Προληπτική λογοκρισία: Πρωτοφανής απόπειρα του ΕΣΡ να επιβάλλει σιωπητήριο σε όλα τα ΜΜΕ!

Αίσθηση και πολλαπλά ερωτήματα προκαλούν οι συστάσεις του ΕΣΡ προς τα ΜΜΕ σχετικά με τη δημοσιογραφική κάλυψη της τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης καλεί τα ΜΜΕ να τηρήσουν τη νομοθεσία και να μην προκαλέσουν «περαιτέρω πανικό» στο κοινό και οδύνη στους παθόντες και πενθούντες.

Συγκεκριμένα, ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος αναφέρει τα εξής «προς όλους τους ενημερωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και εν γένει τους παρόχους υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας της χώρας (συμπεριλαμβανομένων και των διαδικτυακών):

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, και ιδίως τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος, του άρθρου 4 παρ. 2 του Ν. 2863/2000 και των άρθρων 5 παρ. 1 εδ. β και 7 παρ. 1 και παρ. 2 του Π.Δ./τος 77/2003, σας παρακαλώ να ασκήσετε την δέουσα εποπτεία κατά την παρουσίαση της τρέχουσας τραγικής συγκυρίας, ώστε να αποφευχθεί η συμβολή των ΜΜΕ στην πρόκληση περαιτέρω πανικού στο κοινό (και ιδίως στους ανηλίκους) και περαιτέρω οδύνης στους παθόντες και στους πενθούντες».

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπεύθυνου Στρατηγικής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Νάσου Ηλιόπουλου ο οποίος σχολίασε: «Σε όλη τη χώρα νέοι άνθρωποι βγαίνουν στον δρόμο και ζητάνε απαντήσεις. Εκφράζουν τη θλίψη και τον θυμό τους. Το ΕΣΡ βλέπει “πανικό” και προσπαθεί να επιβάλει σιωπητήριο. Πανικό νιώθουν μόνο αυτοί που θέλουν να κρύψουν την αλήθεια».

Σε όλη τη χώρα νέοι άνθρωποι βγαίνουν στον δρόμο και ζητάνε απαντήσεις. Εκφράζουν τη θλίψη κ τον θυμό τους. Το ΕΣΡ βλέπει “πανικό” και προσπαθεί να επιβάλει σιωπητήριο. Πανικό νιώθουν μόνο αυτοί που θέλουν να κρύψουν την αλήθεια. pic.twitter.com/hYuDPfBsCo— Νάσος Ηλιόπουλος (@n_iliopoulos) March 3, 2023

Την ανακοίνωση του ΕΣΡ σχολίασαν με κοινή δήλωσή τους και ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης, με την Αναπληρώτρια τομεάρχη Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του κόμματος Αναστασία Γκαρά.

Αναλυτικά τονίζουν τα εξής: 

«Την ώρα που χιλιάδες πολίτες κατακλύζουν -συγκροτημένα και οργανωμένα- τα νοσοκομεία και τους σταθμούς αιμοδοσίας εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη στους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, το ΕΣΡ με τη σημερινή του ανακοίνωση, κάνει λόγο για πανικό.

Την ώρα που χιλιάδες νέοι κατακλύζουν τους δρόμους με αυτοσυγκράτηση και οδύνη για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας και συμφοιτητών τους, το ΕΣΡ μιλάει και πάλι πανικό.

Κανέναν πανικό δεν νοιώθουν οι πολίτες και οι νέοι της χώρας. Το αποδεικνύουν όλες αυτές τις ημέρες με τη στάση και τις πράξεις τους. Πανικό νιώθουν μόνο αυτοί που θέλουν να κρύψουν την αλήθεια, παραπληροφορώντας και συσκοτίζοντας. Γι’ αυτούς το ΕΣΡ θα κάνει κάτι;

Η σημερινή ανακοίνωση-σύσταση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αποτελεί μνημείο ντροπής για την Ανεξάρτητη Αρχή. Το ΕΣΡ αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Ανίκανο να υπηρετήσει ακόμα και τον συνταγματικό του ρόλο, αυτόν της εποπτείας των ΜΜΕ, καλεί τα ΜΜΕ να αυτοεποπτευθούν! 

Ένα ΕΣΡ που εδώ και τόσο καιρό δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα ώστε να προασπίσει τον χαμένο πλουραλισμό στη χώρα μας. Που μένει άπραγο μπροστά σε περιστατικά απροκάλυπτης μονομέρειας και προπαγάνδας, τα οποία έχουν οδηγήσει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα στη θέση 108, κάνει συστάσεις, στο «και πέντε», για να μην παρουσιάζεται η οδύνη και οι αντιδράσεις των πολιτών στον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό «αέρα». 

Την ίδια ώρα που επί τρεις ημέρες έχουν ακουστεί στις τηλεοπτικές οθόνες, αδιανόητοι ισχυρισμοί οι οποίοι μάλιστα προκάλεσαν την κοινή αντίδραση των δημοσιογραφικών σωματείων της χώρας. Δυστυχώς, η σημερινή στάση του «εξαφανισμένου» ΕΣΡ κρίνεται αναντίστοιχη του ρόλου και της αποστολής του, μιας και πάρα το ότι είναι συνταγματικά Ανεξάρτητη Αρχή φαίνεται να λειτουργεί ως κυβερνητικός βραχίονας που συμπληρώνει την ενημέρωση 108.

Ο κ. Κουτρουμάνος φέρει ακέραια την ευθύνη για αυτήν την κατάντια του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Αφού δεν μπορεί να διασφαλίσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, επιβάλλοντας κυρώσεις ως ο νόμος ορίζει, το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί