη πτώση ποιότητας και ποσότητας στα τρόφιμα.

-Ανεπαρκή παροχή ψυχολογικής βοήθειας.

-Επιδείνωση των συνθηκών στα ιατρεία.

-Αδικαιολόγητες έως και επικίνδυνες συνεχείς μετακινήσεις και εξόδους στελεχών του στρατού.

-Πλήρη άρνηση απέναντι στα αιτήματα των φαντάρων για προσωρινή αναβολή της θητείας τους.

Η μάχη με τον ιό δεν έχει χαθεί ακόμα.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της την ευκαιρία να απεγκλωβιστεί από το νεοφιλελεύθερο τέλμα, στο οποίο έχει εισέλθει.

Τα παιχνίδια επικοινωνίας δεν προσφέρουν το παραμικρό στην διασφάλιση της υγείας όλων των πολιτών.

Είναι μονόδρομος η υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων ώστε να μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ζήσουμε όλοι και όλες, και μάλιστα με αξιοπρέπεια για όσο διάστημα διαρκέσει η υγειονομική κρίση.

Κανένας και καμία μόνος του και μόνη της στην κρίση!

Οι ανθρώπινες ζωές πάνω από τα κέρδη των λίγων!

Η αλληλεγγύη δεν μπαίνει σε καραντίνα!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί