Εικόνες αποκάλυψης σε Ιταλία και Κροατία – Τουλάχιστον 8 νεκροί από τις πλημμύρες

Εικόνες αποκάλυψης σε Ιταλία και Κροατία, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες χθες βράδυ (Τρίτη 16/5), με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 8 ατόμων.

Οι ποταμοί Σάβε και Μοντόνε στην κεντρική και βόρεια Ιταλία υπερχείλισαν, ενώ στους δρόμους της των ιταλικών περιφερειών Μάρκε και Εμίλια Ρομάνια δημιουργήθηκαν τεράστιοι χείμαρροι νερού, που σκέπαζαν και παρέσυραν τα οχήματα.

Οικογένειες χρειάστηκε να σκαρφαλώσουν στις στέγες των σπιτιών τους, περιμένοντας τα ελικόπτερα με τους διασώστες να έρθουν, ενώ ο άνθρωπος των αγνοουμένων παραμένει ανεξακρίβωτος. Αλλά και στην ιταλική πόλη Τσεζένα, οι κάτοικοι χρειάστηκε να κολυμπήσουν κυριολεκτικά μέσα στους δρόμους, για να σωθούν.

Σύμφωνα με τη «Daily Mail», ένας 70χρονος άνδρας πέθανε στο πλημμυρισμένο σπίτι του στην ύπαιθρο έξω από την Τσεζένα, ενώ ένας άλλος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στο Φόρλι.

Η μεγάλη αυτή καταστροφή έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση του Grand Prix της Εμίλια Ρομάνα, το οποίο είχε προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η είδηση ανακοινώθηκε στο Twitter από τον επίσημο λογαριασμό της Formula 1.

Δείτε τις εικόνες από τα ιταλικά μέσα:

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, Νέλλο Μουζεμούτσι, ανακοίνωσε ότι περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από 24 πόλεις, 50.000 είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και περισσότεροι από 100.000 χωρίς κινητό ή σταθερό τηλέφωνο.

Στη Βενετία, οι αρχές σχεδιάζουν να ενεργοποιήσουν ένα σύστημα κινητού φράγματος, με την ελπίδα να γλιτώσουν από τις πλημμύρες που πλήττουν τη χώρα.

«Ουσιαστικά, ζούμε έναν νέο σεισμό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι σε διαρκή επαφή με τις τοπικές αρχές μας», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα ορμητικά νερά παρέσυραν το πτώμα μιας γυναίκας, σε συνολική απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από το σπίτι της.

«Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν πάνω από επτακόσιοι πυροσβέστες. Αυτή την στιγμή, η κύριά μας προτεραιότητα, φυσικά, είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι.

Αλλά και στις Βοσνία και Κροατία, η «Daily Mail» μεταδίδει ότι σπίτια βυθίστηκαν κυριολεκτικά από το νερό, μετά από υπερχείλιση του ποταμού Ούνα, η οποία προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες σε τμήματα της βόρειας Κροατίας και της βορειοδυτικής Βοσνίας.

Οι αρχές ανακοίνωσαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με το δήμαρχο της βοσνιακής πόλης Μποσάνσκα Κρούπα, Αμίν Χαλίτοβιτς να δηλώνει: «Έχουμε μια αποκάλυψη. Έχουμε πλέον χάσει το μέτρημα των πλημμυρισμένων κτηρίων. Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί θύματα σε Κροατία και Βοσνία. Εκατοντάδες στρατιώτες εδώ και ώρες συνεχίζουν να μεταφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί