Στην κινητοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ

Χθες, 13 Φεβρουαρίου, μετά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο Ηράκλειο που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο (Λότζια), οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Ανδρουλάκη Λίνα, Γωνιανάκης Γιάννης, Δουλουφάκης Δημήτρης, Κυπραίου Μαρία, Μαργαρίτης Γιώργος, Πετράκη Θάλεια, Σαλούστρος Δημόκριτος, Σοφίου Βαγγέλης, Σφακιανάκης Μιχάλης  και Χουστουλάκη Γενοβέφα με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιο, παρευρέθηκαν και στήριξαν την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κρήτης ως συνέχεια της δράσης τους με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπ. Πολιτισμού που μετατρέπει τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ.

Εκ μέρους του Κόμματος παρέμβαση έκαναν οι Μανώλης Συντυχάκης και Γιώργος Μαργαρίτης.

Στην παρέμβαση του ο Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε:

« Η ιστορία πολλές φορές επαναλαμβάνεται και ο λαός θυμάται. Το Φλεβάρη του 1979, η κυβέρνηση Καραμανλή αποφασίζει να στείλει ένα μέρος των αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου προς έκθεσή τους στο Μουσείο της Νέας Υόρκης με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής. Ο λαός της περιοχής ωστόσο, σαν μια γροθιά με τις απειλές της αστυνομίας, με βία και ΜΑΤ αντιστάθηκε και νίκησε, προστάτευσε την κληρονομιά του.

Έτσι και τώρα ο αγώνας σας θα δικαιωθεί. Να αποσυρθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο και να διασφαλιστεί ότι τα μουσεία και οι θησαυροί τους θα ανήκουν στο λαό, θα είναι προσβάσιμα και δωρεάν από όλους, δεν θα ανήκουν σε κανένα έμπορο και ιδιώτη. 

Όταν ο κάθε Στερν, Γουλανδρής, η ίδια η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της καπηλεύονται την ιστορία, εμείς σαν ΚΚΕ πάμε κόντρα απέναντι σε ότι αισχρό και απαράδεκτο νομοσχέδιο, τόσο μέσα στη Βουλή, όπου το καταψηφίζουμε για να αποσυρθεί, όσο και έξω στο δρόμο πλάι στους εργαζόμενους. Ο αγώνας αυτός είναι κυρίως του ίδιου του λαού, της κοινωνίας, μέσα από τα σωματεία, τα συνδικάτα, την οργανωμένη ταξική πάλη. Τα μουσεία της χώρας μας και η πολιτιστική κληρονομιά ανήκουν στο λαό. 

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! Με ισχυρό ΚΚΕ θα πούμε «Φτάνει ως εδώ!» και αυτό το φτάνει ως εδώ σήμερα μεταφράζεται μόνο με συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας!» 

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ιστορικός, αφυπηρετήσας καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ τόνισε:

« Τα έργα του πολιτισμού είναι έργα που προέρχονται από την εργασία -σωματική και πνευματική- του λαού μας. Ανήκουν σε αυτόν γιατί είναι ο δημιουργός τους, για να θυμάται και να εμπνέεται, όχι για να τα μετατρέπει σε εμπορεύματα. Αλλά ο καπιταλισμός δεν σκέφτεται έτσι. Ριζωμένες αντιλήψεις στο πνεύμα των καιρών, υιοθετημένες από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της, βασική προϋπόθεση για να επιβιώνει όλα αυτά τα χρόνια. 

Εν όψει εκλογών, πολλά μεγάλα λόγια θα ειπωθούν ακόμα και από κόμματα που δεν δίστασαν να βάλουν ενέχυρο την ιστορία του λαού μας, όπως δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πανεπιστήμια.. Θα τους πιστέψουμε; Ώστε όταν εκλεγούν να αρχίσουν τα πισωγυρίσματα, τις δικαιολογίες, την απραξία, την υποκρισία.

Απέναντι στο σύστημα αυτό, όλοι εσείς τώρα αγωνίζεστε για τον πολιτισμό μας. Πλάι σας είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, πλάι στους αγώνες σας, μαχητικά και ειλικρινά! »

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί