Με επιτυχία και γόνιμο διάλογο το διήμερο δράσεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ στο Ηράκλειο (Bίντεο)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20/03/2023 το βράδυ, η εκδήλωση που οργανώθηκε  από την Οργάνωση Μελών Παν/μίων και Ερευνητικών Κέντρων της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με θέμα: “ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ, διαμορφώνοντας μια αριστερή πρόταση” και εισηγητές τους:  Κ. Γαβρόγλου, πρ. υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Κ. Φωτάκη, πρ. αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας. 

Βασικό στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την ΙΙΙβάθμια Εκπαίδευση και Έρευνα είναι η υπεράσπιση του δημόσιου και αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου, η άμεση, ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η διαμόρφωση του Ενιαίου χώρου Έρευνας – Παιδείας.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα και τα νέα δεδομένα και χαρακτηριστικά στους τρόπους μάθησης που υπαγορεύει  η σύγχρονη ψηφιακή συνθήκη, στα προβλήματα και τους αναχρονισμούς που εισήγαγε ο ν. πλαίσιο της Ν. Κεραμέως καθώς και στην ανάγκη η Αριστερά να γίνει ξανά ηγεμονική δύναμη στα Πανεπιστήμια και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση των νέων συνθηκών και τη διαμόρφωση του νέου Πανεπιστήμιου μετά το τέλος του κύκλου της Μεταπολίτευσης. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε άμεσες δράσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. των πρώτων 100 ημερών όπως:

·        Κατάργηση της Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής

·        Κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

·        Ενεργοποίηση του  1:1 στις αποχωρήσεις – διορισμούς

·        Άμεση προκήρυξη 2.000 νέων θέσεων μελών ΔΕΠ και Ερευνητών με στόχο το διπλασιασμό τους στην 4ετία

·        Άμεση μεταφορά στη Σύγκλητο όλων των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων Ιδρύματος καθώς και την εκλογή των μονοπρόσωπων οργάνων

·        Καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης σε Πανεπιστημιακά Τμήματα στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν

·        Σύσταση νέου, χωριστού υπουργείου ΙΙΙβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας

Ο Κώστας Φωτάκης αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη της ερευνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις προοπτικές που διανοίγονται, ώστε η επιστημονική έρευνα να αποτελέσει βάση για ένα νέο πρότυπο ποιοτικής, βιώσιμης και δίκαιης Ανάπτυξης. Παρουσίασε, επίσης, συγκεκριμένα προγραμματικά μέτρα για τη μείωση της επισφάλειας των νέων επιστημόνων και την ανάσχεση της μονόπλευρης φυγής στο εξωτερικό (brain drain).

Η βαρύτητα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ανάγκη αντιμετώπισης της επισφάλειας των  νέων επιστημόνων, εργαζόμενων στα ΑΕΙ και τα ΕΚ, αναδείχθηκε περαιτέρω με την παρέμβαση του Δημήτρη Τσαπάρη (μέλους της ΟΜ ΑΕΙ-ΕΚ και μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Ελλην. Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), ο οποίος σκιαγράφησε το πρόβλημα της εργασιακής επισφάλειας στον ακαδημαϊκό χώρο και υπογράμμισε την ανάγκη ανάσχεσης τόσο του brain drain και όσο και του brain waste που αποστερούν από τη χώρα ανθρώπινο δυναμικό με υψηλό γνωσιακό φορτίο, ικανό να συμβάλει στη παραγωγική της ανασυγκρότηση.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος και ευρεία συζήτηση με ερωτήσεις, απαντήσεις, τοποθετήσεις Ακαδημαϊκών και φοιτητών (μεταξύ των οποίων φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ που παλεύουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα).

Την επομένη,Τρίτη 21.03.2023, οι δύο εισηγητές με κλιμάκιο της ΟΜ ΑΕΙ-ΕΚ επισκέφθηκαν τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και είχαν πολύπλευρες συναντήσεις με τις Πρυτανικές Αρχές και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν την Πρυτανεία του Παν. Κρήτης και είχαν συνάντηση με τον Πρύτανη καθηγ. Γεώργιο Κοντάκη και συζήτησαν θέματα που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς και ενημερώθηκαν από τον Πρύτανη για την πορεία του Πανεπιστημίου Κρήτης και για τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του Ιδρύματος. Στη συνέχεια πήγαν στο ΙΤΕ όπου είχαν συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων (ΣΕΙΤΕ), του Συλλόγου Ερευνητών (ΣΥΛΕΡ) του ΙΤΕ αλλά και της Ένωσης Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (ΕΕΛΕ) και ενημερώθηκαν για τα προβλήματά τους. Τέλος επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ΕΛΜΕΠΑ όπου κι εκεί έγινε γόνιμος διάλογος με μέλη ΔΕΠ και εκπροσώπους των εργαζομένων όλων των βαθμίδων, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, τεχνικών υπηρεσιών και Διοικητικών. Σε όλες τις συναντήσεις εξέθεσαν τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και άκουσαν με προσοχή τα αιτήματα των εργαζομένων. Διαπιστώθηκε σημαντική συναντίληψη σε όλο το φάσμα των προβλημάτων και των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί