Ένοχη η έγκυος πρόσφυγας που αυτοπυρπολήθηκε στο Καρά Τεπέ

Η ετυμηγορία των ενόρκων για το αδίκημα της φθοράς ξένης περιουσίας, παρότι γνώριζαν για τον απίστευτο Γολγοθά της εγκύου στο Καρά Τεπέ

Ηταν 21 Φεβρουαρίου του 2021 όταν μια μαύρη στήλη καπνού εμφανίστηκε στον νεοσύστατο τότε καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Η σκηνή 259, στημένη δίπλα στη θάλασσα, είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Μέσα «φιλοξενούσε» μια πενταμελή και ακόμα μια τριμελή οικογένεια – και οι δύο από το Αφγανιστάν. Τις δύο οικογένειες χώριζε μόνο ένα παραβάν.

Η Μ.Μ., αναγνωρισμένη πρόσφυγας, ήταν η 27χρονη μητέρα της πενταμελούς οικογένειας και ετοιμόγεννη στο τέταρτο παιδί. Είχε υποστεί τρεις καισαρικές για να φέρει τα παιδιά της στη ζωή, περίμενε ακόμα μία και είχε ζήσει ήδη 16 μήνες στη Μόρια και ένα εξάμηνο στο Καρά Τεπέ.

Οι δύο γονείς θεωρούσαν ότι η περιπέτειά τους στη Λέσβο τελείωσε και περίμεναν εισιτήρια για Γερμανία. Ομως ούτε και τότε ήταν γραφτό να αναχωρήσουν, αφού την τελευταία στιγμή το όνομά τους αφαιρέθηκε από τη λίστα.

Η 27χρονη μητέρα έπαψε να ελπίζει. Παρά τις προσπάθειες του άντρα της και την υποχρέωση του κράτους να τους προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, σπίτι δεν είχε βρεθεί. Η Μ.Μ. έβγαλε τα παιδιά της από τη σκηνή, ξάπλωσε στο κέντρο της, περιλούστηκε με εύφλεκτο υγρό και άναψε τον αναπτήρα. Σώθηκε μόνο χάρη στον άντρα της άλλης οικογένειας που μπήκε στη φλεγόμενη σκηνή και την έβγαλε από εκεί μέσα με αρκετά εγκαύματα σε όλο της το κορμί, αλλά και με σοβαρά σημάδια στην ψυχή της, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Η νεαρή μητέρα τις επόμενες ημέρες κατηγορήθηκε για εμπρησμό από πρόθεση σε βαθμό κακουργήματος και ενώ η ίδια μετά από καιρό βρέθηκε πλέον στη Γερμανία, υποχρεώθηκε να δίνει το «παρών» στο ελληνικό προξενείο.

Χθες, ύστερα από μία αναβολή, με την ίδια απούσα στη Γερμανία και υπό ψυχιατρική παρακολούθηση, η υπόθεσή της εκδικάστηκε στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Μυτιλήνης. Η ετυμηγορία των ενόρκων ήταν ενοχή για την κατηγορούμενη, για το αδίκημα της φθοράς ξένης περιουσίας, αφού, όπως είπε και ο εισαγγελέας, «είναι δύσκολο να γίνει δεκτό ότι η σκηνή κάηκε από αμέλεια και ότι η ίδια δεν μπορούσε να το προβλέψει».

Πάντως την απάλλαξαν από την κακουργηματική κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση που θα επέσυρε ποινή έως και κάθειρξη δέκα ετών. Οι συνήγοροί της, Εφη Δούση και Βασίλης Κερασιώτης, ζήτησαν τη μικρότερη εφέσιμη ποινή, κάνοντας έτσι γνωστή την πρόθεσή τους να ασκήσουν έφεση και να ζητήσουν την απαλλαγή της από το σύνολο των κατηγοριών.

Σύμφωνα με το efsyn.gr, το δικαστήριο τελικά αποφάσισε 15 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντάς της το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Οι δικηγόροι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι στο Εφετείο η ποινή θα καταπέσει και, εκτός από τη νομική διάσταση, επικαλούνται και την ανθρωπιστική.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί