Καταδικάστηκαν 200 μέλη της ισχυρότερης ιταλικής μαφίας

Oι δικαστές διαβάζουν τις ετυμηγορίες | AP Photo/Valeria Ferraro

Περισσότεροι από 200 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν χθες σε ποινές από μερικούς μήνες φυλάκισης ως και 30 ετών κάθειρξης, έπειτα από τη δίκη-μαμούθ μελών της Ντράνγκετα, της πλουσιότερης και ισχυρότερης μαφίας της Ιταλίας

Από τους συνολικά 338 κατηγορούμενους, 207 κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν, ενώ 131 απαλλάχθηκαν. Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν πως η δίκη δεν αναμένεται να πλήξει σε κρίσιμο βαθμό τις δραστηριότητές της μαφίας, που έχει έδρα την Καλαβρία.

Τα τριάντα χρόνια κάθειρξης επιβλήθηκαν σε τέσσερα πρόσωπα. Σ’ έναν από τους γνωστότερους κατηγορούμενους, τον Τζανκάρλο Πιτέλι, δικηγόρο, πρώην βουλευτή και γερουσιαστή (Φόρτσα Ιτάλια), επιβλήθηκε ποινή 11 χρόνων κάθειρξης, ενώ η εισαγγελία είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή 17 χρόνων κάθειρξης.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει αθροιστικά να επιβληθούν σχεδόν 5.000 χρόνια κάθειρξης σε βάρος μαφιόζων και συνεργών τους, εργαζόμενων του λευκού κολάρου, δημόσιων λειτουργών, τοπικών αιρετών, ακόμη και υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας. Τελικά φτάνουν τα 2.150 χρόνια κάθειρξης για όλους τους ενόχους.

Από τον Ιανουάριο του 2021, τρεις δικαστικοί άκουσαν χιλιάδες ώρες καταθέσεων μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων περίπου πενήντα «μετανιωμένων» μαφιόζων που μετατράπηκαν σε συνεργάτες της δικαιοσύνης, για τη δράση της οικογένειας Μανκούζο και συνεργατών της, ισχυρής φατρίας της Ντράνγκετα που ελέγχει την επαρχία Βίμπο Βαλέντσια.

Κατά την διάρκεια της δίκης, κατηγορούμενοι περιέγραψαν με λεπτομέρειες τη βίαιη δράση της Ντράνγκετα, την άσκηση της εξουσίας της στον πληθυσμό, τους εκβιασμούς, το στήσιμο δημόσιων διαγωνισμών αλλά και εκλογών, τρόπους εξασφάλισης όπλων κ.ο.κ.. Αποκάλυψαν μυστικά για κρυψώνες όπλων σε νεκροταφεία, ασθενοφόρα με τα οποία διακινούνταν ναρκωτικά, ακόμη και για το πώς υπεξαιρείτο νερό δήμου για την άρδευση φυτειών μαριχουάνας.

Η δίκη – μαμούθ, η οποία διεξήχθη σε καταφύγιο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην πόλη Λαμέτσια Τέρμε, χαρακτηρίστηκε η σημαντικότερη κατά της μαφίας τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια. Οι κατηγορίες ήταν πολλές: σύσταση και συμμορία, διακίνηση ναρκωτικών, εκβίαση, τοκογλυφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η πρώτη δίκη-μαμούθ κατά της μαφίας είχε στόχο ακριβώς αυτή της Σικελίας, έγινε στο Παλέρμο το 1986 και είχε αποτέλεσμα την καταδίκη 338 μαφιόζων.

Πολιτικοί, δημόσιοι λειτουργοί και διευθυντές εταιρειών ανάμεσα στους κατηγορούμενους 

Κατά την έναρξη της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας, ο επιχειρηματίας Ρόκο Μαντζάρντι, θύμα της μαφίας, πήγε εξέφρασε την υποστήριξή του «σε αυτούς που μας βοηθούν να απελευθερωθούμε, τους δικαστές και εισαγγελείς». Όμως, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τον θλίβει η «εκκωφαντική σιωπή» των ιταλικών μέσων ενημέρωσης για τη δίκη αυτή και η απουσία απλών πολιτών όπως αυτός από τα έδρανα του ακροατηρίου.

Παρούσα σε κάπου σαράντα χώρες, ασκεί στον τόπο όπου δημιουργήθηκε ασφυκτικό έλεγχο, διεισδύοντας και διαφθείροντας την δημόσια διοίκηση κι επιβάλλοντας τον ατσάλινο νόμο της στον πληθυσμό.

Όσοι υψώνουν το ανάστημά τους στη μαφία δέχονται απειλές, όταν δεν εξοντώνονται. Ανακαλύπτουν στο κατώφλι τους νεκρά γατιά, κεφάλια κατσικών, ή δελφινιών. Αυτοκίνητα πυρπολούνται, βιτρίνες καταστημάτων καταστρέφονται. Ορισμένοι ξυλοκοπούνται ή δέχονται πυρά. Άλλοι εξαφανίζονται για πάντα.

Τεκμήριο της μετάστασης της Ντράνγκετα στην νόμιμη οικονομία: διευθυντές εταιρειών, δήμαρχοι, δημόσιοι λειτουργοί, ανάμεσά τους ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, κάθισαν στο εδώλιο των κατηγορουμένων.

Για πολύ καιρό υποτιμημένη, η Ντράνγκετα αναπτύχθηκε διακριτικά, επί σειρά δεκαετιών, την ώρα που οι αρχές επικέντρωναν όλες τους τις προσπάθειες στην Κόζα Νόστρα, τη σικελική μαφία που βρίσκεται στο επίκεντρο κινηματογραφικών ταινιών όπως «Ο Νονός».

Σήμερα, ειδικοί εκτιμούν ότι η Ντράνγκετα, η οποία απαρτίζεται από 150 περίπου καλαβρέζικες οικογένειες, έχει ετήσιο τζίρο κάπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα.

Με την βοήθεια της Ιντερπόλ, η Ιταλία μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να σφίξει τον κλοιό γύρω από αυτό το εγκληματικό δίκτυο, παρακινώντας αστυνομίες στον κόσμο ολόκληρο να ταυτοποιήσουν δραστηριότητες της Ντράνγκετα στο έδαφός τους και να τις καταδιώξουν. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί