Συμβούλιο της Ευρώπης: Νέο «ράπισμα» κατά Μητσοτάκη στην έκθεση για την ελευθερία του Τύπου

Νέο χαστούκι στο επικοινωνιακό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη -και μάλιστα ευρωπαϊκό- αποτελεί η δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελευθερία του Τύπου. Οι αναφορές των συντακτών επικυρώνουν την αξία πληροφοριών που το Μαξίμου προσπαθεί μάταια να περιγράψει ως προϊόν συκοφαντιών και «σκοτεινών κέντρων».

Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι υποθέσεις παράνομων παρακολουθήσεων που προέκυψαν αφορούν «ειδικά την Ελλάδα όπου το Predator φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ για την παρακολούθηση δημοσιογράφων».

Ακολουθεί μία εκτενέστατη αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην χώρα μας, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται η στοχοποίηση «Κουκάκη και κορυφαίων πολιτικών», καθώς και η αρχική άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι αγόρασε ή χρησιμοποίησε το Predator, παρότι πωλείται στην Ελλάδα από την Intellexa και δημοσιογραφικές έρευνες υπέδειξαν τις σχέσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικού γραμματέα του Μαξίμου και ανιψιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά της ΕΥΠ της οποίας προΐσταται ο τελευταίος, με την Intellexa. Όπως προέκυψε, ο Κουκάκης που ερευνούσε οικονομικά εγκλήματα παρακολουθείτο από την ΕΥΠ πριν στοχοποιηθεί με το Predator, σημειώνει η έκθεση. Καταγράφονται επίσης αναλυτικά οι περιπτώσεις άλλων δημοσιογράφων, όπως ο Σταύρος Μαλιχούδης και ο Τάσος Τέλλογλου.

Αξιοσημείωτη είναι η χρήση του όρου «Ελληνικό Watergate» στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και η παράθεση δημοσιεύματος της εφημερίδας Documento στις 6 Νοεμβρίου πέρυσι, για δημοσιογράφους, ιδιοκτήτες και στελέχη των ΜΜΕ, που περιλαμβάνονται σε αυτούς που στοχοποιήθηκαν με το Predator.

Κατά τους συντάκτες της έκθεσης, η ελληνική κυβέρνηση είναι μεταξύ αυτών που «απέτυχαν να πείσουν τους δημοσιογράφους ότι έχει σταματήσει η κατάχρηση των θεμάτων εθνικής ασφάλειας», τα οποία είχαν επικαλεστεί οι μυστικές υπηρεσίες για να τους παρακολουθήσουν…

Αναλυτικά:

Το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι αποκαλύψεις του Documento σχετικά με το δίκτυο παρακολουθήσεων πολιτικών, στρατιωτικών και επιχειρηματιών που έστησε ο «ωτακουστής» Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται σε περίοπτη θέση στην πολυσέλιδη έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ. Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στις διώξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά στην οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη «φιγουράρει» στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου. Το 2021, οι μεγαλύτερες δημοσιογραφικές ενώσεις της Ευρώπης είχαν προχωρήσει σε εκτενείς αναφορές προς τις Βρυξέλλες για τη λίστα Πέτσα και τον αποκλεισμό του Documento.

Στην έκθεση καταγράφονται -μεταξύ άλλων- οι συνταρακτικές αποκαλύψεις της εφημερίδας η οποία στο φύλλο της 6ης Νοεμβρίου 2022 δημοσιοποίησε τη λίστα με τα ονόματα που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από το Μαξίμου.

«Στις 6 Νοεμβρίου, η εφημερίδα Documento δημοσιοποίησε λίστα στην οποία καταγράφονται δεκάδες δημοσιογράφοι, ιδιοκτήτες ΜΜΕ και πρόσωπα που συνδέονται με την ελληνική μιντιακή βιομηχανία, τα οποία υπήρξαν στόχος του Predator. Σύμφωνα με το Documento, τα πρόσωπα που εργάζονταν στα ΜΜΕ δεν ήταν οι πρώτοι στόχοι παρακολούθησης, αλλά είχαν εντοπίσει ότι τα κινητά τηλέφωνά τους είχαν εκτεθεί σε χακάρισμα, διαρροή πληροφοριών και επικοινωνιών με πρόσωπα του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, περιπτώσεις τις οποίες όσοι ήλεγχαν το Predator θεώρησαν ως ”ρίσκο” να τις παρακολουθούν απευθείας».

Το «κουβάρι» της ιστορίας του ελληνικού Watergate ξετυλίγεται από τις καταγγελίες του Θανάση Κουκάκη και τις πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αρχικά διερρήγνυε τα ιμάτιά της για το ότι δεν είχε καμία σχέση με την αγορά και τη χρήση του Predator. «Ωστόσο η ερευνητική δημοσιογραφία αποκάλυψε τη σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και της ΕΥΠ η οποία τέθηκε υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού το 2019 και της Intellexa», επισημαίνεται για την υπόθεση Κουκάκη, ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά και στην αντίστοιχη περίπτωση του Σταύρου Μαλιχούδη, αλλά και του Τάσου Τέλλογλου.

«Οι περιπτώσεις παρακολούθησης των δύο δημοσιογράφων (Κουκάκη, Μαλιχούδη) από την ΕΥΠ, αποκάλυψαν κενά στην ελληνική νομοθεσία, όσον αφορά τις παρακολουθήσεις, αλλά και την έλλειψη εγγυήσεων για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου», τονίζεται στην Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο νομοσχέδιο «συγκάλυψης» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο ψηφίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου. «Το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε από το Human Rights Watch ως μία ελαττωματική αντίδραση στις αποκαλύψεις που συντάραξαν την ελληνική πολιτική σκηνή».

Οι διώξεις κατά δημοσιογράφων

Εκτενείς ήταν και οι αναφορές στις περιπτώσεις διώξεων και τις απόπειρες φίμωσης (SLAPP’s) κατά δημοσιογράφων. Στην Έκθεση χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα οι περιπτώσεις δεκάδων δημοσιογράφων, μεταξύ αυτών και του Κώστα Βαξεβάνη, που αντιμετώπισαν «ποικίλες κατηγορίες και διώξεις, για απόπειρα χρηματισμού, ψευδομαρτυρία, εκβιασμών, εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων, εμπλοκής σε τρομοκρατικούς οργανισμούς ή σε ξένες μυστικές υπηρεσίες,  προσβολή δημοσίων λειτουργών, προώθηση μίσους…».

«Εάν και παρουσιάζουν δημιουργικότητα όσον αφορά τις καταγγελίες και τις κατηγορίες εναντίον δημοσιογράφων, τα στοιχεία φανερώνουν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί κρατούν αποστάσεις όταν οι δημοσιογράφοι αποτελούν τα θύματα. Το πράττουν ιδίως σε υποθέσεις που τα στοιχεία και οι κατηγορίες να έχουν “φυτευτεί”, ή απέχουν εντελώς από τις δημοσιογραφικές δραστηριότητες…», συμπληρώνει η Έκθεση.

Διαβάστε αναλυτικά την Έκθεση εδώ:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί