Ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος

Την Τρίτη στις 18:30 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου – Κτίριο Δ ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα έχει, μεταξύ άλλων, τρία βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, θα υπάρχει «δεσμευτικότητα» για τους πιστωτές, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να καθίσουν στο τραπέζι με τους οφειλέτες. Δεύτερον, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα βασίζεται σε μία διαφορετική πλατφόρμα από αυτή που υπάρχει σήμερα, στην οποία θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι οφειλέτες. Επισημαίνεται ότι για τη συγκεκριμένη διαδικασία θα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, και εισοδηματικά κριτήρια. Τρίτον, θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής.

Οπως τόνιζαν πρόσφατα στην «Αυγή» πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συγκεκριμένη πρόταση «κινείται σε μία εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική». Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα πλέον είναι τεράστιο, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσεγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ, την ώρα που οι μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Τη στιγμή, μάλιστα, που χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι μέχρι προσφάτως ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν και εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους πλέον είτε δυσκολεύονται είτε αδυνατούν πλήρως να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, βασική αρχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας και η αντικατάστασή του από ένα ολιστικό σχέδιο προστασίας τόσο της πρώτης κατοικίας όσο όμως και της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Ένα σχέδιο το οποίο προσανατολίζεται στην προστασία, αφενός, των ευάλωτων νοικοκυριών και, αφετέρου, της μεσαίας τάξης.

Ουσιαστικά, ο λεγόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός όπως υπάρχει σήμερα θα καταργηθεί και ο πολίτης θα μπορεί πλέον να ρυθμίζει τις οφειλές του. Οι βασικές διαφορές της προσέγγισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του ζητήματος έναντι της Ν.Δ. έχουν ως αφετηρία την προστασία των περιουσιών και όχι τη ρευστοποίησή τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί