Ώρα ευθύνης στην κάλπη, με ισχυρό ΚΚΕ για να είναι ισχυρός ο λαός!

Του Μανώλη Συντυχάκη*

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Κρήτης, οι άνεργοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες-κτηνοτρόφοι-ψαράδες, οι μικροί επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι νέοι και φοιτητές, οι μαθητές του Λυκείου, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, οι νέοι, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι,  όλοι αυτοί να κάνουν την έκπληξη με ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ.

Γιατί όσο κι αν σκόπιμα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το  ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 ρίχνουν τον προβολέα στη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης,στο «ποιος» θα κυβερνήσει, ομολογούν με χίλιους δυο τρόπους το κοινό τους πρόγραμμα,που φαίνεται κιόλας από το γεγονός ότι τα τελευταία 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 70%. 

Ο λαός μας, που έχει πλέον την πείρα μιας 10ετίας και τριών μνημονίων, ξέρει ότι όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί, είναι δεσμευμένη να προωθήσει τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που πάνε «πακέτο» με το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Ξέρει ότι την επόμενη μέρα των εκλογών, τον καλούν, με τη φορολεηλασία, την ακρίβεια,  τους 700.00 πλειστηριασμούς, τη  μείωση των δαπανών σε Παιδεία, Υγεία κτλ, να πληρώσει τον λογαριασμό για τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχουν όλα τα αστικά Κόμματα απέναντι στο κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.  

Για αυτά τα κέρδη του κεφαλαίου, για «να αυξάνονται και να πληθύνονται» τα πακέτα στους μεγάλους ομίλους γίνονται και οι περίφημες επενδύσεις στην Κρήτη,που οι εργαζόμενοι ξέρουν από πρώτο χέρι το τι σημαίνουν. Ο περίκλειστος, ιδιωτικός ΒΟΑΚ, που θα χρυσοπληρώσει ο λαός της Κρήτης,  γίνεται για τις ανάγκες του τουριστικού και μεταφορικού κεφαλαίου και όχι γιατί τους «έπιασε ο πόνος» τώρα, μετά από 50 χρόνια, για τους εκατοντάδες νεκρούς. Άλλωστε η επιλογή της κατασκευής του έργου μέσω σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέακαι παραχώρησης είναι για να γεμίσουν ζεστό χρήμα οι τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων που εμπλέκονται, ενώ οι ανάγκες του λαού, για σύγχρονες και ασφαλείς μετακινήσεις πάνε στον αγύριστο….

Για τους ίδιους λόγους γίνεται και το ιδιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλλι, σε βάρος των κατοίκων και του περιβάλλοντος της περιοχής, μάλιστα με τη σκανδαλώδη συμπληρωματική χρηματοδότηση με 104 εκατ. ευρώ στην ΤΕΡΝΑ, εκτός των 180 εκατ. ευρώ που την προικοδότησε το ελληνικό δημόσιο κατά την αρχική σύμβαση.Ταυτόχρονα «τρέχουν»  την παραχώρηση του παλιού αεροδρομίου Ηρακλείου, ενός ακόμα «φιλέτου» στο κεφάλαιο για επενδύσεις, όπως άλλωστε συνέβη και στο Ελληνικό. 

Στα παραπάνω δύο έργα, του ΒΟΑΚ και του αεροδρομίου, προβάλλεται ξεκάθαρα η αντίληψη την οποία έχει η ΝΔ για την ανάπτυξη και την οποία μάλιστα μοιράζεται με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με το ΠΑΣΟΚ. 

Ανάπτυξη φιλική για τους μεγαλοεπενδυτές και τους μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι εξασφαλίζουν σίγουρα κέρδη, με διαδικασίες «fast track». Εχθρική προς το περιβάλλον και προς το λαό που φορτώνεται νέα δάνεια, νέους φόρους, νέα χαράτσια και τον αναγκάζουν να ζει με μισθούς και συντάξεις πείνας. Τον αναγκάζουν να ζει χωρίς σπίτι, χωρίς τα υπάρχοντά του και τις δουλειές του στις σεισμόπληκτες περιοχές. Με τις καταστροφές και τους αδικοχαμένους από τις πλημμύρες, με τις καταστροφές από τις πυρκαγιές. Αυτή την αντίληψη για την ανάπτυξη την ξέρουν από πρώτο χέρι και οι εργαζόμενοι στην τουριστική  σεζόν που δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσεως και δεν τους επιτρέπουν ούτε να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους, όπως πρότεινε το ΚΚΕ. 

Αυτή είναι η πολιτική, μαζί με τους Νατοϊκούς εξοπλισμούς και τις επικίνδυνες διευθετήσεις και τη Νατοϊκή συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο,που σαν «ευαγγέλιο» ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και περιλαμβάνεται σε όλα τα προγράμματα των αστικών κομμάτων. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες,  διαπιστώνουν πως η κατάσταση χειροτερεύει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. 

Ο μόνος «αστάθμητος παράγοντας» στην αντιλαϊκή αυτή εξίσωση είναι ο ίδιος ο λαός. Με ισχυρό το ΚΚΕ που στάθηκε πάντα στο πλευρό του λαού και μαζικούς εργατικούς αγώνες, μπορεί να κάνει τη διαφορά και να χαλάσει τους λογαριασμούς τους.

Γι’ αυτό, το πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν είναι ποια κυβέρνηση θα συνεχίσει να τσακίζει τον λαό από την επόμενη μέρα, αλλά πόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του για να αντιπαλέψει την προδιαγεγραμμένη  βάρβαρη πολιτική, στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες του.  Να κρατήσει ανοιχτό τον δρόμο προοπτικής, της ανατροπής, με  το πρόγραμμα εξουσίας του ΚΚΕ που δίνει διέξοδο υπέρ του λαού. 

*Ο Μανώλης Συντυχάκης είναι Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί